Kehidupan yang sihat

5 Makanan Ini Dapat Membantu Anda Berhenti Merokok

Bagi sesetengah orang, berhenti merokok sangat sukar dilakukan. Namun, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk membuat berhenti merokok lebih mudah. Salah satunya adalah dengan memakan 5 jenis makanan ini.

Biasanya alasan seseorang enggan berhenti merokok adalah takut meningkatkan selera makan, sehingga berat badan meningkat. Sebenarnya, dengan memakan makanan yang betul, anda masih boleh makan dengan enak tanpa perlu bimbang bahawa anda akan menambah berat badan.

Jenis Makanan Yang Boleh Membantu Anda Berhenti Merokok

Berhenti merokok sering dikaitkan dengan kenaikan berat badan. Ini kerana apabila anda berhenti merokok, anda mungkin akan makan lebih banyak.

Perkara pertama yang perlu anda ingat ketika anda ingin berhenti merokok adalah tidak mengurangkan pengambilan makanan anda. Sekiranya dikurangkan, keinginan untuk merokok akan menjadi lebih besar.

Anda lebih disarankan untuk mengatur jenis makanan yang dimakan. Cuba kekal berkhasiat dan mengandungi kalori yang mencukupi, tidak terlalu sedikit, tidak terlalu banyak. sekarangBerikut adalah beberapa contoh jenis makanan yang dapat membantu anda berhenti merokok:

1. Sayur-sayuran

Apabila anda ingin berhenti merokok, anda masih boleh makan makanan ringan Macam mana boleh jadi. Walau bagaimanapun, ia bukan makanan ringan secara rawak. Makanan ringan yang harus anda makan adalah makanan ringan yang sihat, tanpa banyak perasa tambahan. Satu makanan ringan yang boleh anda makan adalah sayur-sayuran rendah kalori, seperti wortel, saderi, brokoli, dan tomato.

2 keping

Selain sayur-sayuran, anda juga dapat makan buah-buahan segar, seperti jeruk, pir, epal, dan pisang, yang kaya akan serat, antioksidan, dan vitamin. Buah-buahan ini dapat membantu membersihkan radikal bebas yang terkumpul di dalam badan kerana tabiat merokok.

3. Kacang tanah

Kacang yang kaya dengan serat, seperti kacang polong, kacang ginjal atau kacang soya, dapat membuat anda kenyang. Makan kacang sebagai makanan ringan akan membantu mengalihkan perhatian anda daripada keinginan merokok, tanpa membuat anda bertambah berat badan.

Namun, pastikan kacang yang anda makan tidak mengandungi banyak garam atau perasa. Di samping itu, pastikan kacang tidak diproses dengan menggoreng.

4. Popcorn

Makanan ringan yang biasanya dimakan ketika menonton di pawagam juga dapat membantu anda menghindari merokok. Selain membuat anda sibuk mengunyah sehingga anda lupa keinginan untuk merokok, makan popcorn juga akan membuat anda kenyang dengan cepat.

Popcorn adalah pilihan makanan ringan yang hebat kerana kaya serat dan rendah kalori. Tetapi ingat, pastikan popcorn yang anda makan tidak mengandungi mentega atau garam.

5. Gula-gula getah

Setiap kali keinginan untuk merokok muncul, anda boleh mengalihkan perhatiannya dengan mengunyah permen karet. Pilih gula-gula getah dengan rasa pudina dan bebas gula. Kunyah boleh membantu mengurangkan keinginan anda untuk merokok.

Pelbagai pilihan makanan di atas hanya dapat membantu anda berhenti merokok, jika anda benar-benar mempunyai niat dan komitmen yang kuat.

Banyak orang gagal berkali-kali sebelum benar-benar dapat berhenti merokok. Sekiranya anda juga mengalaminya, terus berusaha dan jangan putus asa. Selain memotivasi diri sendiri dan meminta sokongan daripada keluarga dan rakan, anda juga boleh berjumpa doktor tentang cara berhenti merokok.