Keluarga

Petua Selamat Berpuasa untuk Wanita Hamil untuk kekal cergas

Puasa di bulan Ramadhan adalah salah satu kewajiban umat Islam di seluruh dunia. Walaupun wanita hamil mempunyai kelonggaran untuk tidak berpuasa, tetapi sebenarnya ibadah inimasih boleh dilakukan sekiranya keadaan badan wanita hamil, rahim, dan janin di dalam rahim sihat.

Satu kajian yang dilakukan pada wanita hamil menunjukkan bahawa berpuasa pada bulan Ramadhan tidak mempengaruhi berat, panjang, dan ukuran kepala janin. Walau bagaimanapun, terdapat sedikit peningkatan risiko bayi dilahirkan dengan berat lahir rendah ketika wanita hamil menjalani ibadah puasa pada trimester kehamilan kedua dan ketiga.

Sekiranya seorang wanita hamil yang akan menjalani ibadah puasa mempunyai berat badan yang normal, gaya hidup yang baik, dan mendapat nutrisi yang mencukupi, maka puasa tidak akan banyak mempengaruhi janin, kerana tubuh wanita hamil masih dapat memenuhi nutrien yang diperlukan oleh janin.

Petua Berpuasa buntuk wanita hamil

Berikut adalah beberapa petua berpuasa agar ibu hamil kekal cergas dan janin tetap sihat:

  • Tetap tenang dan elakkan tekanan semasa berpuasa. Penyelidikan menunjukkan bahawa wanita hamil yang berpuasa mempunyai tahap hormon stres yang lebih tinggi, dan ini boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan dan janin mereka.
  • Elakkan mengangkat berat atau berjalan terlalu jauh. Sekiranya perlu, kurangkan aktiviti rumah tangga yang melelahkan. Sekiranya anda berasa letih, cubalah berehat dan berehat sebentar.
  • Bagi wanita hamil yang bekerja, periksa sama ada pejabat dapat mengurangkan waktu bekerja atau memberikan waktu rehat tambahan pada bulan puasa.
  • Pilihan makanan di suhoor dan iftar sangat penting bagi wanita hamil yang mengambil makanan yang mengandungi karbohidrat dan serat kompleks, seperti biji-bijian, sayur-sayuran, dan buah kering.
  • Elakkan makanan bergula kerana boleh membuat kadar gula dalam darah naik dan turun dengan cepat. Perubahan kadar gula darah yang terlalu cepat boleh menyebabkan kelemahan dan pening.
  • Memenuhi keperluan protein dari kacang, telur, ikan, dan daging masak.
  • Hadkan makanan tinggi lemak dan siap dimakan.
  • Pastikan keperluan air minum mencukupi setiap hari, iaitu sekitar 1.5-2 liter setiap satu pada waktu subuh dan iftar. Elakkan minum minuman berkafein, seperti teh dan kopi, kerana boleh menyebabkan dehidrasi.

Wanita hamil yang berpuasa harus menyedari gejala keadaan yang boleh membahayakan janin, seperti pening, demam, muntah, kelemahan, keletihan, bibir kering, atau merasa sangat dahaga. Pelbagai gejala ini dapat menunjukkan bahawa wanita hamil mengalami dehidrasi.

Juga perlu diketahui jika terdapat penurunan berat badan pada wanita hamil yang sedang berpuasa, pergerakan janin yang berkurang di rahim, dan sakit perut seperti kontraksi. Sekiranya anda mengalami ini, wanita hamil perlu segera berjumpa pakar sakit puan.