Kehidupan yang sihat

Kelebihan Masakan Rumah Berbanding dengan Masakan Restoran dari Bahagian Kesihatan

Terdapat banyak kelebihan memasak di rumah berbanding masakan restoran, baik dari segi kesihatan, kebersihan, dan kos. Untuk mengetahui dengan lebih jelas apa kelebihan memasak di rumah yang anda dapat, lihat artikel berikut.

Makanan yang anda makan memberi kesan besar kepada kesihatan anda. Makanan yang sihat mesti memenuhi keperluan pemakanan badan, disediakan dengan bahan-bahan yang sihat, dan dimasak dengan cara yang sihat. Semua perkara ini biasanya akan lebih mudah diperoleh dengan makan di rumah daripada memasak di restoran.

Kelebihan memasak di rumah berbanding memasak di restoran

Berikut adalah beberapa kelebihan memasak di rumah berbanding memasak di restoran:

1. Lebih mudah menyesuaikan komposisi rempah dan keperluan pemakanan

Penggunaan rempah dalam memasak boleh mempengaruhi kesihatan anda. Dengan memasak di rumah, anda dapat mengawal jenis makanan dan perasa yang digunakan.

Contohnya, jika anda menderita tekanan darah tinggi, anda boleh mengurangkan garam dan MSG. Bagi anda yang menghidap diabetes, anda boleh mengurangkan pengambilan gula semasa memasak.

Sekiranya anda ingin mengamalkan gaya hidup sihat, anda boleh menyesuaikan pengambilan pemakanan anda dengan lebih mudah mengikut keperluan badan anda dengan memasak sendiri di rumah. Masakan restoran, terutamanya restoran makanan segera, biasanya mengandungi lebih banyak lemak, kalori, minyak, gula, garam, daripada masakan rumah.

2. Dapat memastikan kebersihan makanan

Walaupun kelihatan mewah dan menarik, anda tidak dapat memastikan kebersihan makanan di restoran, baik dari kebersihan dapur, alat yang digunakan, hingga presentasi.

Semasa di rumah, anda dapat memastikan kebersihan pinggan mangkuk. Contohnya, sayur-sayuran atau buah yang dibasuh dengan sempurna untuk mengelakkan pencemaran bakteria E coli dan Salmonella.

3. Anda boleh memilih kaedah memasak anda sendiri

Kelebihan memasak di rumah adalah anda boleh memilih cara memproses makanan anda sendiri untuk mendapatkan makanan yang lebih sihat. Contohnya, anda boleh menggunakan minyak yang lebih sihat, atau minyak yang lebih sedikit dengan mengukus atau memanggang makanan anda.

4. Boleh menyesuaikan bahagian mengikut keperluan

Banyak restoran menawarkan hidangan dengan sebahagian besar untuk menarik pembeli. Sebenarnya, bahagiannya boleh jauh lebih banyak daripada bahagian makanan yang anda perlukan.

Oleh itu, dengan memasak di rumah, anda dapat menyesuaikan bahagian makanan dan jumlah kalori mengikut keperluan anda, sehingga anda dapat mengekalkan berat badan ideal dan mencegah kegemukan. Untuk menjadikannya lebih mudah, anda boleh mengikuti arahan resipi yang merangkumi maklumat mengenai nilai pemakanan dan kalori dalam makanan.

Jika dibandingkan dengan masakan rumah, masakan restoran memang lebih praktikal, cepat, mempunyai banyak pilihan, dan mempunyai pelbagai rasa.

Walau bagaimanapun, kelemahan memasak restoran ialah anda tidak tahu bagaimana proses dan cara memasaknya, nutrien yang terdapat di dalamnya, bahan-bahan yang digunakan, dan kebersihan hidangan.

Petua Memilih Restoran yang Selamat dan Sihat

Sekiranya anda tidak mempunyai masa untuk memasak di rumah, jangan risau. Anda boleh menikmati memasak di luar rumah dengan mengikuti petua berikut untuk memilih restoran yang selamat dan sihat:

  • Pilih restoran yang menyediakan pelbagai pilihan menu makanan sihat, segar, dan rendah lemak.
  • Pilih restoran yang sentiasa menjaga kebersihan. Ini dapat dilihat dari kebersihan meja, lantai, kawasan mencuci tangan, dan peralatan makan.
  • Pastikan restoran yang anda kunjungi mempunyai lesen perniagaan dari pemerintah dan sijil kebersihan dari pejabat kesihatan setempat.
  • Pastikan restoran mempunyai sistem sanitasi yang baik, seperti bilik mandi bersih dan saluran pembuangan yang lancar.
  • Pertimbangkan semula makan di restoran jika anda melihat tikus, lipas, atau serangga lain di restoran.

Sama ada makan di rumah atau memasak di restoran, cubalah selalu memenuhi pengambilan nutrien yang seimbang.

Sekiranya anda ingin mula makan makanan buatan sendiri secara berkala tetapi masih bingung mengenai jumlah pemakanan dan kalori yang anda perlukan, jangan ragu untuk berjumpa dengan pakar pemakanan.