Kehidupan yang sihat

Pelbagai Khasiat Tuna untuk Janin

Mengkonsumsi ikan tuna sangat baik untuk menjaga kesihatan. Sayabetul ini adalah satusumberKAMIasid lemak omega-3 yang mana pilihki pelbagai faedah untuk wanita hamill dan janin.

Walaupun tuna dipasarkan dalam bentuk kalengan, dalam masakan, anda disarankan untuk memilih tuna utuh dan segar. Sebabnya ialah tuna dalam tin mengandungi lebih sedikit omega-3 daripada tuna segar, kerana proses pengetinan.

Kebaikan Memakan Tuna Semasa Kehamilan

 Berkat kandungan omega-3 di dalamnya, tuna dianggap sangat baik untuk dimakan oleh ibu hamil, kerana dapat memberikan banyak manfaat untuk kesihatan ibu hamil sendiri dan janin di dalam rahim mereka. Berikut adalah beberapa faedah berikut:

Membantu memenuhi keperluan pemakanan janin

  Tidak hanya dikenal sebagai ikan yang mengandung sumber omega-3, tuna juga memiliki berbagai kandungan nutrisi, mulai dari vitamin D, mineral, hingga kadar protein yang tinggi. Oleh itu, makan tuna dapat membantu memenuhi keperluan pemakanan janin.

Sokonganpembangunan otak dan saraf janin

  Satu kajian menunjukkan bahawa makan tuna dalam jumlah yang cukup dapat membantu proses pengembangan otak, mata, dan saraf janin semasa rahim.

Bantu tumbuh bayi selepas kelahiran

Manfaat tuna lain yang tidak kalah pentingnya adalah membantu pertumbuhan dan perkembangan bayi selepas kelahiran, mulai dari kemahiran lisan, komunikasi, hingga kemahiran motorik. Ini tidak dapat dipisahkan dari pelbagai nutrien penting yang terkandung dalam tuna, seperti vitamin, protein, zat besi, dan tentu saja omega-3.

Perkara itu Perlu Dihlmerberhati-hatiSebelum NSomakan tuna

Walaupun terdapat banyak faedah tuna untuk wanita hamil dan janin, penggunaan tuna tetap terhad. Sebabnya ialah tuna mengandungi kadar merkuri yang lebih tinggi daripada jenis ikan lain.

Tahap merkuri yang tinggi yang dikonsumsi semasa kehamilan boleh mengganggu perkembangan sistem saraf janin.

Bahagian penggunaan tuna segar yang dibenarkan

wanita hamil hanya 2 kali seminggu. Sekiranya tuna dihidangkan mentah, wanita hamil tidak boleh mengambil lebih dari 170 gram setiap hidangan. Sementara, jika dihidangkan dimasak, maksimum ialah 140 gram setiap hidangan. Terutama tuna kalengan, wanita hamil disarankan untuk tidak makan lebih dari 4 hidangan seminggu.

Untuk mengelakkan keracunan makanan yang boleh membahayakan kesihatan dan janin, anda tidak boleh makan tuna mentah.

Walaupun tuna mengandungi asid lemak omega-3 dan pelbagai nutrien lain yang bermanfaat untuk wanita hamil dan janin, tidak ada salahnya makan

berjumpa dengan pakar kebidanan anda sebelum memakan ikan ini, supaya bahagian tersebut dapat disesuaikan dengan keadaan kesihatan anda dan keperluan janin.