Kesihatan

Ini adalah pelbagai penyebab batu empedu

Punca sebenar batu empedu tidak diketahui. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa teori bagaimana keadaan ini yang boleh menyebabkan sakit perut yang teruk berlaku. Lihat penjelasannya di sini.

Batu empedu adalah deposit hempedu. Cecair ini, yang terdiri daripada garam empedu, kolesterol, dan bilirubin, dihasilkan di hati dan disimpan di pundi hempedu sebelum diekskresikan untuk mencerna lemak di usus kecil.

Ketidakseimbangan komponen atau gangguan rembesan hempedu dianggap menyebabkan hempedu mengendap dan menjadi batu empedu.

Pelbagai Punca Batu Hempedu

Berikut adalah beberapa faktor yang boleh mencetuskan pembentukan batu empedu:

Terlalu banyak kolesterol dalam hempedu

Penyebab batu empedu yang paling biasa adalah kolesterol berlebihan. Dalam keadaan ini, hempedu tidak dapat melarutkan kolesterol berlebihan yang dikeluarkan dari hati. Akibatnya, kolesterol berlebihan terkumpul dan menetap di pundi hempedu.

Secara beransur-ansur, simpanan kolesterol dalam hempedu dapat mengumpulkan dan membentuk batu empedu. Deposit kolesterol ini dapat membentuk hanya 1 batu atau juga dapat membentuk beberapa batu pada masa yang sama.

Kolesterol berlebihan dalam hempedu dapat disebabkan oleh beberapa perkara, yaitu:

 • Berat badan berlebihan atau kegemukan
 • Diabetes
 • Pengambilan makanan atau minuman tinggi kolesterol, tinggi lemak, dan rendah serat, seperti makanan goreng, makanan segera, dan susu tinggi lemak
 • Pengambilan makanan atau minuman yang tinggi gula
 • Penggunaan jangka panjang ubat penurun kolesterol darah fibrate, seperti gemfibrozil
 • Pengambilan pil kawalan kelahiran

Terlalu banyak bilirubin dalam hempedu

Bilirubin yang berlebihan juga boleh menjadi penyebab batu empedu. Bilirubin sendiri adalah produk akhir pemecahan sel darah merah (hemolisis) di hati.

Beberapa penyakit boleh menyebabkan kerosakan sel darah merah meningkat, sehingga jumlah bilirubin dalam hempedu meningkat. Penyakit ini merangkumi:

 • Sirosis
 • Jangkitan saluran empedu
 • Hepatitis kronik
 • Anemia Bulan Sabit
 • Talasemia

Apabila kepekatan bilirubin terlalu tinggi, bilirubin tidak dapat larut dalam hempedu. Lama kelamaan, bilirubin yang berlebihan akan mengkristal dan memendakan batu empedu. Batu empedu yang terbentuk dari bilirubin biasanya berwarna coklat gelap atau hitam.

Gangguan pengosongan pundi hempedu

Pundi hempedu sebenarnya perlu dikosongkan secara berkala agar sentiasa sihat dan dapat menjalankan fungsinya secara optimum. Pengosongan ini biasanya berlaku setiap kali makanan tiba di usus kecil.

Walau bagaimanapun, jika terdapat keadaan atau kelainan yang menghalang proses ini, hempedu akan disimpan lebih lama dan mengkristal di pundi hempedu. Keadaan yang boleh menyebabkannya termasuk:

 • Kolesistitis kronik
 • Penurunan berat badan yang drastik kerana diet
 • Penggunaan antibiotik tertentu, sebagai contoh ceftriaxone
 • Penggunaan perencat pam proton yang berpanjangan
 • Diskinesia bilier atau pengurangan keupayaan pundi hempedu untuk mengeluarkan hempedu

Sebagai tambahan kepada pelbagai penyebab batu empedu di atas, terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang terkena batu empedu, iaitu usia lebih dari 40 tahun, jantina wanita, dan riwayat keluarga penyakit batu empedu.

Selain itu, menderita penyakit hati, penyakit Crohn, sindrom iritasi usus, anemia sel sabit atau leukemia, dan mengambil ubat penurun kolesterol juga dapat menyebabkan batu empedu.

Walaupun jarang menyebabkan gejala dan komplikasi, batu empedu boleh menyebabkan keadaan serius. Oleh itu, lebih baik mencegah penyakit ini daripada merawatnya. Sekarang, Dengan mengetahui punca batu empedu, anda akan mendapat idea yang lebih baik mengenai cara mencegah penyakit ini.

Mengubah gaya hidup anda adalah salah satu cara mudah untuk mengelakkan batu empedu, misalnya dengan menurunkan berat badan atau mengekalkan berat badan ideal dan meningkatkan diet harian anda.

Sekiranya anda mempunyai faktor risiko atau keadaan yang boleh menyebabkan batu empedu, berbincanglah dengan doktor anda. Anda boleh bertanya kepada doktor mengenai petua atau diet seperti apa yang boleh anda lakukan untuk mencegah batu empedu.