Kehidupan yang sihat

Punca selaput dara selain daripada melakukan hubungan seks

Ramai orang berpendapat bahawa selaput dara yang koyak hanya berlaku kerana hubungan seksual. Anggapan ini jelas salah, kerana terdapat pelbagai penyebab selaput dara selain daripada melakukan hubungan seks.

Selaput dara adalah lapisan tisu nipis dan elastik yang terletak di sekitar bibir faraj (vulva) dan di dalam faraj. Selaput dara akan berubah seiring bertambahnya usia.

Perubahan ini mula berlaku ketika seorang gadis melalui akil baligh atau remaja. Ketika memasuki usia baligh, selaput dara wanita cenderung lebih tebal dan lebih anjal daripada sebelumnya.

Selaput dara yang utuh biasanya berbentuk donat kecil dengan lubang kecil di tengahnya. Namun, apabila selaput dara tergores, ia membentang luas dan tidak menutupi lubang faraj sepenuhnya. Istilah ini sering dianggap sebagai selaput dara yang koyak.

Punca Hymen yang koyak

Peregangan selaput dara adalah perkara biasa kerana penembusan seksual. Namun, ada juga banyak wanita yang selaput dara robek, walaupun mereka tidak pernah melakukan hubungan seks.

Terdapat beberapa perkara yang dapat membuat selaput dara terpisah dari hubungan seksual, termasuk:

1. Kecederaan fizikal

Kecederaan pada organ kelamin wanita akibat benturan, pukulan, atau kemalangan boleh menyebabkan selaput dara robek. Keadaan ini biasanya dicirikan oleh pembuangan darah yang disertai dengan gejala kesakitan ketika membuang air kecil.

2. Sukan tertentu

Selaput dara koyak juga cenderung terjadi pada wanita yang sering bersenam, terutama berbasikal. Risiko seorang wanita untuk merobek selaput dara akan lebih tinggi, jika dia sering berpusing pada posisi stang yang lebih rendah daripada pelekap basikal atau pelana. Selain berbasikal, menunggang juga berisiko merobek selaput dara.

Ini kerana latihan jenis ini boleh menyebabkan banyak tekanan dan geseran di kawasan antara vagina dan dubur (perineum). Selain merobek selaput dara, latihan ini kadang-kadang boleh menyebabkan rasa sakit pada organ seks wanita (vulvodynia).

3. Aktiviti melancap

Melancap yang kerap, terutamanya dengan menggunakan alat bantu seks, akan menyebabkan banyak geseran pada faraj dan selaput dara, menjadikannya lebih mudah terkoyak.

4. Penggunaan tampon

Tampon adalah sejenis tuala wanita yang dimasukkan ke dalam faraj untuk mengumpulkan darah haid. Walaupun cukup selamat, menggunakan tampon yang terlalu dalam semasa haid boleh menyebabkan selaput dara robek.

5. Langkah-langkah perubatan

Air mata selaput dara juga boleh berlaku kerana prosedur perubatan tertentu, seperti ultrasound transvaginal atau pembedahan vagina. Di samping itu, pemeriksaan tertentu terhadap organ seks wanita, seperti kolposkopi dan PAP smear, juga berisiko menyebabkan selaput dara robek, walaupun jarang terjadi.

Mitos Di Sebalik Hubungan Selaput Dara dan Keperawanan

Selaput dara dan keperawanan sering dianggap mempunyai hubungan yang rapat. Sekiranya selaput dara wanita terkoyak, ramai lelaki menyimpulkan bahawa wanita itu bukan anak dara.

Anggapan ini juga diperkuat oleh ciri-ciri selaput dara yang robek adalah bahawa tidak ada pendarahan ketika melakukan hubungan seks untuk pertama kalinya. Pemikiran ini salah.

Selaput dara yang koyak tidak selalu menunjukkan bahawa seorang wanita bukan lagi perawan. Sebenarnya, selaput dara yang koyak bukan hanya disebabkan oleh hubungan seksual, tetapi juga boleh disebabkan oleh perkara lain. Sebenarnya, merobek selaput dara tidak selalu menyebabkan pendarahan.

Oleh itu, tidak wajar mengaitkan selaput dara yang koyak dengan keperawanan wanita.

Namun, bagi wanita yang khuatir merobek selaput dara atau mengalami keluhan faraj, seperti sakit di kawasan intim dan pendarahan, jangan ragu untuk berjumpa doktor.