Kehidupan yang sihat

Perubatan Batuk Semula jadi dan Perubatan

Terdapat pelbagai jenis ubat batuk dengan kahak yang boleh anda dapatkan, baik dari bahan semula jadi dan juga dari resep doktor. Apakah ubat-ubatan untuk menghilangkan batuk dengan kahak? Lihat penjelasan berikut.

Batuk adalah mekanisme semula jadi tubuh untuk membersihkan saluran pernafasan. Batuk kahak berlaku ketika batuk disertai dengan lendir atau lendir. Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan batuk dengan kahak, mulai dari jangkitan virus atau bakteria pada saluran pernafasan atas, pendedahan kepada pencemaran, asap rokok, hingga gangguan perubatan yang lebih serius, seperti asma, batuk kering, radang paru-paru, dan bronkitis. Oleh itu, anda mesti segera mengatasi batuk dengan kahak agar keadaannya tidak bertambah buruk.

Ubat batuk kahak semula jadi

Berikut adalah beberapa ubat batuk semula jadi dengan kahak yang boleh digunakan untuk melegakan keadaan yang anda alami, iaitu:

 • Air

  Salah satu ubat batuk semula jadi yang paling mudah dan berkesan untuk kahak adalah air. Semasa minum air, kahak di saluran pernafasan akan menjadi lebih nipis sehingga lebih mudah dikeluarkan. Selain itu, air juga berperanan dalam menjaga kebutuhan cairan untuk mencegah dehidrasi dan mencegah kerengsaan pada saluran pernafasan dengan menjaga kelembapan. Sebaiknya minum sekurang-kurangnya 8 gelas air setiap hari.

 • Nenas

  Kandungan bromelain dalam nanas berkhasiat untuk mengatasi batuk, termasuk batuk dengan kahak. Satu kajian bahkan menunjukkan bahan bromelain yang terkandung dalam nanas mampu menekan batuk dan mengurangkan pengumpulan dahak di kerongkong. Di samping itu, bahan-bahan ini dianggap dapat meredakan keradangan dan mengatasi sinusitis yang disebabkan oleh alahan.Namun, masih belum cukup bukti klinikal untuk membenarkan tuduhan ini. Sekiranya anda ingin mengambil suplemen nanas yang mengandungi bromelain, disarankan berjumpa doktor terlebih dahulu kerana bahan ini boleh mempengaruhi kerja ubat lain, seperti antibiotik.

 • Sayang

  Madu adalah salah satu ubat batuk semula jadi yang paling berkesan untuk kahak. Madu berfungsi dengan menipiskan kahak. Selain itu, madu mempunyai sifat anti-radang dan antioksidan yang dapat mengurangi kerengsaan saluran pernafasan, sehingga melegakan gejala batuk. Beberapa kajian menunjukkan bahawa pengambilan madu yang dicampur dengan air suam dapat meredakan batuk kering dan batuk dengan kahak pada anak-anak. Namun, madu tidak boleh diberikan kepada anak-anak di bawah usia 1 tahun kerana boleh menimbulkan risiko keracunan.

 • Daun pudina

  Bahan semula jadi lain yang boleh membantu sebagai ubat batuk semula jadi untuk kahak adalah daun pudina. Kandungan mentol dalam daun pudina dapat membantu memecahkan lendir di kerongkong. Selain itu, mentol juga bertindak sebagai pereda sakit tekak. Untuk mendapatkan faedah daun pudina, anda boleh menggunakan daun sebagai ramuan untuk membuat teh atau sebagai mandian wap. Untuk tujuan mandi wap, anda boleh menggunakan minyak daun pudina. Titiskan 3-4 minyak daun pudina ke dalam 150 ml air panas. Wap yang muncul kemudian dihirup untuk melegakan tekak yang tersumbat dengan kahak.

 • Air garam

  Satu lagi ubat batuk semula jadi yang boleh anda gunakan adalah air garam. Berkumur dengan air garam dipercayai dapat menghilangkan kahak di kerongkong dan mengurangkan kegatalan. Cara membuatnya cukup mudah, anda hanya perlu mencampurkan atau sudu teh garam ke dalam 1 cawan air suam. Walau bagaimanapun, kaedah ini tidak digalakkan untuk kanak-kanak di bawah umur 6 tahun, kerana mereka mungkin tidak dapat membilas dengan betul.

Ubat batuk dengan kahak dari sisi perubatan

Sekiranya ubat semula jadi tidak dapat menghilangkan batuk dengan kahak, anda boleh beralih menggunakan ubat perubatan yang telah diresepkan oleh doktor. Berikut adalah ubat perubatan yang boleh digunakan untuk menghilangkan batuk dengan kahak:

 • Mucolytic dan ekspektoran

  Ubat mukolitik dan ekspektoran adalah ubat batuk yang berfungsi dengan mencairkan kahak tebal di saluran pernafasan. Ubat kelas ini menjadikan kahak lebih mudah dikeluarkan sehingga membuat saluran pernafasan terasa lebih lega.

 • Antihistamin

  Antihistamin berfungsi dengan menyekat tindakan histamin di dalam badan. Histamin biasanya berlaku apabila reaksi alergi menyebabkan tisu di hidung membengkak dan mengeluarkan lendir yang berlebihan. Walau bagaimanapun, ubat ini boleh menyebabkan kesan sampingan seperti mengantuk, pening, mulut kering dan sakit kepala. Antihistamin akan diberikan jika batuk disebabkan oleh reaksi alergi.

 • Antibiotik

  Ubat ini hanya berkesan jika batuk dengan kahak disebabkan oleh jangkitan bakteria. Tandanya ialah jika anda mengeluarkan kahak, anda akan menghasilkan kahak hijau atau kekuningan. Batuk kahak dengan lendir yang jelas disebabkan oleh jangkitan virus atau alergi tidak berkesan apabila dirawat dengan antibiotik. Untuk menentukan jenis antibiotik yang tepat, mestilah dengan pertimbangan dan cadangan doktor.

Ubat batuk semula jadi dengan kahak dan juga ubat perubatan bebas boleh membantu melegakan batuk yang anda alami. Namun, anda harus sedar jika batuk tidak hilang selama lebih dari tiga minggu, merasa sakit di dada, atau mengalami kesukaran bernafas. Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami gejala ini. Doktor akan memberikan rawatan yang tepat mengikut keadaan batuk yang dialami.