Keluarga

Kolesterol Tinggi Boleh Berlaku Pada Kanak-kanak, Inilah Cara Mengatasinya

Bukan hanya orang dewasa, kolesterol tinggi juga dapat dialami oleh kanak-kanak. Biasanya kolesterol tinggi pada kanak-kanak disebabkan oleh tiga faktor utama, iaitu keturunan, diet tidak sihat, dan kegemukan. Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai kolesterol pada kanak-kanak dan cara mengatasinya.

Dalam tahap yang mencukupi, kolesterol sebenarnya diperlukan untuk membina tisu badan dan menghasilkan hormon seks. Sebaliknya, jika terlalu tinggi, kolesterol dapat menyebabkan penumpukan plak di arteri, sehingga aliran darah ke jantung terganggu.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, kolesterol tinggi pada kanak-kanak dapat meningkatkan risiko penyakit jantung dan strok di kemudian hari.

Periksa Kolesterol Tinggi pada Kanak-kanak

Kolesterol terbahagi kepada dua jenis, iaitu kolesterol baik atau kolesterol jahat lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL) dan kolesterol jahat atau lipoprotein berketumpatan rendah (LDL). Tahap kolesterol pada kanak-kanak dikatakan normal jika:

  • Kolesterol baik lebih daripada 45 mg / dL
  • Kolesterol jahat kurang daripada 100 mg / dL
  • Jumlah kolesterol kurang daripada 170 mg / dL

Tahap kolesterol yang tergolong tinggi pada kanak-kanak biasanya tidak menunjukkan gejala khas. Oleh itu, setiap kanak-kanak perlu menjalani pemeriksaan kolesterol dari usia 9-11 tahun dan memeriksanya lagi ketika berumur 17-21 tahun.

Namun, jika anak diketahui mempunyai faktor risiko tinggi, seperti menderita diabetes, obesiti, darah tinggi, dan mempunyai sejarah keluarga yang mempunyai kolesterol tinggi atau penyakit jantung, biasanya disarankan untuk memeriksa kolesterol secara berkala dari usia 2 tahun dan berakhir.

Cara Mengatasi Kolesterol Tinggi pada Kanak-kanak

Sekiranya si kecil anda didiagnosis dengan kolesterol tinggi, anda tidak perlu terlalu risau, kerana rawatan utama untuk kolesterol tinggi adalah membuat perubahan gaya hidup menjadi lebih sihat.

Berikut adalah beberapa kaedah berkesan yang dapat digunakan dengan mudah untuk merawat kolesterol tinggi pada kanak-kanak:

Mengehadkan makanan atau minuman yang tinggi kolesterol

Salah satu kaedah terbaik untuk mengurangkan kolesterol tinggi pada kanak-kanak adalah dengan membatasi penggunaan makanan atau minuman yang tinggi kolesterol, lemak tepu, gula, dan lemak trans, seperti keju, susu, kentang goreng, burger, sosej, pizza, dan popcorn.

Di samping itu, semasa memasak makanan untuk si kecil, anda boleh menggunakan bahan-bahan yang lebih sihat, seperti mentega, minyak zaitun, atau minyak kelapa.

Mengamalkan diet yang sihat

Mengajar diet yang sihat dari usia dini hingga Little SI juga penting dilakukan untuk mengatasi kolesterol tinggi pada kanak-kanak. Untuk menerapkannya, anda boleh memberi anak anda pilihan makanan sihat berikut:

  • Makanan rendah lemak tepu dan lemak trans, seperti susu atau yogurt rendah lemak, oatmeal, dan roti gandum
  • Makanan kaya serat, seperti kacang, gandum, wortel, dan brokoli
  • Makanan yang kaya dengan protein, seperti ikan dan kacang buncis
  • Buah-buahan segar, seperti epal, anggur, jeruk, dan strawberi

Di samping itu, jangan lupa hadkan jumlah pengambilan gula tambahan pada kanak-kanak.

Galakkan anak-anak untuk bersenam dengan kerap

Bersenam secara teratur, seperti berenang, berbasikal, berjalan, atau berlari, juga bermanfaat untuk menurunkan kolesterol tinggi pada anak-anak, serta menurunkan risiko terkena penyakit kardiovaskular. Oleh itu, ajaklah anak kecil anda untuk terus aktif dan bersenam secara berkala sekurang-kurangnya 60 minit sehari.

Pelbagai cara untuk mengatasi kolesterol tinggi pada kanak-kanak di atas tidak hanya berlaku untuk si Kecil, kamu tahu, Bun, tetapi juga untuk ahli keluarga yang lain. Sekiranya orang terdekat anda menggunakannya, si kecil anda juga akan lebih mudah meniru.

Walau bagaimanapun, jika anda sukar untuk menggunakan pelbagai cara menangani kolesterol tinggi pada kanak-kanak, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan penyelesaian yang tepat.