Kehidupan yang sihat

Ini adalah penyebab gigi sensitif dan penyelesaiannya

Adakah gigi anda sakit setelah memakan minuman sejuk atau panas? Sekiranya demikian, anda mungkin mempunyai gigi yang sensitif.Keluhan ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Oleh itu, rawatan boleh berbeza-beza mengikut penyebabnya.

Gigi sensitif adalah salah satu masalah kesihatan gigi yang paling biasa. Keadaan ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, dari kanak-kanak, remaja, dewasa, hingga orang tua.

Gigi sensitif boleh berlaku ketika lapisan gigi dentin terkena, sehingga bahagian akar gigi yang memiliki banyak saraf lebih mudah terkena rangsangan tertentu, seperti suhu panas atau sejuk, dan makanan atau minuman manis dan masam .

Apabila itu berlaku, orang yang mempunyai gigi sensitif akan merasakan sensasi rasa sakit, sakit, atau ketidakselesaan di gigi mereka.

Beberapa Punca Gigi Sensitif

Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan seseorang mengalami gigi sensitif, iaitu:

1. Kebiasaan menggosok gigi terlalu kuat

Gosok gigi terlalu keras, terutamanya jika anda menggunakan sikat gigi dengan bulu kasar, boleh menyebabkan lapisan pelindung gigi (enamel atau enamel gigi) rosak dan terhakis dengan cepat. Enamel gigi yang terhakis dapat mendedahkan dentin dan menyebabkan gigi menjadi sensitif.

2. Penyakit gusi atau radang gusi

Penyakit radang gusi boleh membuat gusi membengkak dan sakit. Akibatnya, gusi menjadi menarik dan akar gigi terdedah. Sekiranya dibiarkan, ini boleh menjadikan gigi sensitif.

3. Masalah dengan gigi

Gigi yang retak, patah, atau rongga boleh menyebabkan pelbagai gejala. Salah satunya adalah gigi sensitif. Tabiat tertentu, seperti menggosok gigi yang kerap, juga boleh menyebabkan gigi cepat reput dan menjadikannya lebih sensitif.

4. Pendedahan kepada bahan yang menjengkelkan

Lapisan pelindung gigi dapat ditipis jika gigi sering terkena bahan yang menjengkelkan, seperti asid dari makanan atau minuman, asid perut, dan produk pemutihan gigi. Oleh itu, anda lebih berisiko terkena gigi sensitif jika anda menghidap penyakit refluks asid (GERD), sering makan makanan dan minuman berasid, atau menggunakan produk pemutihan gigi.

5. Penumpukan plak

Plak yang menumpuk pada gigi dapat membuat banyak bakteria tumbuh di permukaan gigi. Apabila ini berlaku, bakteria kemudian akan menghasilkan asid yang dapat mengikis lapisan gigi. Lama kelamaan, ini boleh menjadikan gigi anda sensitif.

Sebagai tambahan kepada beberapa penyebab di atas, gigi sensitif juga boleh berlaku disebabkan oleh kesan sampingan prosedur pergigian, seperti membersihkan gigi atau memasang mahkota gigi (mahkota pergigian).

Langkah-langkah Mengendalikan Gigi Sensitif

Kerana boleh disebabkan oleh banyak perkara, keluhan gigi sensitif perlu diperiksa terlebih dahulu oleh doktor. Ini supaya doktor dapat menentukan rawatan yang sesuai untuk penyebab gigi sensitif.

Berikut adalah beberapa cara yang biasanya disyorkan oleh doktor untuk merawat gigi sensitif:

  • Penggunaan ubat gigi untuk gigi sensitif yang mengandungi fluorida
  • Lapisan enamel gigi dengan bahan khas supaya akar gigi tidak mudah terkena rangsangan yang menyakitkan
  • Rawatan saluran akar

Untuk mengelakkan munculnya rasa sakit akibat gigi sensitif, anda juga mesti menjaga kebersihan dan kesihatan gigi dengan mengambil langkah-langkah berikut:

  • Gosok gigi dengan lembut dengan berus gigi yang lembut dan ubat gigi yang mengandungi fluorida
  • Bersihkan gigi anda dengan benang gigi setiap hari
  • Gunakan pelindung mulut jika anda mempunyai kebiasaan menggosok gigi
  • Kurangkan pengambilan makanan dan minuman yang boleh merosakkan gigi, seperti makanan dan minuman yang mengandungi banyak gula atau rasa masam

Selain itu, anda juga perlu mengelakkan memakan makanan atau minuman yang terlalu sejuk atau panas, jika ini mencetuskan munculnya keluhan gigi sensitif.

Pada sesetengah orang, rungutan gigi sensitif dapat hilang dengan rawatan gigi yang betul. Sekiranya aduan gigi sensitif yang anda alami tidak hilang atau bertambah teruk walaupun anda telah merawat gigi anda, minta gigi anda diperiksa oleh doktor gigi supaya aduan tersebut dapat ditangani dengan tepat.