Keluarga

Bilakah bayi yang baru lahir boleh dibawa keluar dari rumah?

Selepas melahirkan, anda mungkin sering mendengar bahawa bayi yang baru lahir tidak boleh dibawa keluar dari rumah dengan segera. Malah, ada juga yang mengatakan bahawa ibu bapa perlu menunggu sehingga bayi berusia 40 hari sebelum dia dapat dibawa keluar dari rumah. Adakah itu benar?

Memang, perlindungan dan perhatian tambahan perlu diberikan kepada bayi baru lahir, terutama jika bayi mempunyai sistem kekebalan tubuh yang terganggu atau dilahirkan sebelum waktunya. Walau bagaimanapun, bayi pada amnya tidak perlu tinggal di rumah selama berminggu-minggu selepas kelahiran. Macam mana boleh jadi, Roti.

Dari segi perubatan, sebenarnya tidak ada tanda aras yang pasti ketika bayi yang baru lahir dapat dibawa keluar dari rumah. Selagi anak kecil anda sihat, anda boleh membawanya keluar dari rumah. Membawa bayi keluar dari rumah malah terbukti membuatkan dia tidur lebih nyenyak pada waktu malam.

Perkara yang perlu diberi perhatian sebelum Membawa Bayi Keluar dari Rumah

Walaupun umumnya selamat, masih ada perkara yang mesti dipertimbangkan sebelum membawa bayi yang baru lahir di luar rumah, antara lain.

1. Perhatikan cuaca

Sebelum membawa anak kecil anda keluar dari rumah, selalu pastikan cuaca di luar cukup ramah untuknya, Bun, yang tidak terlalu panas dan juga tidak hujan lebat. Sebabnya, membawa bayi berjalan-jalan dengan cuaca yang tidak menyenangkan dapat membuatnya gelisah atau rewel.

2. Sesuaikan pakaian anak kecil anda

Ibu, anda juga harus menyesuaikan pakaian anak anda dengan cuaca dan tempat yang sesuai. Elakkan memakai pakaian yang terlalu licin atau nipis ketika pergi pusat beli-belah dipenuhi dengan penghawa dingin. Sebaliknya, elakkan memakai pakaian yang terlalu tebal dan ditutup ketika anda membawa anak kecil anda ke tempat yang hangat.

3. Elakkan pendedahan cahaya matahari secara langsung

Kulit halus bayi mudah disengat oleh cahaya matahari langsung. Oleh itu, Ibu disyorkan untuk mengelakkan anak kecil anda dari cahaya matahari langsung, dengan melindunginya menggunakan payung dan topi.

Sekiranya si kecil dibawa menggunakan kereta sorong, gunakan penutupnya. Sekiranya perlu, tutup kulit dengan pelindung matahari yang selamat untuk bayi.

4. Hadkan jarak anda dari orang lain

Anda juga perlu memberi perhatian untuk membatasi jarak si kecil dari orang lain, terutamanya semasa pandemik COVID-19 sekarang. Jauhkan jarak Ibu dan Anak Kecil dari orang lain lebih kurang 2 meter. Ini penting dilakukan kerana anda tidak pernah tahu orang di sekitar anda sakit atau tidak.

Semasa wabak, sebenarnya anda boleh berjalan-jalan di luar rumah bersama anak anda untuk menikmati udara segar. Risiko bayi terkena COVID-19 juga agak rendah, kerana secara amnya ketika dalam perjalanan, bayi hanya akan berada di kereta bayi dan tidak menyentuh permukaan mana pun.

5. Jangan mendekati orang sakit

Walaupun anda boleh membawa bayi anda keluar dari rumah, anda juga harus memperhatikan tujuan.

Seboleh-bolehnya, jauhkan si kecil dari tempat di mana terdapat banyak orang yang sakit, kerana sistem imun bayi masih belum berkembang sepenuhnya dan tidak cukup kuat untuk melawan jangkitan. Inilah sebabnya mengapa anda juga harus mematuhi jadual imunisasi bayi.

6. Jangan biarkan sesiapa sahaja memegang Si Kecil

Sebaiknya jangan biarkan orang memegang, memegang, atau mencium si kecil, ya, Bun. Paling tidak, pastikan mereka mencuci tangan sebelum bersentuhan dengan si kecil.

Sebagai tambahan kepada perkara-perkara di atas, adalah penting untuk memperhatikan masa yang tepat untuk membawa bayi anda keluar dari rumah, iaitu setelah dia tidur siang atau makan, dan setelah menukar lampin. Jangan lupa juga membawa peralatan anak kecil anda, terutama jika dia dijemput meninggalkan rumah lebih dari 1 jam. Biasanya, bayi memerlukan pakaian, makanan, dan lampin tambahan.

Selain baik untuk si kecil, keluar rumah juga baik untuk ibu, terutama mereka yang belum keluar rumah sejak melahirkan. Ingat, bayi yang sihat bermula dengan ibu yang sihat dan bahagia. Jadi, selagi anak kecil anda sihat, tidak perlu ragu untuk membawanya ke luar, Bun.

Walau bagaimanapun, jika anak anda mempunyai syarat tertentu, ada baiknya berjumpa dengan pakar pediatrik anda terlebih dahulu untuk mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai keselamatan membawa anak anda keluar dari rumah.