Keluarga

Bolehkah Saya Menambah Bawang Putih ke MPASI Kanak-kanak?

Bawang putih telah lama digunakan sebagai perasa makanan. Aroma khasnya dapat menambahkan rasa makanan menjadi lebih sedap. Namun, persoalannya, bolehkah bawang putih ditambahkan ke makanan pelengkap anak?

Bawang putih selalu terdapat di hampir semua makanan Indonesia, mulai dari rebus, tumis, goreng, panggang, hingga hidangan panggang. Walaupun begitu, ada sebilangan ibu bapa yang ragu-ragu untuk menambahkan bawang putih ke makanan pelengkap anak mereka, kerana aroma dan rasanya cukup menyengat.

Bawang putih boleh dimasukkan ke dalam pepejal kanak-kanak

Walaupun terkesan keras pada lidah, rempah ini tidak mengapa, Macam mana boleh jadi, ditambah ke menu makanan pelengkap kanak-kanak. Di sebalik aroma khas, bawang putih juga mengandung banyak nutrien yang diperlukan oleh tubuh anak, seperti vitamin C, vitamin B6, mangan, dan selenium.

Di samping itu, rasa atau aroma bawang putih yang menyengat biasanya akan melembutkan ketika dimasak dan bahkan menambah rasa yang sedap pada pepejal kanak-kanak. Bukan hanya untuk bawang putih, kamu tahu, Bun, tetapi juga untuk anggota keluarga bawang yang lain, seperti bawang merah, bawang, dan daun bawang.

Namun, sebelum menambahkan bawang putih ke makanan si kecil, jangan lupa mencucinya terlebih dahulu. Jangan lupa memotong bawang dengan sekerap mungkin agar anak anda tidak tersedak ketika memakannya.

Serangkaian kebaikan bawang putih untuk kanak-kanak

Ibu tidak perlu takut memberikan bawang putih kepada si Kecil, kerana tidak ada larangan baginya untuk makan bawang putih. Sebenarnya, bawang putih mempunyai sejumlah manfaat kesihatan untuk kanak-kanak, termasuk:

Meningkatkan daya tahan

Bawang putih mengandungi sebatian yang dipanggil allicin. Kompaun ini mengandungi sulfur (sulfur) dan dipercayai dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh anak, serta menangkal virus penyebab selesema yang sering menyerang dirinya.

Menjaga kesihatan saluran pencernaan

Satu kajian mendedahkan bahawa zat allicin Bawang putih mempunyai kesan antibakteria sehingga dapat mencegah atau melawan jangkitan yang terjadi pada saluran pencernaan anak-anak, termasuk jangkitan bakteria H. pylori di dalam perut.

Melawan kolesterol jahat

Kolesterol tinggi tidak hanya dialami oleh orang dewasa, kanak-kanak juga dapat mengalaminya. sekarangDengan memakan bawang putih, bayi anda dapat menghindari penyakit kolesterol, kerana bawang ini terbukti dapat menurunkan kadar kolesterol jahat dalam darah.

Dengan maklumat di atas, anda sekarang tahu bahawa memberi bawang putih kepada si kecil mempunyai lebih banyak kelebihan daripada keburukan. Oleh itu, cubalah memperkaya makanan pelengkap bayi anda dengan bawang putih. Sudah tentu dalam jumlah yang berpatutan, ya, Bun.

Ibu juga harus memperhatikan reaksi si kecil ketika dia mula memakan makanan pejal yang mengandungi bawang putih. Seperti hampir semua makanan, bawang putih juga boleh menyebabkan reaksi alergi atau ketidaksesuaian makanan.

Sekiranya si kecil anda kembung, rewel, gatal, mual dan muntah, cirit-birit, dan sesak nafas setelah memakan bawang putih, segera bawa dia ke doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.