Kehidupan yang sihat

Fakta-fakta ini mengenai racun perosak organik

Minat masyarakat terhadap penggunaan racun perosak organik semakin meningkat. Seperti racun perosak kimia, racun perosak organik digunakan untuk mengawal perosak dan penyakit tumbuhan. Walau bagaimanapun, racun perosak organik dibuat dari bahan semula jadi yang terdiri daripada tumbuhan, haiwan, dan mikroorganisma.

Kerana bahan asasnya adalah semula jadi, sisa racun perosak organik yang tersisa di tanah akan lebih mudah terurai dan hilang. Inilah yang menjadikan racun perosak organik dianggap lebih mesra alam dan relatif selamat untuk kesihatan manusia dan ternakan.

Tahap Keselamatan Racun Makhluk Perosak Organik

Rawatan racun perosak organik perlu dipertimbangkan, kerana terdapat salah faham mengenai label organik. Ramai yang menganggap bahawa kata organik bermaksud menjamin bahawa bahan-bahan di dalamnya selamat untuk kesihatan. Sebenarnya, pemahaman ini tidak semestinya betul sepenuhnya.

Selama penggunaannya mengikuti ketentuan yang ditetapkan oleh pemerintah, racun perosak organik sebenarnya dapat menyokong kualiti produk organik yang dianggap lebih baik daripada produk biasa, terutama di sektor makanan.

Walaupun begitu, terdapat beberapa racun perosak organik yang, walaupun mempunyai keberkesanan yang tinggi sebagai kawalan perosak, tidak lebih selamat daripada racun perosak sintetik atau racun perosak kimia.

Pendapat ini disokong oleh kajian yang membandingkan racun perosak sintetik dan racun perosak organik. Kajian itu mendapati bahawa beberapa bahan organik yang digunakan sebagai racun perosak dapat meninggalkan residu dengan tahap ketoksikan atau ketoksikan yang setara dengan racun perosak sintetik, atau bahkan lebih tinggi.

Hubungan antara racun perosak organik dan makanan organik

Ramai yang percaya bahawa makanan berlabel organik pasti didakwa bebas daripada unsur racun perosak. Sebenarnya, bukan makanan organik sepenuhnya bebas daripada terdedah kepada racun perosak, baik racun perosak organik atau sintetik.

Ini merujuk pada Peraturan Menteri Pertanian yang menyatakan bahwa makanan organik adalah makanan yang dihasilkan menggunakan aplikasi sistem pertanian organik, yang memungkinkan penggunaan bahan pendukung organik, termasuk racun perosak organik.

Walau bagaimanapun, beberapa kajian mengatakan bahawa makan makanan organik tidak semestinya sihat, kerana pelbagai sebab.

Beberapa kajian juga menyatakan bahawa masih ada berat sebelah dalam menentukan kelebihan produk makanan organik. Ini kerana kebanyakan orang yang mematuhi gaya hidup organik sudah mempunyai gaya hidup yang lebih sihat.

Jadi, tidak menjadi masalah jika anda masih memilih makanan organik daripada makanan konvensional. Pastikan tahapnya tidak melebihi tahap simpanan racun perosak yang ditentukan oleh kerajaan.

Sekiranya perlu, berjumpa dengan pakar pemakanan untuk keselamatan dan selalu baca label pada bungkusan makanan yang anda beli, sama ada makanan organik atau makanan biasa.