Keluarga

Perkembangan Kanak-kanak 2 Tahun, Ceramah Lebih Pandai

Setelah melewati usia satu tahun, anak-anak akan semakin menguasai banyak perkara. Salah satu perkembangan kanak-kanak berumur 2 tahun adalah kemampuan bercakap dengan lebih baik.

Keupayaan untuk berbicara tidak berdiri sendiri, tetapi berkait rapat dengan kemampuan untuk memahami kata-kata orang lain yang dia dengar dan menyusun semula kata-kata itu. Seorang kanak-kanak mungkin bercakap dengan baik, tetapi sukar memahami arahan. Sementara itu, kanak-kanak lain dapat bercakap dengan jelas, tetapi tidak dapat menggabungkan dua perkataan bersama.

Kemahiran Bertutur untuk 2 Tahun         

Walaupun secara umum kemampuan bercakap pada kanak-kanak tidak sama dengan pantas, tetapi kemampuan ini tidak jauh berbeza. Bermula dari usia 9 bulan, dalam bentuk potongan perkataan yang tidak jelas, contohnya "mama" atau "nana". Pada usia 18-24 bulan, kebanyakan kanak-kanak mempunyai 20 kosa kata dan meningkat menjadi 50 atau lebih.

Keupayaan ini meningkat seiring dengan perkembangan kanak-kanak berumur 2 tahun, termasuk:

  • Menguasai 50 atau lebih perbendaharaan kata.
  • Mula menggabungkan dua perkataan sekaligus, misalnya, "mahu makan".
  • Boleh menyebut bahagian badan, seperti hidung, telinga atau mata, atau benda sederhana di sekelilingnya.
  • Mampu memahami dan melaksanakan perintah dari ayat perintah sederhana, misalnya "Tolong bawa mainan itu dan berikan kepada ibu".

Kemudian pada usia 3 tahun, kemampuan bertuturnya akan meningkat dengan semakin banyak kosa kata. Mereka juga dapat menggabungkan 2-3 perkataan dalam ayat, mula memahami ayat arahan yang lebih kompleks, dan mengenali warna atau konsep yang lebih kompleks.

Tanda-tanda Kelewatan Pertuturan

Tidak jarang perkembangan kanak-kanak berusia 2 tahun mempunyai kelewatan, sehingga anak itu tidak memiliki kemampuan untuk berbicara dengan baik. Walaupun setiap anak mempunyai tahap perkembangan yang berbeza, disarankan untuk terus mengetahui kemungkinan adanya gangguan perkembangan pertuturan dan kemampuan berbahasa.

Sekiranya pertuturan anak anda jauh melebihi anak-anak lain seusianya, misalnya, hanya dapat mengulang suara dan kata-kata tertentu, atau tidak menggunakan kata-kata ketika berkomunikasi, mungkin sudah waktunya anda berunding dengan ahli terapi pertuturan, pakar pediatrik, atau psikiatri kanak-kanak. untuk menilai perkembangan si Kecil.

Ahli terapi pertuturan menilai bukan sahaja kelewatan pertuturan pada peringkat perkembangan kanak-kanak berusia 2 tahun, tetapi juga pemahaman anak untuk mendengar orang lain bercakap. Apabila seorang kanak-kanak dapat menyebut 50 perkataan, dia semestinya memahami makna banyak perkataan lagi.

Ibu bapa harus waspada jika pada usia 2 tahun, anak belum dapat mengikuti perintah sederhana, tidak mengetahui fungsi alat yang digunakan dalam kehidupan seharian, tidak dapat menggabungkan dua kata, atau tidak dapat mengenali organ tubuh yang sering disebut.

Masalah dengan kemampuan bertutur seorang kanak-kanak berusia 2 tahun juga boleh disyaki sekiranya kanak-kanak tersebut belum dapat mengemukakan soalan mudah, mengalami kesukaran menyanyikan lagu kanak-kanak yang sering didengar, atau kata-katanya tidak difahami oleh keluarga.

Penting untuk memahami bahawa pertuturan sama pentingnya dengan kemahiran lain dalam perkembangan kanak-kanak berusia 2 tahun. Berunding dengan pakar pediatrik sekiranya anda prihatin dengan keadaan anak kecil anda yang tidak menunjukkan tanda-tanda dapat bercakap atau memahami pertuturan.