Kesihatan

Ketagihan Alkohol - Gejala, sebab dan rawatan

Ketagihan alkohol adalah keadaan apabila seseorang ketagihan alkohol dan sukar untuk mengawal penggunaannya. Terdapat beberapa istilah lain yang digunakan untuk keadaan ini, iaitu alkoholisme dan gangguan penggunaan alkohol (gangguan penggunaan alkohol).

Corak pengambilan alkohol yang berlebihan boleh menyebabkan masalah serius dalam kesihatan dan kehidupan sosial seseorang. Namun, orang yang ketagihan alkohol tidak boleh berhenti minum alkohol, walaupun mereka sedar bahawa kebiasaan itu menimbulkan masalah bagi mereka.

Punca Ketagihan Alkohol

Ketagihan alkohol disebabkan oleh pengambilan alkohol terlalu banyak, cukup untuk membuat perubahan kimia di otak. Perubahan kimia ini meningkatkan sensasi kepuasan ketika minum alkohol, sehingga mendorong penderita untuk minum lebih kerap.

Lama kelamaan, rasa kepuasan yang anda rasakan daripada minum alkohol akan hilang. Oleh itu, penghidapnya akan terus minum alkohol untuk mengelakkan gejala penarikan yang boleh muncul ketika pesakit tidak minum alkohol.

Banyak faktor boleh mempengaruhi seseorang yang mengalami ketagihan alkohol, termasuk:

 • Faktor psikologi, seperti tekanan, kemurungan, dan kesukaran untuk menyesuaikan diri
 • Faktor sosial, seperti dorongan orang lain untuk minum alkohol, dan juga ketersediaan alkohol di sekitar
 • Faktor persekitaran, misalnya berada di persekitaran yang menganggap pengambilan alkohol berlebihan adalah perkara biasa
 • Faktor genetik, seperti mempunyai ibu bapa yang mempunyai masalah alkohol

Gejala Ketagihan Alkohol

Alkohol adalah bahan kimia kuat yang boleh menyebabkan pelbagai kesan pada tubuh. Kesannya boleh ringan, sederhana, atau teruk, dan boleh bertahan dalam jangka masa pendek atau lama.

Berikut adalah beberapa gejala yang menunjukkan seseorang telah ketagihan alkohol:

 • Tidak dapat menghadkan jumlah alkohol yang dimakan
 • Mahu mengehadkan pengambilan alkohol tetapi tidak berjaya
 • Sebilangan besar masa menghabiskan minum alkohol atau pulih dari kesan alkohol
 • Mempunyai keinginan yang kuat untuk minum alkohol
 • Tidak dapat menyelesaikan tanggungjawab di sekolah, tempat kerja, atau rumah kerana pengambilan alkohol
 • Terus minum alkohol walaupun tabiat ini telah menyebabkan masalah kesihatan atau sosial
 • Menghentikan atau mengehadkan aktiviti sosial, pekerjaan, atau hobi, kerana mengutamakan masa untuk minum alkohol
 • Mengonsumsi alkohol dalam keadaan yang diketahui berbahaya, seperti ketika memandu atau berenang
 • Telah meningkatkan toleransi alkohol, jadi perlu mengambil lebih banyak alkohol untuk merasakan kesan yang sama seperti sebelumnya
 • Mengalami simptom penarikan, seperti loya, berpeluh, dan gemetar, ketika tidak minum alkohol, jadi rasakan keperluan untuk meminumnya secara berterusan dan dalam jumlah yang banyak untuk mengelakkan gejala ini

Dalam kes tertentu, orang yang ketagihan alkohol boleh mengalami gejala keracunan alkohol. Keracunan alkohol berlaku kerana peningkatan kadar alkohol dalam darah. Semakin tinggi tahap alkohol dalam darah, semakin teruk keadaannya.

Keracunan alkohol boleh menyebabkan gangguan tingkah laku dan mental, yang merangkumi suasana tidak stabil, pertuturan yang tidak stabil, tingkah laku yang tidak sesuai, kesukaran untuk menumpukan perhatian dan menilai sesuatu, dan koordinasi badan yang buruk.

Keracunan alkohol juga dapat menyebabkan penderita tidak dapat mengingat peristiwa yang mereka alami, atau apa yang dikenal sebagai keracunan alkohol pemadaman. Tahap alkohol dalam darah yang sangat tinggi juga boleh menyebabkan koma atau kematian.

Bila hendak berjumpa doktor

Tanyakan kepada doktor atau psikiatri anda jika anda menganggap anda terlalu banyak alkohol, walaupun hanya sekali-sekala. Anda juga harus berjumpa doktor jika minum anda telah menyebabkan masalah, atau jika keluarga dan rakan anda terganggu dengan minum anda.

