Kesihatan

Kebaikan dan Kesan Sampingan Isotretinoin dalam Mengatasi Jerawat

Penggunaan isotretinoin untuk merawat jerawat telah menjadi trend masyarakat dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Walaupun berkesan untuk merawat jerawat, ubat ini masih mempunyai kesan sampingan. Mari lihat faedah dan kesan sampingan isotretinoin di bawah.

Jerawat adalah masalah kulit yang biasa. Walaupun boleh berlaku pada usia berapa pun, keadaan ini lebih biasa berlaku semasa baligh. Selain mempengaruhi penampilan, jerawat juga dapat menyebabkan gangguan psikologi dalam bentuk penurunan keyakinan diri, tekanan, dan kegelisahan. Ini menjadikan banyak orang mencari ubat yang berkesan untuk merawat jerawat, salah satunya adalah isotretinoin.

Ubat ini disyorkan untuk keadaan jerawat sederhana hingga teruk, jerawat besar, atau jerawat yang tidak bertambah baik dengan rawatan lain. Isotretinoin biasanya diambil 2 kali sehari dengan makanan. Dos dan tempoh rawatan isotretinoin berbeza-beza, menurut doktor yang menetapkan.

Kelebihan Isotretinoin dalam Merawat Jerawat

Berikut adalah bagaimana isotretinoin berfungsi dan berkesan dalam merawat jerawat:

1. Mengatasi beberapa faktor penyebab jerawat

Faktor utama penampilan jerawat adalah peningkatan pengeluaran minyak (sebum) di wajah, penumpukan sel-sel kulit mati yang mengandung keratin di pori-pori, dan pertumbuhan bakteria penyebab jerawat yang memicu keradangan.

Kesan pertama isotretinoin adalah untuk menghalang pengeluaran sebum pada kulit. Kedua, mengurangkan pengeluaran sel keratin, sehingga mencegah penyumbatan pori-pori kulit, serta mencegah pembentukan komedo. Ketiga, mengurangkan bilangan bakteria penyebab jerawat dan mengurangkan keradangan.

Kerana kesannya yang luas dalam merawat pelbagai penyebab jerawat, isotretinoin dianggap sangat berkesan dan sering digunakan sebagai rawatan jerawat.

2. Menghalang pembentukan parut jerawat

Isotretinoin mempengaruhi aktiviti enzim yang berperanan dalam penyembuhan luka pada kulit, sehingga mencegah pembentukan parut akibat jerawat.

3. Mencegah timbulnya jerawat

Penyelidikan mengenai penggunaan isotretinoin menyatakan bahawa ubat ini dapat mengurangkan risiko jerawat muncul semula setelah tempoh rawatan berakhir. Namun, ini juga perlu digabungkan dengan langkah-langkah pencegahan jerawat yang lain, seperti merawat kulit dan mengelakkan tekanan.

Kesan Sampingan Isotrinoin

Kesan sampingan isotretinoin kebanyakannya mempengaruhi keadaan kulit dan berkaitan dengan ukuran dos yang diberikan. Berikut adalah kesan sampingan isotrinoin yang perlu diperhatikan:

1. Memudaratkan janin dan wanita hamil

Isotretinoin mempunyai kesan sampingan mengganggu pertumbuhan dan perkembangan janin. Ubat ini boleh menyebabkan keguguran, kecacatan janin, dan persalinan pramatang. Wanita yang hamil atau yang merancang untuk hamil tidak dinasihatkan untuk mengambil ubat ini.

Sebelum memulakan rawatan dengan isotretinoin, wanita yang ingin mengambil ubat ini harus memberitahu doktor mereka jika mereka hamil atau merancang untuk hamil.

2. Kulit menjadi kering dan sensitif

Kedua-duanya adalah kesan sampingan isotretinoin yang paling biasa. Isotretinoin akan menyebabkan kegatalan pada kulit, kering, dan mudah mengelupas. Pengelupasan ini menyebabkan kulit menjadi lebih sensitif terhadap sinar matahari atau prosedur perawatan kulit, seperti dermabrasi, laser, dan waxing.

Untuk mengatasinya, pesakit disarankan untuk selalu menggunakan pelembap wajah, pelindung matahari, dan mengelakkan prosedur perawatan kulit ini sehingga 6 bulan setelah rawatan isotretinoin selesai.

3. Jerawat kelihatan semakin banyak (suar jerawat)

Anda tidak perlu risau sekiranya jerawat muncul pada awal tempoh rawatan. Ini adalah salah satu kesan awal isotretinoin sebelum menunjukkan manfaatnya untuk mengurangkan jerawat.

Namun, jika aduan ini berlanjutan lama, dan jerawat semakin banyak, anda harus segera berjumpa doktor.

4. Mata, bibir, mulut dan hidung menjadi kering

Kesan sampingan isotretinoin boleh menyebabkan mata kering begitu mudah merengsakan, bibir kering dan luka kerap di sudut bibir (cheilitis), serta mukosa hidung kering sehingga lebih berisiko mimisan.

5. Meningkatkan enzim hati dan lemak darah

Salah satu kesan sampingan isotretinoin adalah peningkatan tahap enzim hati dan komponen lemak, seperti kolesterol jahat (LDL) dan trigliserida dalam darah.

Sebelum dan semasa rawatan, pesakit boleh dinasihatkan oleh doktor untuk memantau enzim hati dan profil lipid melalui ujian darah.

6. Tindak balas alahan

Reaksi alergi terhadap isotretinoin jarang berlaku. Gejala yang boleh muncul termasuk kemerahan pada kulit, gatal-gatal, pembengkakan wajah, sakit kepala yang teruk, atau kesukaran bernafas. Sekiranya ini berlaku dalam tempoh rawatan, anda harus segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan rawatan.

Terdapat beberapa kesan sampingan isotretinoin yang masih diperdebatkan. Beberapa pendapat menyatakan bahawa pengambilan isotretinoin boleh menyebabkan gangguan pencernaan dan gangguan psikologi, seperti gangguan kecemasan dan kemurungan. Walau bagaimanapun, hubungan antara penggunaan isotretinoin dan kedua-dua keadaan ini masih perlu dikaji lebih lanjut.

Mengingat pelbagai faedah dan kesan sampingan isotretinoin di atas, penggunaan ubat ini mesti berdasarkan nasihat dan preskripsi doktor. Tidak digalakkan membeli ubat ini di kaunter untuk merawat jerawat.

Sepanjang tempoh rawatan, pesakit disarankan untuk melakukan pemeriksaan berkala dengan dokter yang menetapkan isotretinoin, agar keberkesanan dan kesan sampingan rawatan dapat dipantau.

Ditulis oleh:

dr. Caroline Claudia