Kehidupan yang sihat

Hati-hati, ini adalah petanda anda berada dalam hubungan yang kasar

Sambungan kesat adalah istilah untuk menggambarkan hubungan di mana satu pihak cuba menguasai dan mengawal yang lain dengan tingkah laku negatif. Hubungan ini biasanya dipenuhi dengan kekerasan verbal, fizikal, dan bahkan seksual.

Sambungan kesat Ia boleh berlaku pada wanita dan juga lelaki. Hubungan tidak sihat ini boleh berlaku dalam hubungan romantis, baik berpacaran atau rumah tangga. Dalam rumah tangga atau perkahwinan, hubungan yang kesat selalunya akan mengakibatkan keganasan rumah tangga.

Namun, bukan hanya pada cinta, hubungan kesat Ia juga boleh berlaku dalam persahabatan dan persekitaran kerja.

Pelbagai Tanda Hubungan Kesat

Semasa dalam hubungan itu kesat, anda mungkin mengalami perkara berikut:

1. Tidak bebas berkomunikasi dengan orang lain

Ini adalah tanda awal hubungan kesat yang perlu anda perhatikan. Orang yang kesat biasanya akan sentiasa memantau dan mengawal komunikasi anda, jadi anda tidak bebas berkomunikasi dengan orang lain.

Mereka boleh melakukan ini dengan pelbagai cara, misalnya membaca mesej elektronik atau perbualan di media sosial anda dengan orang lain.

Mereka juga tidak akan menghormati privasi anda dan sering menuntut untuk meminta anda akaun media sosial atau kata laluan telefon bimbit anda, atau bahkan memasang perisian khas untuk memantau kehidupan sosial anda.

2. Terpencil dari orang lain

Terasing dari orang lain juga boleh menjadi tanda bahawa anda menjalin hubungan kesat. Ini kerana, orang yang kesat biasanya akan berusaha menjauhkan anda dari orang yang paling dekat dengan anda, seperti keluarga atau rakan.

Ini dapat dilakukan dengan melarang anda untuk terus berhubungan dengan orang lain, atau lebih buruk lagi, dengan menyebarkan fitnah atau fitnah mengenai diri anda. Dengan cara itu, anda tidak lagi mempunyai Sistem sokongan siapa yang dapat melindungi anda dari dia.

3. Tidak berdaya dari segi kewangan

Dalam beberapa kes, orang yangsibuk akan berusaha menjadikan pasangan mereka tidak berdaya dari segi kewangan, misalnya dengan memotong akses ke akaun peribadi pasangan mereka atau berusaha membuat pasangan mereka berhenti kerja.

Ini dilakukan dengan tujuan membuat pasangan merasa bergantung kepadanya, sehingga mereka tidak dapat meninggalkan hubungan kesat yang.

4. berada di bawah tekanan

Sekiranya anda menjalin hubungan dan anda sering merasa dipaksa oleh pasangan anda untuk melakukan perkara yang anda tidak mahu lakukan, ini juga boleh menjadi tanda bahawa anda sedang menjalin hubungan yang tidak baik. kesat.

Paksaan ini dapat mengambil banyak bentuk, misalnya memaksa anda memakai pakaian yang disukainya, menuntut anda selalu menghabiskan waktu bersama mereka, atau bahkan memaksa anda melakukan hubungan seks. Paksaan ini boleh datang dengan ancaman, baik secara fizikal dan lisan.

5. Sering mendapat penderaan emosi

Penyalahgunaan emosi atau psikologi mungkin merupakan tanda hubungan kesat yang paling sukar dikenal pasti. Orang yang menerima rawatan ini sering kali tidak menyedari bahawa mereka mengalami penderaan emosi.

Penyalahgunaan emosi boleh menjadi lisan atau fizikal. Berikut adalah beberapa bentuk keganasan emosi yang perlu anda perhatikan:

  • Menghina dan mengkritik bentuk fizikal, kecerdasan, atau kemampuan anda
  • Memberi anda pelbagai nama samaran negatif, seperti 'bodoh' atau montel '
  • Selalunya memalukan anda, sama ada di depan umum atau di hadapan orang lain atau secara peribadi
  • Mengabaikan perasaan, kehendak dan keperluan anda
  • Membuat anda merasa bersalah, walaupun anda tidak melakukan kesalahan
  • Mengancam untuk menyakiti diri sendiri atau menyakiti dirinya sendiri, jika anda tidak berkelakuan sesuai dengan kehendaknya
  • Adakah perlakuan senyap atau mungkin hantu

Sekiranya ia berlaku secara berterusan, penderaan emosi seperti yang berlaku di atas dapat mengikis harga diri sehingga anda merasa tidak penting. Lama kelamaan, ini juga boleh memberi kesan kepada kesihatan mental anda.

6. Terima keganasan fizikal

Tidak kira konflik atau masalahnya, kekerasan fizikal terhadap orang lain pasti salah, ya. Kekerasan fizikal adalah satu bukti nyata bahawa anda berada dalam hubungan yang kesat dan beracun.

Kekerasan fizikal ini dapat dilakukan dalam berbagai bentuk, mulai dari mendorong, menampar, memukul, menendang, mencekik, melemparkan anda dengan benda-benda tertentu, dan termasuk merosakkan harta benda anda.

Kesan dan Cara Mengatasi Hubungan Kesat

Sambungan kesat boleh memberi kesan negatif terhadap kesihatan fizikal dan mental mangsa. Beberapa kesan ini adalah kecederaan fizikal atau kecederaan, dikurangkan harga diri, kepada gangguan mental tertentu, seperti gangguan kecemasan, gangguan tekanan pasca-trauma (PTSD), kemurungan, atau cubaan bunuh diri.

Oleh itu, jika anda menjumpai tanda-tanda hubungan kesat Dalam hubungan anda sekarang, anda perlu menyelesaikannya secepat mungkin.

Anda boleh memulakan dengan memberitahu keadaan yang anda alami kepada orang yang anda percayai, seperti ibu bapa, saudara lelaki, saudara perempuan, atau sahabat anda. Ini untuk memberi tahu mereka bahawa anda berada dalam situasi yang tidak selamat.

Kemudian, jika keadaan mengizinkan dan anda merasa mampu menangani masalah tersebut kasar, cuba biarkan dia tahu bahawa sikap dan tingkah lakunya terhadap anda tidak dapat diterima oleh anda.

Di samping itu, jika perlu, anda juga boleh berunding dengan profesional, seperti psikologi atau psikiatri, untuk mendapatkan nasihat terbaik untuk menangani atau mengakhiri hubungan. kesat yang.

Sekiranya terdapat perlakuan yang tidak sah, seperti kekerasan fizikal atau pemerkosaan, anda juga dapat melaporkannya kepada pihak berwajib.

Walaupun tidak mudah untuk keluar dari hubungan kasar, tetapi sedar bahawa kesihatan fizikal dan mental anda adalah perkara terpenting yang perlu anda jaga. Ingat juga bahawa anda berhak dan berhak tinggal bersama orang yang dapat mencintai, menghormati, dan memperlakukan anda dengan baik.