Kehidupan yang sihat

5 Penyakit Kulit yang biasa dihidapi oleh orang dewasa

Ramai orang berpendapat bahawa orang yang mempunyai penyakit kulit adalah orang yang tidak dapat menjaga kebersihan badan mereka. Anggapan ini membuat mereka, terutama orang dewasa, yang mempunyai penyakit kulit merasa malu dan cenderung menyembunyikan penyakit mereka. Ini adalah halangan untuk menyembuhkan orang yang menderita penyakit kulit.

Banyak penyakit kulit yang menjangkiti anggota badan yang mudah dilihat oleh orang lain. Mereka yang berada di sekitar penghidap kemudian dapat memberikan reaksi yang tidak menyenangkan. Pada akhirnya, ini akan menambah beban psikologi bagi penghidap penyakit kulit.

Penyakit kulit yang sering berlaku pada orang dewasa

Sebenarnya, persepsi negatif masyarakat sekitar lebih banyak disebabkan oleh kurangnya maklumat mengenai penyakit kulit yang dihidapi oleh orang dewasa. Walaupun beberapa di antaranya adalah gangguan biasa yang dialami oleh orang dewasa. Lihat penjelasan mengenai penyakit kulit pada orang dewasa di bawah.

Herpes zoster

Salah satu penyakit kulit yang paling biasa pada orang dewasa ialah herpes zoster. Penyakit ini boleh muncul pada orang dewasa yang mempunyai sejarah cacar air sebelumnya.

Salah satu tanda penyakit ini adalah kemunculan ruam kecil yang tidak rata yang boleh melepuh. Kulit yang terkena penyakit ini akan terasa sakit, gatal, atau sangat sensitif. Kawasan yang paling sering menderita herpes zoster adalah pada badan atau punggung. Walaupun begitu, masih ada kemungkinan penyakit ini dapat muncul di mana-mana bahagian badan.

Salah satu tanda penyakit ini adalah kemunculan ruam kecil yang tidak rata yang boleh melepuh. Kulit yang terkena penyakit ini akan terasa sakit, gatal, atau sangat sensitif. Kawasan yang paling sering menderita herpes zoster adalah pada badan atau punggung. Walaupun begitu, masih ada kemungkinan penyakit ini dapat muncul di mana-mana bahagian badan.

Secara umum, seseorang akan terdedah kepada penyakit kulit ini selama kira-kira dua minggu. Walaupun begitu, rasa sakit, mati rasa, dan gatal-gatal masih dapat dirasakan untuk waktu yang lebih lama, mulai dari bulan hingga seumur hidup.

Oleh itu, adalah mustahak untuk merawat keadaan ini lebih awal agar rasa sakit tidak berterusan. Rawatan herpes zoster, dapat dilakukan dengan memberikan obat antivirus, kortikosteroid, atau antidepresan sesuai dengan resep dokter.

Urtikaria

Penyakit kulit yang lain adalah urtikaria, juga dikenali sebagai gatal-gatal. Ciri-ciri penyakit ini biasanya dicirikan oleh penampilan gatal-gatal, kegelisahan, atau ruam yang menjengkelkan. Kelainan kulit ini mungkin muncul di satu bahagian badan atau boleh merebak di kawasan badan yang lebih luas.

Biasanya, urtikaria akan sembuh dalam beberapa hari walaupun tanpa rawatan. Antihistamin mungkin diperlukan, terutama ketika gatal membuat penghidap merasa tidak selesa. Sekiranya gejala yang muncul akibat urtikaria tidak hilang dalam masa lebih dari 48 jam, menghubungi doktor adalah langkah yang disyorkan untuk diambil.

Psoriasis

Orang dewasa juga sering terkena penyakit kulit berupa tompok-tompok bersisik merah yang biasa disebut sebagai psoriasis. Tompok ini biasanya muncul di siku, lutut, dan punggung bawah. Penyakit ini boleh menyebabkan gatal atau sakit pada kulit yang terkena.

