Kehidupan yang sihat

Ini adalah kaedah selamat untuk mewarnai rambut

Bagi mereka yang suka mewarnai rambut mereka, penting bagi anda untuk mengetahui dan memahami cara mewarnakan rambut dengan selamat. Ini supaya kesan negatif penggunaan pewarna rambut dapat dielakkan.

Terdapat peraturan untuk mewarnai rambut. Sekiranya anda cuai, tidak mustahil pewarna rambut yang mengandungi bahan kimia boleh menyebabkan kerosakan pada rambut anda, mulai dari rambut kering, kusam, rambut gugur, hingga kerengsaan kulit kepala.

Perkara yang perlu diberi perhatian semasa Mencelup Rambut

Bagi anda yang ingin mewarnai rambut anda, ikuti beberapa petua mengenai cara mewarnakan rambut dengan selamat:

1. Perhatikan arahan penggunaan pada pembungkusan

Baca peraturan penggunaan dan keselamatan penggunaan pewarna rambut secara terperinci pada bungkusan produk. Kemudian, gunakan mengikut peraturan dan arahan penggunaan.

2. Llakukan ujian tampalan

Sebelum menggunakan pewarna rambut di kepala anda, anda disarankan untuk melakukan ujian tampalan pada kulit terlebih dahulu.

Sekiranya terdapat kesan sampingan atau reaksi alergi pada kawasan kulit yang disapu pada pewarna rambut, seperti gatal-gatal, ruam, lepuh dan luka kerana kerengsaan atau keradangan pada kulit, ini bermakna badan anda tidak sesuai dengan bahan kimia yang terdapat di dalamnya.

Sekiranya ini berlaku, anda disarankan untuk tidak menggunakan pewarna rambut.

3. Jangan mencuci rambut anda sebelum dan sesudah mewarnai rambut anda

Sekiranya anda ingin mewarnai rambut, anda disarankan untuk tidak mencuci rambut selama 1 hari sebelum dan kira-kira 3 hari selepas mewarnakan rambut anda. Ini supaya rambut tidak kehilangan minyak semula jadi atau sebum yang berfungsi untuk melindunginya dari kerosakan.

Di samping itu, hasil cat atau peluntur Rambut juga boleh menjadi kurang berkesan ketika anda membuat syampu setelah mewarnakan rambut anda.

4. JJangan campurkan produk pewarna rambut

Pewarna rambut atau pewarna umumnya mengandungi bahan kimia yang keras dan menjengkelkan. Oleh itu, anda tidak digalakkan mencampurkan produk pewarna rambut yang berbeza. Tindakan ini boleh merosakkan rambut dan merengsakan kulit kepala anda.

5. Ksarung tangan yang baik semasa menggunakan pewarna

Semasa mencampurkan dan menggunakan pewarna rambut di kepala anda, jangan lupa memakai sarung tangan. Ini dilakukan untuk mengurangkan hubungan langsung dengan bahan kimia yang terdapat dalam produk.

Anda juga disyorkan untuk menggunakan topeng, supaya bahan kimia dari pewarna rambut tidak tersedut atau melekat pada kulit wajah.

6. Bsikat pewarna rambut sehingga bersih

Setelah menggunakan pewarna rambut, bilas rambut anda dengan air sejuk hingga bersih, sesuai dengan waktu yang ditentukan pada label bungkusan. Seperti yang dijelaskan di atas, anda mungkin perlu menangguhkan pencucian selama 3 hari setelah mewarnai rambut untuk mendapatkan warna yang baik.

Anda juga disarankan untuk mencuci rambut hanya 2-3 kali seminggu, agar warna rambut tidak cepat pudar.

7. Ggunakan syampu khas

Semasa mencuci rambut, anda disarankan menggunakan syampu khas untuk rambut berwarna. Syampu jenis ini umumnya mengandungi sejumlah kecil bahan pencuci dan tidak mengandungi bahan kimia tertentu, seperti sulfat atau paraben, sehingga warna rambut tidak mudah pudar.

Selain mengikuti petua di atas, juga penting bagi anda untuk membatasi kekerapan mewarnakan rambut anda. Sebabnya, selain dapat menyebabkan kerosakan pada rambut dan kerengsaan pada kulit kepala, kebiasaan mewarnai rambut terlalu kerap dalam jangka panjang juga dapat meningkatkan risiko terkena barah.

Mewarnai Rambut dengan Bahan Semula jadi

Sekiranya anda ingin mengelakkan penggunaan produk pewarna rambut yang mengandungi bahan kimia, anda boleh beralih ke produk pewarna rambut yang terbuat dari tumbuhan semula jadi seperti inai. Henna agak selamat untuk digunakan. Namun, anda masih perlu berhati-hati dalam memilih produk inai dan pastikan inai yang digunakan benar-benar semula jadi.

Inai hitam harus dielakkan kerana biasanya mengandungi pewarna sintetik, seperti paraphenylenediamine (PPD). Lebih baik memilih inai dengan warna oren atau warna yang kelihatan sedikit merah dan coklat.

Tidak apa-apa untuk mengikuti trend pewarnaan rambut, tetapi anda juga harus tahu bagaimana mewarnai rambut dengan selamat dan bagaimana menjaganya untuk kesihatan anda. Bagi mereka yang ingin mewarnai rambut semasa mengandung, berjumpa doktor terlebih dahulu untuk memastikan keselamatannya.