Keluarga

Bolehkah Haiwan Peliharaan Betul Menjadikan Anak Lebih Sihat?

Anda mungkin pernah mendengar tanggapan bahawa haiwan peliharaan boleh mencetuskan masalah kesihatan pada anak-anak. Ini tentu membuat anda merasa risau. Namun, tahukah anda bahawa membesarkan haiwan juga memberi kesan positif kepada anak kecil anda? Ayuh, lihat fakta dalam artikel berikut.

Satu kajian membuktikan bahawa memiliki haiwan peliharaan, seperti kucing dan anjing, baik untuk kesihatan dan perkembangan anak-anak. Kesan positif yang diperoleh kanak-kanak boleh merangkumi kesihatan fizikal dan mental, menyokong pertumbuhan dan perkembangan, meningkatkan kecerdasan, dan melatih interaksi sosial.

Namun, mempunyai anak yang harus tinggal dengan haiwan peliharaan memang memerlukan pengawasan khas. Ibu bapa juga perlu memahami cara menjaga keselamatan haiwan agar dapat memberi kesan positif terhadap kesihatan dan perkembangan anak-anak.

Beberapa Kelebihan Memiliki Haiwan Peliharaan untuk Kanak-kanak

Sebagai tambahan kepada beberapa kesan positif yang dinyatakan di atas, terdapat beberapa faedah lain untuk memiliki haiwan kesayangan untuk anak-anak, termasuk:

1. Mengurangkan risiko alahan pada kanak-kanak

Pelbagai kajian menunjukkan bahawa kanak-kanak yang dibesarkan di rumah dengan haiwan peliharaan mempunyai risiko yang lebih rendah untuk menghidap alergi dan asma. Pakar juga berpendapat bahawa kehadiran haiwan peliharaan dapat membina sistem imun anak kerana terdedah awal kepada kuman tertentu.

Di samping itu, kanak-kanak yang tumbuh dengan kucing dan anjing di rumah, cenderung lebih tahan terhadap alahan haiwan peliharaan daripada mereka yang sama sekali tidak mempunyai haiwan peliharaan. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk menyokong ini.

2. Memupuk rasa empati dan rasa tanggungjawab

Cinta, penjagaan, dan tanggungjawab tidak boleh muncul hanya pada anak-anak. Nilai-nilai baik ini perlu diasah dengan memberi contoh kepada anak-anak. Oleh itu, memiliki haiwan kesayangan adalah salah satu cara untuk mengajar anak-anak mengenai empati dan tanggungjawab.

Dengan memerhatikan ibu bapa menjaga haiwan peliharaan di rumah, anak-anak akan belajar bagaimana mencintai haiwan, memberi makan haiwan, memandikannya, dan bahkan mengajak mereka bermain.

Selain itu, belajar menjaga haiwan dan memperlakukannya dengan baik, juga dapat membentuk keperibadian anak yang lebih sabar dan penuh rasa empati terhadap orang lain.

3. Bantu anak belajar dan lebih yakin

Menurut pakar, memiliki haiwan peliharaan seperti anjing atau kucing dapat meningkatkan kemampuan belajar anak. Secara psikologi, kanak-kanak yang mempunyai haiwan peliharaan cenderung lebih patuh, kurang cerewet, dan dapat belajar dengan lebih baik.

4. Membantu perkembangan kanak-kanak berkeperluan khas

Juga diketahui bahawa kanak-kanak dengan ADHD mendapat keuntungan lebih banyak daripada memiliki haiwan kesayangan. Haiwan peliharaan juga dapat membantu meningkatkan sosialisasi dan kemahiran bermain kanak-kanak dengan autisme.

5. Mengurangkan tekanan pada kanak-kanak

Siapa yang tidak suka haiwan peliharaan yang comel dan lucu? Bermain dengan haiwan peliharaan pastinya dapat membuat kita berasa gembira dan lebih tenang. Kesan ini juga baik untuk mengurangkan tekanan, termasuk tekanan pada kanak-kanak.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa kanak-kanak yang bermain dan menjaga haiwan peliharaan lebih kerap mempunyai tahap tekanan yang lebih rendah daripada kanak-kanak yang jarang bermain dengan haiwan.

Bukan hanya itu, kanak-kanak yang mempunyai haiwan peliharaan juga akan bergerak lebih kerap, misalnya ketika bermain dengan kucing atau membawa anjing berjalan-jalan. Ini menjadikan kanak-kanak lebih banyak bersenam dan menjadi lebih aktif.

Panduan Memiliki Haiwan Peliharaan Bagi Anda Yang Mempunyai Anak

Sebelum membuat keputusan untuk memiliki haiwan peliharaan, anda harus memikirkan faedah dan risiko dengan teliti. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan oleh ibu bapa sebelum memutuskan untuk memiliki haiwan kesayangan:

Keadaan kesihatan

Sekiranya anda dan pasangan anda atau salah seorang daripada anda mempunyai alergi terhadap haiwan, lebih baik jangan menyimpan haiwan peliharaan di tempat pertama. Begitu juga jika selepas anak dilahirkan atau jika anak itu mengalami alahan terhadap haiwan peliharaan.

Keselamatan dan keselesaan kanak-kanak

Umumnya, haiwan peliharaan yang biasa berada di sekitar orang tidak akan menyakiti kanak-kanak dengan sengaja. Sebaliknya, kanak-kanak juga dapat dilatih untuk berinteraksi dengan haiwan peliharaan sejak usia dini, terutama jika haiwan itu ramah dan ramah.

Walau bagaimanapun, pastikan anda sentiasa mengawasi dan berada di sekitar anak anda ketika dia bermain dengan haiwan peliharaan.

Kebersihan haiwan peliharaan dan rumah

Kebersihan binatang peliharaan dan lingkungan sekitarnya harus selalu dijaga dengan baik, karena ada kemungkinan binatang peliharaan dapat menyebarkan bakteria, parasit, dan virus ke si Kecil.

Sebagai tambahan kepada perkara-perkara ini, berikut adalah panduan untuk memiliki haiwan peliharaan untuk ibu bapa dengan anak:

  • Letakkan haiwan kesayangan di bilik yang berbeza dengan bayi. Jangan biarkan bayi berbaring di bilik yang sama dengan haiwan peliharaan tanpa pengawasan.
  • Jangan biarkan haiwan peliharaan menjilat wajah bayi, kerana ada risiko menyebarkan jangkitan ke mata atau mulut bayi. Tunggu sehingga bayi lebih tua untuk bermain terus dengan haiwan kesayangan.
  • Hindari kebiasaan anak-anak memeluk binatang peliharaan, kerana ada kemungkinan dia berkubang di sampah di luar rumah, menghidu atau menjilat haiwan lain, dan menangkap kutu dari haiwan lain.
  • Ajar anak-anak untuk tidak menyakiti haiwan, seperti memukul, mengejek, dan menarik ekor atau telinga mereka. Ajar juga untuk tidak mengganggu haiwan yang sakit, tidur, atau makan.
  • Pilih haiwan kesayangan yang masih kecil kerana akan lebih selamat untuk kanak-kanak. Beberapa haiwan cukup selamat untuk dipelihara oleh kanak-kanak, seperti kucing, anjing dan ikan hiasan.

Penting untuk selalu mengawasi anak-anak ketika mereka berada di bilik yang sama dengan haiwan peliharaan. Di samping itu, perhatikan juga keadaan kesihatan haiwan peliharaan di rumah.

Sekiranya perlu, berjumpa doktor untuk memastikan anak anda tidak mengalami masalah kesihatan jika anda tinggal dengan haiwan kesayangan.