Walaupun sebilangan orang dewasa merasakan kesan psoriasis tidak ketara, tetapi sebilangan penderita lain berpendapat bahawa penyakit kulit ini mengganggu aktiviti mereka. Penyakit ini boleh berterusan seumur hidup dan berulang.

Tompok ini biasanya muncul di siku, lutut, dan punggung bawah. Penyakit ini boleh menyebabkan gatal atau sakit pada kulit yang terkena.

Walaupun sebilangan orang dewasa merasakan kesan psoriasis tidak ketara, tetapi sebilangan penderita lain berpendapat bahawa penyakit kulit ini mengganggu aktiviti mereka. Penyakit ini boleh berterusan seumur hidup dan berulang.

Untuk melegakan gejala yang muncul, beberapa rawatan yang dapat dilakukan adalah dengan memberikan krim atau salap yang mengandung kortikosteroid, asam salisilat, dan vitamin D, ubat penekan sistem imun sepertimetotreksat dan siklosporin diberikan melalui suntikan atau melalui mulut, secara rutin menggunakan pelembap, untuk terapi cahaya.

Sekiranya psoriasis sering berulang atau bertambah teruk, maka penyakit kulit ini perlu diperiksa dan dirawat oleh pakar dermatologi.

Ekzema

Penyakit kulit lain yang sering dihidapi oleh orang dewasa adalah ekzema. Ekzema adalah penyakit kulit yang dicirikan oleh penampilan tompok-tompok yang meradang dan gatal. Keadaan ini juga dikenali sebagai dermatitis atopik. Biasanya, keadaan ini mempengaruhi siku dan lutut remaja atau orang dewasa.

Punca penyakit kulit ini belum diketahui sepenuhnya, tetapi sangat disyaki bahawa ia berkaitan dengan sistem imun dan keturunan yang terlalu aktif.

Sejauh ini tidak ada penawar untuk eksim, tetapi rawatan bertujuan untuk mengurangkan gejala. Untuk mengurangkan simptom, penghidap eksim perlu mengetahui apa pemicunya dan seboleh-bolehnya menghindari faktor pencetus ini, gunakan ubat untuk mengurangkan gatal seperti yang ditentukan oleh doktor, elakkan menggaru untuk mencegah luka dan jangkitan, dan menggunakan terapi cahaya.

Rosacea

Rosacea adalah penyakit kulit yang dicirikan oleh keradangan kronik pada kawasan muka. Keradangan ini boleh berbentuk:

  • Kulit wajah berwarna merah, kering, dan bersisik.
  • Pelebaran saluran darah.
  • Benjolan kecil (papula).
  • Tompok-tompok kecil yang penuh nanah (pustula) yang kelihatan seperti jerawat.
  • Penampilan tisu penghubung yang berlebihan di hidung.

Kemunculan keradangan pada kulit orang dengan rosacea masih belum diketahui dengan jelas apa yang menyebabkannya. Walau bagaimanapun, ia dianggap berkaitan dengan faktor genetik, jangkitan bakteria, kutu, dengan reaksi imun yang berlebihan akibat alergi.

Untuk mengawal simptom, doktor biasanya akan memberi anda ubat topikal (oles) atau ubat oral dalam bentuk isotretinoin dan antibiotik. Pesakit dengan rosacea juga disarankan untuk menghindari faktor-faktor yang memburukkan lagi gejala, menjauhkan diri dari sinar matahari dan selalu menggunakan pelembap, dan pelindung matahari ketika melakukan aktiviti di bawah terik matahari.

Penyakit kulit ini dapat diatasi dengan baik dengan bantuan doktor. Sebilangan penyakit kulit ini dapat bertambah baik dengan sendirinya, tetapi ada yang boleh bertahan dan sering berulang jika tidak dirawat. Jadi, jangan memandang rendah penyakit kulit yang dihidapi. Beri pertolongan cemas jika terasa ringan, tetapi segera berjumpa dengan pakar dermatologi jika keadaan kulit bertambah buruk.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found