Bagi ibu bapa, sangat penting untuk selalu mengetahui gejala yang mungkin menunjukkan ketagihan alkohol pada kanak-kanak, seperti:

 • Tidak berminat melakukan aktiviti atau hobi harian, dan tidak memperhatikan penampilan
 • Mata merah, sukar bercakap dengan jelas, gangguan koordinasi pergerakan, dan mudah dilupakan
 • Menghadapi masalah dengan rakan atau tiba-tiba mempunyai kumpulan rakan yang berbeza daripada biasa
 • Mempunyai prestasi akademik yang menurun dan menghadapi masalah di sekolah
 • Perubahan mood yang kerap
 • Mempunyai banyak alasan atau sering berbohong untuk menutup perkara

Dalam kes ini, pencegahan awal sangat penting dilakukan agar kanak-kanak dapat mengelakkan pelbagai masalah yang boleh timbul akibat alkoholisme.

Diagnosis Ketagihan Alkohol

Proses mendiagnosis ketagihan alkohol akan dimulakan dengan melakukan pertanyaan dan jawapan mengenai tabiat minum alkohol pesakit. Doktor juga boleh bertanya mengenai keluarga dan saudara-mara pesakit.

Ketagihan alkohol boleh memberi kesan pada tubuh pesakit. Oleh itu, doktor juga akan meminta aduan yang mungkin dirasakan dan riwayat perubatan pesakit, kemudian meneruskan pemeriksaan fizikal.

Untuk mengesahkan diagnosis, doktor juga akan menjalankan beberapa siri pemeriksaan sokongan, seperti:

 • Pemeriksaan dan pemeriksaan makmal untuk melihat sebarang masalah kesihatan, seperti kerosakan organ
 • Pemeriksaan psikologi dengan mengajukan serangkaian pertanyaan mengenai gejala yang dialami, perasaan, corak pemikiran, dan tingkah laku pesakit

Rawatan Ketagihan Alkohol

Terdapat beberapa kaedah yang boleh digunakan untuk mengatasi ketagihan alkohol. Kaedah yang digunakan akan disesuaikan dengan tahap ketagihan dan tujuan terapi. Kaedah ini merangkumi:

1. Kaunseling

Kaunseling, sama ada secara langsung atau dengan menyertai kumpulan kaunseling, dapat membantu pesakit memahami masalah ketagihan mereka.

Salah satu kaedah kaunseling yang boleh digunakan adalah terapi tingkah laku kognitif. Dalam terapi ini, pesakit akan diberitahu tentang bahaya alkohol terhadap kesihatan dan kehidupan sosial. Selepas itu, pesakit akan dibantu untuk memperbaiki pemikirannya yang salah mengenai pengambilan alkohol.

Pesakit juga akan diberi nasihat mengenai hal-hal yang dapat dilakukan untuk mengurangkan penggunaan alkohol, misalnya dengan mencatat jumlah penggunaan alkohol selama 1 minggu, atau mengganti alkohol dengan minuman ringan.

2. Detoksifikasi

Pesakit yang ketagihan alkohol pada umumnya disarankan untuk berhenti minum alkohol secara beransur-ansur. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa syarat yang menjadikan pesakit berhenti minum alkohol sepenuhnya atau segera, iaitu:

 • Menderita gangguan hati, seperti sirosis, hepatitis, barah hati, dan penyakit hati yang lain
 • Menghidap penyakit jantung
 • Mengandung atau merancang kehamilan
 • Mengambil ubat yang berinteraksi dengan alkohol, seperti ubat antipsikotik

Sekiranya terdapat ketagihan yang teruk, pesakit perlu dimasukkan ke hospital untuk menghentikan pengambilan alkohol. Ini kerana biasanya gejala penarikan yang muncul juga teruk dan memerlukan rawatan perubatan.

Gejala pengeluaran boleh menjadi teruk selama 48 jam pertama, dan kemudian menjadi lebih baik apabila kadar alkohol menurun. Keseluruhan proses ini biasanya memakan masa 3-7 hari sejak pesakit terakhir minum alkohol.

Sekiranya ketagihan alkohol ringan atau sederhana, proses detoks boleh dilakukan di rumah dengan arahan dan pengawasan doktor. Sekiranya gejala penarikan cukup parah, doktor anda boleh menetapkan ubat untuk diambil di rumah.

3. Terapi ubat

Sekiranya diperlukan, doktor akan menetapkan ubat-ubatan, seperti naltrexone, acamprosate, atau disulfiram, untuk membantu proses pemulihan ketagihan alkohol.

