Kehidupan yang sihat

Meneroka istilah ghosting dan bagaimana mengatasinya

Istilah hantu digunakan apabila seseorang tiba-tiba memutuskan komunikasi tanpa memberikan penjelasan. Keadaan ini boleh berlaku dalam hubungan pacaran atau persahabatan dan sering menimbulkan rasa kehilangan orang yang ditinggalkan.

Pemutusan atau penolakan tentunya menyakitkan. Walau bagaimanapun, hantu Ia juga boleh menjadi trauma bagi orang yang mengalaminya. Hubungan yang pada awalnya dianggap indah dapat menyebabkan luka yang mendalam ketika orang yang disayangi tiba-tiba hilang tanpa sepatah kata pun.

Sebilangan orang boleh menjadi acuh tak acuh ketika menjadi mangsa hantu, tetapi ada juga orang yang merasa dikhianati. Ini boleh memberi kesan pada keadaan psikologinya, kerana dia mungkin terus mempertanyakan alasan mengapa dia ditinggalkan.

Sebab Seseorang Melakukan Hantu

Hantu ia sering dilihat sebagai cara mudah untuk mengakhiri hubungan, bukan hanya hubungan, tetapi persahabatan, pekerjaan, atau bahkan perkahwinan. Terdapat beberapa sebab mengapa seseorang melakukannya hantu, termasuk:

1. Rasa takut

Sebilangan besar pelaku hantu mempunyai rasa takut terhadap hubungan yang mereka terjalin, sama ada takut kecewa atau takut merasa terluka sekiranya hubungan itu harus berakhir.

Oleh itu, mereka memutuskan untuk melakukannya hantu untuk bebas dari ketakutan ini.

2. Mengelakkan konflik dalam hubungan

Dalam hubungan, perbezaan pendapat adalah perkara biasa dan boleh menyebabkan konflik, terutama jika hubungan itu erat secara emosional.

Tidak semua orang bersedia menghadapi konflik dalam hubungan, dan inilah sebab mengapa orang melakukannya hantu.

3. Mengelakkan pergaduhan ketika berpisah

Apabila hubungan tidak lagi selesa, tidak semua orang dapat mengucapkan selamat tinggal. Akhirnya, hantu atau perlakuan senyap ia menjadi pilihan mudah untuk berpisah tanpa perlu membantah atau menjelaskan mengapa.

4. Tidak merasa ikatan

Sebilangan orang menganggap bahawa mereka tidak terikat dengan komitmen dalam hubungan, terutama persahabatan atau percintaan yang baru dalam tahap eksplorasi.

Dalam keadaan ini, pelakunya hantu beranggapan bahawa hubungannya dengan orang yang ditinggalkannya tidak terjalin atau saling bergantung antara satu sama lain, jadi tidak mengapa tiba-tiba memutuskan komunikasi dan hilang.

5. Ingin melindungi diri

Hubungan yang tidak sihat boleh memberi kesan negatif terhadap kehidupan seseorang. Putus komunikasi secara tiba-tiba dengan melakukan hantu kadang-kadang dilihat sebagai jalan keluar untuk melindungi diri dari hubungan beracun (hubungan beracun) macam itu.

Cara Mengatasi Kesannya Hantu

Apa pun alasannya, hantu boleh membuat orang yang ditinggalkan merasa bingung, sedih, marah, putus asa, atau bahkan tertekan kerana rasa kehilangan yang berpanjangan. Itulah sebabnya, tingkah laku hantu tidak wajar menamatkan hubungan dengan orang lain.

Semasa anda menjadi mangsa hantuTerdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi pelbagai emosi negatif ini, iaitu:

1. Jangan salahkan diri sendiri

Melakukan introspeksi adalah baik dan dapat menjadikan anda orang yang lebih baik. Namun, jangan terus menyalahkan diri sendiri, walaupun anda merasa telah melakukan kesalahan. Apa sahaja kesalahan yang anda lakukan, orang itu tidak boleh meninggalkan anda secara tiba-tiba tanpa memberi penjelasan.

Orang yang meninggalkan anda mungkin merasakan bahawa anda bukan orang yang tepat untuk mereka. Namun, itu tidak bermakna anda tidak diingini atau tidak layak dicintai orang lain. Terdapat banyak orang yang menyayangi anda dan mengambil berat tentang anda. Oleh itu, cubalah sentiasa berfikiran positif.

2. Tetapkan had masa

Beri had masa sehingga bila anda akan menunggu. Anda boleh cuba menghubungi orang yang bersangkutan atau rakan rapat untuk meminta pengesahan. Dengan cara itu, anda lebih mudah menerima kenyataan bahawa hubungan anda dengannya sudah berakhir dan dapat dilakukan dalam masa terdekat teruskan.

3. Alihkan fikiran anda

Cuba mengalihkan perhatian anda dengan melakukan pelbagai aktiviti yang menyeronokkan, seperti melakukan hobi, bersenam, melancong ke tempat-tempat menarik, bergaul dengan rakan-rakan, atau belajar kemahiran baru.

Meditasi dengan teknik kesedaran atau melakukan yoga juga dapat membantu anda menenangkan fikiran dan mengatasi tekanan.

4. Jangan mengasingkan diri

Walaupun hantu tinggalkan luka dalam yang membuat anda merosot, jangan mengurung diri terlalu lama untuk meratapi kehancuran hubungan anda. Sokongan dari orang terdekat, keluarga dan rakan, dapat membantu anda keluar dari kesedihan dan kembali bersemangat menjalani kehidupan.

Buat acara yang menyeronokkan dengan rakan atau keluarga anda. Jangan biarkan diri anda lemas kerana kesakitan boleh mencetuskan kemurungan.

Sekiranya kesan hantu membuat anda merasa tidak menentu sehingga mengganggu aktiviti harian anda dan mempengaruhi hubungan anda dengan orang lain, tidak ada salahnya berunding dengan ahli psikologi untuk mendapatkan nasihat yang sesuai dengan keadaan anda.