Keluarga

Menggunakan Inseminasi Buatan untuk Mengandung Dengan Cepat

Bagi kebanyakan suami dan isteri, kehamilan adalah sesuatu yang dinantikan. Namun, tidak semua pasangan dapat kehamilan secara semula jadi. Sebagai jalan penyelesaianmiliknya, iInseminasi buatan adalah salah satu teknik yang dapat dimanfaatkan untuk mewujudkan kehamilan.

Inseminasi buatan dilakukan untuk memendekkan jalan sperma, sehingga dapat melewati rintangan yang mungkin terjadi. Sperma akan dimasukkan secara langsung ke serviks, tiub fallopi (saluran telur), atau rahim. Salah satu teknik yang paling banyak digunakan adalah memasukkan sperma terus ke rahim atau secara faraj inseminasi intrauterin (IUI).

Membantu Keadaan Kemandulan Tertentu

Beberapa keadaan ketidaksuburan lelaki dan wanita yang dapat memanfaatkan prosedur inseminasi buatan sehingga kehamilan berlaku lebih cepat, termasuk:

 • Jumlah sperma yang rendah atau sperma yang tidak dapat bergerak terlalu jauh.
 • Ejakulasi atau ereksi terjejas.
 • Gangguan hormon pada wanita yang menyebabkan haid tidak teratur.
 • Kehadiran endometriosis, tisu parut di dinding serviks, atau kelainan lain pada organ pembiakan wanita.
 • Kelainan lendir serviks yang menahan dan menghalang sperma memasuki rahim.
 • Wanita itu mempunyai alahan sperma.
 • Halangan untuk hubungan seksual, seperti kecacatan fizikal atau masalah psikologi. Termasuk, kesakitan yang teruk semasa hubungan seksual.
 • Jangkitan virus yang boleh menular melalui hubungan seksual. Contohnya HIV atau hepatitis.
 • Kesukaran kehamilan tanpa alasan yang jelas untuk kemandulan.

Langkah-langkah Prosedur Inseminasi Buatan

Walaupun kadar kejayaan kehamilan dengan teknik inseminasi buatan berbeza-beza dan tidak setinggi teknik lain, prosedur ini mempunyai kelebihan yang lebih murah dan mempunyai kesan sampingan yang minimum. Inseminasi buatan juga merupakan prosedur yang pendek dan agak tidak menyakitkan.

Sebilangan wanita akan mengalami kekejangan perut semasa prosedur, yang lain akan mengalami pendarahan ringan selepas prosedur. Wanita itu mungkin diminta untuk berbaring selama 15-45 minit untuk mendapatkan hasil terbaik.

Namun, ada kemungkinan wanita tersebut diberi ubat kesuburan seminggu sebelum ovulasi, atau bergantung kepada masalah kesuburan yang dialami. Perkara yang perlu diperhatikan, ubat ini meningkatkan peluang melahirkan anak kembar.

Berikut adalah urutan prosedur inseminasi buatan:

 • Sebelum melakukan prosedur inseminasi buatan, doktor akan memeriksa organ pembiakan dan kesuburan setiap pasangan. Ini adalah untuk mengetahui apakah kemungkinan halangan kehamilan secara semula jadi.
 • Dari pihak lelaki, doktor akan memeriksa kualiti dan kuantiti sperma. Sementara itu, dari sisi wanita, kemampuan ovulasi akan diperiksa. Selepas pemeriksaan lengkap, doktor akan mencadangkan teknik yang dapat membantu kehamilan.
 • Untuk melakukan prosedur inseminasi buatan, menentukan masa ovulasi yang tepat adalah sangat penting. Oleh itu, kebarangkalian kehamilan tertinggi adalah sekitar 24 jam dari pembebasan telur. Untuk menentukan ovulasi, kit ujian ovulasi, ultrasound, atau ujian darah dapat digunakan. Sebagai tambahan, ujian tambahan juga dapat diberikan, seperti suhu badan basal, tekstur lendir vagina, dan kelembutan serviks.
 • Sperma yang akan digunakan boleh segar atau dicuci dengan teknik khas untuk meningkatkan tahap kesuburan. Proses "mencuci" sperma termasuk memilih sperma berkualiti terbaik
 • Sperma kemudian diletakkan di dalam tiub kecil yang disebut kateter, yang kemudian dimasukkan secara langsung ke dalam vagina dan serviks, hingga akhirnya sampai ke rahim. Kehamilan yang kemudiannya diperoleh dari inseminasi buatan tidak berbeza dengan kehamilan semula jadi.

Bagi pasangan suami isteri yang menjangkakan kehamilan, inseminasi buatan boleh dilakukan sebagai prosedur alternatif yang lebih berpatutan dan kurang berisiko. Tetapi sebelum memutuskan untuk melakukannya, anda perlu berjumpa lebih lanjut dengan doktor anda untuk menjalani pemeriksaan lengkap dan mendapatkan pilihan prosedur terbaik untuk mengatasi masalah kesuburan anda.