Kehidupan yang sihat

Petua untuk Menjaga Pergigian Semasa Kehamilan

Semasamengandungsebuah, kesihatan ibu sangat berpengaruh pada keadaan bayi, termasuk kesihatan pergigian dan mulut. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, gigi boleh menyebabkan masalah kesihatan umum, baik untuk ibu dan janin.

Penyakit gigi dan mulut, seperti rongga dan gingivitis, cenderung dihidapi oleh wanita hamil. Peningkatan risiko gangguan gigi pada kehamilan disebabkan oleh pelbagai perubahan dalam tubuh wanita hamil.

Selain itu, loya dan muntah yang biasa dialami oleh wanita hamil boleh menyebabkan keadaan mulut berasid, sehingga gigi mudah berlubang dan menjadi tempat pembiakan kuman. Peningkatan hormon estrogen dan progesteron juga boleh menyebabkan radang gusi.

Perkara yang perlu diberi perhatian SSebelum Menjalankan Pergigian saat mengandung

Memandangkan risiko sakit gigi yang tinggi semasa kehamilan, penjagaan gigi sangat diperlukan. Sekiranya anda hamil dan ingin menjalani rawatan pergigian, perkara pertama yang perlu dilakukan adalah memberitahu doktor gigi mengenai keadaan kehamilan anda.

Maklumat mengenai usia kehamilan anda dan keadaan kehamilan anda akan membantu doktor gigi anda menentukan tindakan yang tepat. Di samping itu, terdapat beberapa perkara yang perlu anda perhatikan mengenai penjagaan gigi semasa mengandung, iaitu:

1. Rujuk dahulu dengan pakar sakit puan

Sebelum berjumpa doktor gigi, anda harus berjumpa dengan pakar sakit puan terlebih dahulu. Ini bertujuan untuk mengetahui apakah kehamilan anda dalam keadaan baik dan memungkinkan untuk mendapatkan rawatan gigi.

2. Penjagaan gigi secara rutin boleh dilakukan semasa mengandung

Penjagaan gigi rutin, seperti pembersihan gigi, boleh dilakukan pada trimester pertama hingga trimester ketiga kehamilan. Di samping itu, langkah-langkah kecemasan, seperti pencabutan gigi, juga dapat dilakukan semasa kehamilan.

3. Trimester kedua adalah tempoh paling selamat

Pada trimester kehamilan kedua, wanita hamil berada dalam keadaan baik dan stabil secara emosi. Rawatan yang boleh dilakukan adalah membersihkan tartar (penskalaan gigi) dan tampalan. Pengambilan gigi menggunakan anestesia tempatan boleh dilakukan, tetapi memerlukan persetujuan pakar sakit puan terlebih dahulu.

4. Melambatkan penjagaan gigi pada trimester ketiga

Semasa trimester ketiga kehamilan, wanita hamil harus menangguhkan lawatan ke doktor gigi sehingga selepas melahirkan. Pada trimester ini, keadaan wanita hamil cukup sensitif, sehingga beberapa tindakan dapat mendorong bayi dilahirkan sebelum waktunya.

Petua untuk melakukan rawatan pergigian sadi Hamil

Kurangnya tindakan yang boleh dilakukan oleh doktor gigi semasa mengandung boleh menjadi motivasi bagi anda untuk menjaga kebersihan gigi dan mulut, agar tidak mengalami sakit gigi. Berikut adalah petua untuk menjaga kesihatan gigi dan mulut semasa mengandung:

  • Gosok gigi dengan ubat gigi yang mengandungi fluorida, dua kali sehari.
  • Gunakan berus gigi dengan bulu lembut.
  • Kurangkan pengambilan makanan manis kerana boleh menyebabkan kerosakan gigi.
  • Minum banyak air.
  • Sekiranya anda mengalami sakit pagi, Berkumur dengan air selepas muntah dan gosok gigi sejam selepas itu.
  • Jangan gosok gigi sebaik sahaja muntah, kerana tidak lama selepas muntah, lapisan luar gigi boleh menjadi lembut kerana asid perut.

Menjaga kesihatan mulut dan gigi yang baik akan membantu anda menjalani kehamilan dengan lancar. Oleh itu, anda perlu menjalani pemeriksaan pergigian dan oral kepada doktor gigi secara berkala, kerana anda merancang kehamilan.

Ditulis oleh:

drg. Viera Fitani

(Doktor gigi)