Keluarga

Ibu bapa Perlu Tahu Sabun dan Syampu yang Selamat untuk Kulit Bayi

Kulit bayi lebih rentan terhadap ruam, kekeringan, kerengsaan, dan keradangan daripada kulit dewasa. Oleh itu, bayi memerlukan produk penjagaan khas, termasuk sabun dan syampu selamat untuk kulit bayi. 

Kerana masih nipis dan tidak berkembang sepenuhnya, kulit bayi terdedah kepada kerengsaan dan jangkitan jika tidak dibersihkan dengan betul. Oleh itu, Ibu tidak boleh cuai membersihkan kulit Si Kecil. Produk pembersih kulit yang digunakan juga tidak boleh sewenang-wenangnya.

Petua Memilih Sabun dan Syampu yang Selamat untuk Bayi

Ibu perlu berhati-hati dalam memilih produk pembersih badan bayi, iaitu sabun bayi dan syampu. Sekiranya anda menggunakan produk yang salah, sabun bayi dan syampu boleh merengsakan kulit.

Berikut adalah petua yang boleh anda gunakan dalam memilih sabun dan syampu yang selamat untuk bayi:

1. Perhatikan isi pada bungkusan

Semasa membeli sabun, syampu, dan produk penjagaan bayi yang lain, anda harus memastikan bahan apa yang terdapat di dalamnya.

Pilih sabun atau syampu dengan sedikit pewarna, wangian, dan detergen, kerana ini boleh merengsakan kulit bayi anda. Juga, pilih sabun bayi dan syampu yang tidak mengandungi:

 • antiseptik
 • Deodoran
 • Natrium Laureth Sulfate
 • Natrium lauril sulfat
 • Phthalates
 • Parabens

Menggunakan sabun bayi atau syampu yang mengandungi ramuan di atas akan meningkatkan risiko bayi mengalami masalah kulit.

2. Pilih produk yang diperbuat daripada bahan semula jadi

Produk penjagaan kulit berasaskan semula jadi umumnya selamat untuk bayi. Walau bagaimanapun, jika ibu, bapa, atau ahli keluarga anda mempunyai alahan terhadap bahan semula jadi tertentu, elakkan menggunakan produk dengan ramuan ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda. Kerana mungkin, si kecil anda juga mempunyai alahan terhadap bahan-bahan ini.

3. Selamat dari alahan

Pilih produk penjagaan bayi yang berlabel "hypoallergenic " pada pembungkusan. Ini bermaksud produk mengandungi bahan yang selamat untuk kulit bayi dan tidak mungkin menyebabkan alahan.

Namun, tidak dapat dinafikan bahawa setiap bayi mempunyai keadaan kulit yang berbeza. Menggunakan produk penjagaan bayi bertanda "hypoallergenic " Itu tidak bermakna anak anda akan bebas dari alahan. Tetapi sekurang-kurangnya, kemungkinannya akan kurang.

4. Selamat untuk penutup buaian

Penutup buaian atau kerak kepala adalah keadaan yang dicirikan oleh munculnya sisik kuning pada kulit kepala atau di sekitar telinga, alis, kelopak mata, dan ketiak bayi. Keadaan ini biasanya hilang sendiri dalam beberapa minggu.

Tetapi kalau penutup buaian tidak hilang atau sukar dibersihkan, anda boleh membersihkannya dengan syampu bayi yang terbuat dari lembut dan bebas daripada bahan-bahan yang menjengkelkan, seperti minyak wangi atau pewarna.

Cara memandikan bayi yang betul

Bayi boleh dimandikan di tempat mandi bayi khas ketika dia dapat menopang badannya sendiri untuk duduk, atau ketika dia berusia sekitar 6 bulan.

Bayi tidak boleh dimandikan terlalu kerap atau terlalu lama. Untuk bayi yang berumur di bawah 1 tahun, mandi hanya 2-3 kali seminggu, dengan jangka masa maksimum 5 minit setiap kali. Mandi terlalu kerap atau terlalu lama boleh menjadikan kulit kering.

Berikut adalah cara yang betul untuk memandikan bayi:

 1. Siapkan semua peralatan mandian yang akan digunakan, seperti sabun, syampu, tab mandi, kain lap, celup, dan tuala.
 2. Isi tab mandi dengan air suam yang cukup. Suhu air tidak boleh melebihi 38 darjah celcius.
 3. Tanggalkan pakaian bayi, kemudian perlahan-lahan memasukkannya ke dalam tab mandi. Posisikan bayi hampir duduk, menyokong kepala dan lehernya dengan satu tangan.
 4. Mulakan dengan mencuci muka bayi. Bersihkan wajah dan kawasan di dekat mata dengan lembut, menggunakan kain lembut yang dibasahi dengan air suam.
 5. Selepas itu, tambahkan sedikit sabun bayi ke kain lap dan bersihkan badan bayi. Untuk bahagian badan yang sering ditutup dengan lampin, bersihkan terakhir. Selepas itu bilas hingga bersih.
 6. Setelah membersihkan badan bayi, teruskan ke rambut. Jatuhkan sedikit syampu di kepala bayi, kemudian gosokkan rambutnya dengan lembut dalam gerakan bulat. Apabila terasa cukup bersih, bilas kepala. Lakukan ini dengan berhati-hati agar air bilas tidak masuk ke mata bayi.
 7. Apabila semuanya selesai, lap bayi dengan tuala lembut hingga kering. Angkat bayi dengan perlahan keluar dari tab mandi dengan menopang leher dan kepalanya, kemudian baringkannya di atas tilam yang telah ditutup dengan tuala.
 8. Keringkan badan bayi dengan menepuk lembut tuala ke kulitnya. Geser tuala basah ke atas, kemudian pakai lampin, baju, dan seluar.

Cara memandikan bayi di atas tidak digalakkan untuk bayi yang berumur di bawah 1 bulan dan tali pusat belum dipisahkan. Tunggu sekitar 1-4 minggu sehingga tali pusat keluar dan luka betul-betul kering.

Begitu juga dengan bayi yang baru disunat. Elakkan memandikan bayi di tempat mandi sebelum parut berkhatan sembuh sepenuhnya. Cukup bersihkan badan si kecil dengan kain lembut atau span yang telah dibasahi dengan air suam.

Sekiranya anda masih ragu-ragu, tanyakan kepada pakar pediatrik anda tentang kapan anak anda boleh dimandikan dan apakah kaedah selamat untuk memandikannya. Selain itu, minta syampu dan sabun yang selamat untuk kulit bayi.