4. Perubahan gaya hidup

Perubahan gaya hidup adalah langkah penting untuk mengatasi alkoholisme. Dalam kes ini, pesakit harus mulai menerapkan gaya hidup yang sihat, seperti dengan cukup istirahat dan berolahraga secara teratur.

Aktiviti lama yang berkaitan dengan alkohol perlu dijauhi dan diganti dengan aktiviti baru yang lebih positif, seperti membina aktiviti kerohanian dengan pemujaan yang lebih teratur. Di samping itu, pesakit juga perlu menjauhkan diri daripada rakan dan situasi yang tidak menyokong proses pemulihan.

Beberapa terapi alternatif dapat digabungkan sebagai terapi tambahan dalam masa pemulihan, seperti yoga, meditasi, dan akupunktur, sementara berada di bawah pengawasan doktor.

Komplikasi Ketagihan Alkohol

Sejumlah penyakit dan masalah kesihatan yang boleh berlaku kerana alkoholisme adalah:

 • Gangguan otak dan saraf

  Sindrom Dementia dan Wernicke-Korsakoff adalah gangguan neurologi yang boleh berlaku akibat pengambilan alkohol jangka panjang. Gejala boleh merangkumi kekeliruan, kehilangan keseimbangan, dan kehilangan penglihatan.

 • Penyakit hati

  Pengambilan alkohol dalam kuantiti yang banyak dapat menyebabkan hati berlemak (steatosis hati), radang hati (hepatitis alkoholik), hingga sirosis.

 • Penyakit jantung dan saluran darah

  Pengambilan alkohol yang berlebihan boleh mencetuskan tekanan darah tinggi, yang dapat meningkatkan risiko strok dan kegagalan jantung. Gangguan irama jantung (fibrilasi atrium) juga boleh berlaku kerana pengambilan alkohol yang berlebihan.

 • Masalah pencernaan

  Ketagihan alkohol boleh menyebabkan keradangan pada lapisan perut (gastritis). Ini boleh mengganggu penyerapan vitamin B dan nutrien lain, menyebabkan tubuh kekurangan nutrien. Selain itu, kerosakan pada pankreas yang membawa kepada pankreatitis juga boleh berlaku kerana alkoholisme.

 • Gangguan haid dan fungsi seksual

  Ketagihan alkohol boleh menyebabkan mati pucuk pada lelaki dan berhenti haid pada wanita.

 • Masalah kehamilan

  Pengambilan alkohol semasa mengandung berisiko menyebabkan keguguran atau sindrom alkohol janin mengakibatkan kecacatan kelahiran pada kanak-kanak.

 • Gangguan visual

  Pengambilan alkohol jangka panjang boleh menyebabkan pergerakan mata yang tidak terkawal (nystagmus) dan kelumpuhan otot mata kerana kekurangan vitamin B1.

 • Hipoglikemia

  Alkohol boleh mengganggu pembebasan gula (glukosa) dari hati, sehingga berisiko menyebabkan hipoglikemia, terutama pada penderita diabetes yang mengambil insulin.

 • Kerosakan tulang

  Alkohol boleh menghalang pengeluaran sel tulang baru, sehingga berpotensi menyebabkan kehilangan tulang atau osteoporosis. Selain tulang, sumsum tulang juga dapat dirusak oleh alkohol, sehingga penghasilan sel darah terganggu.

 • Kanser

  Pengambilan alkohol jangka panjang dapat meningkatkan risiko terkena barah hati, barah mulut, barah usus besar, barah tekak, dan barah payudara.

 • Mudah dijangkiti jangkitan

  Pengambilan alkohol dapat melemahkan sistem imun, sehingga meningkatkan risiko terkena jangkitan, terutama jangkitan paru-paru (radang paru-paru).

 • Interaksi alkohol dan dadah

  Alkohol boleh berinteraksi dengan beberapa ubat. Interaksi ini boleh menjadikan ubat berbahaya bagi tubuh.

Juga, ingat bahawa mengambil alkohol atau berada di bawah pengaruh alkohol dalam keadaan tertentu, seperti memandu atau mengendalikan mesin berat, berisiko tinggi menyebabkan kemalangan yang boleh membawa maut.

Pencegahan Ketagihan Alkohol

Ketagihan alkohol dapat dicegah dengan mengelakkan pengambilan alkohol atau sekurang-kurangnya membatasi jumlah alkohol yang dimakan setiap hari. Berikut adalah dos pengambilan alkohol yang masih selamat untuk kesihatan:

KadaralkoholDos perhari
5% (bir)Maksimum 350 mililiter
7% (minuman keras malt)Maksimum 250 mililiter
12% (arak)Maksimum 150 mililiter
40% (gin, rum, tequila, vodka, wiski)Maksimum 50 mililiter