Keluarga

Serangkaian aplikasi penting yang mesti dimiliki oleh wanita hamil semasa pandemik

Untuk mencegah penularan virus Corona, wanita hamil sangat disarankan untuk tinggal di rumah jika tidak ada keperluan mendesak. Sekarang, Semasa menjaga diri di rumah, terdapat beberapa aplikasi yang perlu anda buat untuk memudahkan ibu hamil menjalankan aktiviti harian dan menjaga kesihatan.

Walaupun seberapa besar risikonya tidak jelas, jangkitan virus Corona pada wanita hamil diketahui menyebabkan gejala yang teruk dan membuat wanita hamil harus menjalani perawatan intensif. Ini tentu juga akan memberi kesan besar kepada kesihatan janin.

Oleh itu, wanita hamil perlu menjalankan protokol kesihatan yang lebih ketat. Salah satunya adalah dengan mengurangkan keluar rumah, terutama ke tempat yang sesak.

Lalu, bagaimana dengan membeli-belah untuk keperluan bulanan, menyediakan pakaian dan peralatan bayi, atau berjalan-jalan untuk bayi? menyegarkan? Tenang, Bumil. Jawapannya ada di sini!

Pelbagai Aplikasi Penting Yang Mesti Dialami Wanita Hamil Semasa Pandemik

Walaupun anda harus tinggal di rumah, keperluan wanita hamil masih dapat dipenuhi. Macam mana boleh jadi. Terdapat banyak aplikasi yang dapat memudahkan ibu hamil menjalankan pelbagai aktiviti, dari berbelanja makanan sihat, keperluan rumah tangga, hingga keperluan peralatan bayi, tanpa harus langsung ke kedai.

Berikut adalah beberapa aplikasi penting yang mesti dimiliki oleh wanita hamil semasa pandemik COVID-19:

1. Kehamilan+

Kehamilan + adalah aplikasi yang mesti dimiliki oleh wanita hamil, terutamanya semasa wabak seperti sekarang. Melalui aplikasi ini, wanita hamil dapat memperoleh semua maklumat mengenai kehamilan, dari keadaan janin hingga ukuran janin mengikut usianya, dan dapat mengira dan merekodkan pergerakan janin.

Kehamilan + juga boleh digunakan untuk mencatat kenaikan berat badan wanita hamil setiap minggu. Ini sangat berguna untuk memantau keadaan kesihatan wanita hamil. Sebelum melahirkan. Wanita hamil juga boleh menggunakan aplikasi ini untuk mengira jumlah kontraksi.

Di samping itu, Pregnancy + juga menyediakan banyak artikel mengenai kehamilan yang boleh dibaca oleh wanita hamil pada bila-bila masa, serta pilihan nama bayi untuk anak kecil mereka kelak.

2. Kotak sayur

Aplikasi Sayurbox ada di sini untuk memudahkan wanita hamil berbelanja untuk keperluan makanan harian mereka. Melalui aplikasi ini, wanita hamil dapat membeli pelbagai jenis sayur-sayuran, buah, daging, ikan, dan semua rempah. Tenanglah, semua yang ada dalam aplikasi ini dijamin segar dan dalam keadaan sangat baik, Macam mana boleh jadi.

Setelah membeli dan membayar keseluruhan barang runcit, Bumil hanya menunggu kurir tiba di rumah. Aplikasi ini juga memberikan pilihan kapan pesanan akan dihantar, sama ada untuk hari ini, esok, atau lusa.

Jadi, walaupun mereka berada di rumah, wanita hamil masih dapat membeli bahan-bahan untuk membuat makanan yang sihat, sehingga pengambilan nutrisi ibu hamil, janin, dan keluarga dijaga dengan baik.

3. Pembeli

Shopee adalah salah satu tempat pasar yang dapat menyediakan pelbagai keperluan wanita hamil, mulai dari pakaian, keperluan bayi, hingga alat membersihkan rumah. Sebenarnya, dengan aplikasi ini, wanita hamil juga dapat membayar bil bulanan dari rumah.

Shopee juga dilengkapi dengan ciri permainan yang dapat menghilangkan kebosanan dan memberikan hadiah yang menguntungkan, kamu tahu. Aplikasi ini juga sering memberikan potongan atau wang tunai untuk penggunanya.

Di samping itu, aplikasi Shopee mempunyai kelab khas untuk ibu yang dapat memberi cadangan kepada ibu hamil ketika membeli peralatan dan keperluan untuk bakal bayi.

4. Netflix

Dengan sentiasa berada di rumah pastinya dapat membuat wanita hamil merasa bosan. Namun, sayangnya wanita hamil tidak dapat pergi ke tempat hiburan atau pawagam seperti dulu. sekarang, aplikasi Netflix ada di sini untuk merosakkan mata wanita hamil yang terlepas filem Box office kualiti.

Sekiranya wanita hamil adalah peminat drama Korea, Netflix juga menyediakan banyak pilihan drama Korea, kamu tahu. Wanita hamil juga tidak perlu risau, kerana Netflix menyediakan setiap filem dengan terjemahan yang kemas dan mudah untuk difahami oleh wanita hamil.

5. ALODOKTER

Di tengah wabak ini, hospital adalah salah satu tempat dengan risiko penularan COVID-19 yang tinggi. Lalu, bagaimana jika wanita hamil merasa perlu berjumpa doktor? Sekarang, Aplikasi ALODOKTER adalah penyelesaian yang tepat untuk menjawab masalah kesihatan wanita hamil.

Melalui aplikasi ini, wanita hamil dapat berhubung dengan beratus-ratus pengamal am dan pakar yang dapat menjawab soalan wanita hamil pada bila-bila masa. Sekiranya wanita hamil memerlukan pemeriksaan sendiri, ALODOKTER boleh membuat janji temu dengan doktor dan hospital yang paling dekat dengan wanita hamil.

Bukan hanya itu, ALODOKTER juga menyediakan pelbagai artikel kesihatan yang tepat dan boleh dipercayai, sehingga wanita hamil dapat mengetahui berbagai informasi mengenai kehamilan, serta berbagai penyakit, termasuk jangkitan virus Corona.

Walaupun wanita hamil mempunyai ruang pergerakan yang terhad kerana wabak itu, kehidupan mesti diteruskan dan tentunya berkualiti. Keselesaan di rumah, kesihatan fizikal, dan kesihatan mental adalah perkara penting bagi wanita hamil untuk dijaga semasa wabak ini.

Aplikasi di atas boleh menjadi tunjang bagi wanita hamil semasa berada di rumah. Lima aplikasi ini boleh dimuat turun dengan mudah oleh wanita hamil di Google Play Store atau App Store.