Keluarga

5 Kebaikan Menggunakan Minyak Penting Semasa Kehamilan

mengandung mungkin sudah tidak asing dengan minyak pati, seperti minyak lavender atau minyak mawar. sekarang, menggunakan minyak pati semasa mengandung sebenarnya boleh membawa faedah, kamu tahu, dengan syarat minyak ini digunakan dengan cara yang betul.

Minyak pati adalah minyak yang diekstrak dari pelbagai jenis tanaman. Minyak pati biasanya digunakan sebagai aromaterapi yang dimasukkan ke dalam peresap atau pelembap. Selain itu, minyak pati juga boleh disapu pada kulit.

Kebaikan menggunakan minyak pati semasa mengandung

Berikut adalah pelbagai faedah menggunakan minyak pati semasa mengandung berdasarkan jenis minyak:

1. Minyak lavender

Dari semua minyak pati, minyak lavender adalah salah satu minyak pati yang paling disyorkan untuk wanita hamil. Apabila digunakan dengan betul, minyak lavender dapat membantu mengurangkan tekanan dan kegelisahan semasa bersalin.

2. Minyak mawar

Sekiranya wanita hamil tidak menyukai bau minyak lavender, minyak mawar boleh menjadi alternatif, kerana kedua minyak pati ini mempunyai manfaat yang sama. Menggunakan minyak mawar sebagai aromaterapi juga dapat membantu mengurangkan kegelisahan dan meningkatkan kualiti tidur bagi wanita hamil.

3. Minyak chamomile

Menurut kajian, menggunakan chamomile kerana aromaterapi dapat membuat wanita hamil berehat dan membantu mengatasi migrain yang teruk.

Selain itu, apabila disapukan pada kulit, minyak chamomile Ia juga dikatakan dapat membantu meningkatkan keanjalan kulit dan mengurangkan penampilan kedutan tanda regangan.

4. Minyak lemon

Minyak lemon adalah pilihan yang tepat jika wanita hamil mengalami sakit pagi teruk. Apabila digunakan secara konsisten sebagai aromaterapi, minyak ini dapat membantu mengurangkan kekerapan mual dan muntah semasa kehamilan, kamu tahu.

5. Minyak geranium

Minyak geranium juga boleh digunakan oleh wanita hamil untuk aromaterapi untuk kegunaan harian. Ini kerana minyak geranium mampu menjadikan mood wanita hamil lebih baik. Selain itu, minyak ini dapat mengurangkan kegelisahan ketika ibu hamil melahirkan.

Petua Penggunaan Minyak pati yang selamat Semasa Mengandung

Berikut adalah beberapa petua untuk menggunakan minyak pati semasa hamil dengan selamat:

Gunakan pada masa yang tepat

Penggunaan minyak pati harus dielakkan semasa trimester pertama kehamilan, ya, wanita hamil. Sebabnya, pada masa ini, wanita hamil masih sangat terdedah, jadi penggunaan minyak pati berpotensi mengganggu perkembangan janin dan mencetuskan kontraksi rahim.

Sementara itu, pada trimester kehamilan kedua dan ketiga, minyak pati relatif selamat digunakan.

Gunakannya dengan cara yang betul

Penggunaan minyak pati harus dimulakan dari jumlah yang sedikit terlebih dahulu, contohnya 1 tetes. Sebabnya, semasa mengandung, bau wanita hamil mungkin menjadi lebih sensitif.

Sekiranya ibu hamil terbiasa dengan bau, wanita hamil dapat meningkatkan jumlahnya sedikit demi sedikit.

Campurkan dengan minyak pembawa

Sekiranya anda ingin menggunakan minyak pati secara langsung ke kulit anda, jangan lupa untuk selalu mencampurkannya dengan minyak pembawa. Ini dilakukan untuk mencairkan minyak pati agar tidak terlalu pekat, sehingga kulit wanita hamil tidak mudah teriritasi.

Minyak pembawa yang baik untuk wanita hamil untuk dicampurkan dengan minyak pati termasuk minyak jojoba, kelapa, badam, dan aprikot.

Walaupun boleh membawa manfaat, sebelum menggunakan minyak pati semasa mengandung, wanita hamil harus berjumpa doktor terlebih dahulu, ya.

Perlu juga diingat bahawa penggunaan minyak pati tidak dapat menggantikan manfaat ubat-ubatan yang diberikan oleh doktor. Oleh itu, walaupun terdapat pelbagai khasiat minyak pati yang dapat membantu ibu hamil merasa lebih selesa, wanita hamil masih perlu berjumpa doktor sekiranya merasa keluhan.