Kesihatan

Ini adalah ciri-ciri jangkitan buah pinggang

Jangkitan ginjal berlaku apabila bakteria dan virus memasuki ginjal melalui saluran kencing atau ureter. Penyakit ini perlu dikesan dan dirawat secepat mungkin untuk mengelakkan komplikasi berbahaya. Oleh itu, ketahui apakah ciri-ciri jangkitan buah pinggang sehingga anda dapat menyedarinya.

Jangkitan buah pinggang boleh dialami oleh sesiapa sahaja, tetapi wanita lebih berisiko menderita keadaan ini daripada lelaki. Biasanya, jangkitan buah pinggang bermula dengan jangkitan pada saluran kencing bawah (uretra) dan pundi kencing yang kemudian merebak ke buah pinggang. Oleh itu, beberapa ciri jangkitan ginjal sangat serupa dengan jangkitan di kedua lokasi.

Gejala Jangkitan Buah Pinggang

Beberapa tanda jangkitan buah pinggang yang umumnya muncul adalah:

1. Sakit ketika membuang air kecil

Salah satu ciri jangkitan buah pinggang adalah sakit ketika membuang air kecil atau disuria. Keluhan ini boleh timbul kerana keradangan pada dinding dalam uretra. Walaupun begitu, disuria bukan hanya disebabkan oleh jangkitan buah pinggang, tetapi juga penyakit lain seperti jangkitan yis vagina, batu ginjal, dan jangkitan kelamin..

2. Kerap membuang air kecil

Dorongan untuk membuang air kecil lebih kerap daripada biasa juga boleh menjadi tanda jangkitan buah pinggang. Keadaan ini berlaku apabila pundi kencing meradang dan menjadi lebih sensitif terhadap tekanan dari air kencing. Akibatnya, pundi kencing terasa kenyang walaupun hanya sedikit dan keinginan untuk membuang air kecil terus muncul.

3. Demam dan menggigil

Ciri-ciri jangkitan buah pinggang yang satu ini biasanya digunakan untuk membezakan antara jangkitan buah pinggang dan jangkitan saluran kencing yang terletak lebih jauh (uretra dan pundi kencing). Ini kerana apabila jangkitan merebak ke ginjal, tubuh akan meningkatkan daya tahan tubuh untuk melawan jangkitan. Demam adalah satu tindak balas.

4. Sakit belakang

Tanda jangkitan buah pinggang yang seterusnya adalah kemunculan sakit belakang. Ginjal terletak di bahagian kanan dan kiri tulang belakang, tepat di bawah tulang rusuk. Akibatnya, apabila ginjal mengalami masalah, kemungkinan ada keluhan dalam bentuk sakit belakang atau sakit belakang.

Sakit belakang yang disebabkan oleh jangkitan buah pinggang biasanya sakit kusam. Kesakitan boleh ringan atau teruk, bergantung pada seberapa parah jangkitan ginjal.

5. Sakit perut

Tidak hanya menyebabkan sakit belakang, jangkitan buah pinggang juga boleh mencetuskan sakit perut. Jangkitan yang berlaku di buah pinggang boleh memicu otot perut berkontrak, sehingga menyebabkan sakit. Kesakitan ini juga boleh memancar ke kawasan pelvis atau pangkal paha.

6. Kencing mendung dan berbau

Jangkitan saluran kencing boleh menyebabkan perubahan dalam air kencing. Namun, jika jangkitan saluran kencing telah merebak ke buah pinggang, air kencing biasanya akan kelihatan keruh dan berbau busuk.

7. Air kencing berdarah

Pada jangkitan ginjal yang teruk, pembengkakan dan kerengsaan yang berlaku dapat menyebabkan pendarahan pada saluran kencing, mengakibatkan air kencing berdarah (hematuria). Keadaan ini dicirikan oleh air kencing gelap.

8. Mual dan muntah

Pesakit dengan jangkitan buah pinggang juga boleh mengalami loya dan muntah sebagai tindak balas terhadap ketahanan sistem imun. Ciri-ciri jangkitan buah pinggang ini menunjukkan bahawa jangkitannya agak teruk.

Menyedari ciri-ciri jangkitan ginjal adalah penting sebagai bentuk jangkaan, terutamanya jika anda lebih berisiko terkena jangkitan ginjal, misalnya, adalah wanita, mempunyai sejarah jangkitan saluran kencing dalam 1 tahun yang lalu, atau mengalami penyumbatan pada saluran kencing kerana batu karang atau prostat yang membesar.

Sekiranya anda merasakan simptom jangkitan buah pinggang seperti yang dijelaskan di atas, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat. Sekiranya keadaan ini tidak diatasi dengan segera, risiko komplikasi serius, seperti kegagalan buah pinggang atau sepsis, akan lebih tinggi.