Keluarga

Ibu, Ketahui Cara Belajar Matematik adalah Menyeronokkan untuk Anak-anak

Pelajaran matematik sering membuat anak merasa cemas, takut, atau tertekan. Padahal, sebenarnya, ada kamu tahu, cara yang menyeronokkan untuk belajar matematik untuk kanak-kanak. Ayuh, Ibu, lihat penjelasan lengkap dalam artikel ini!

Kanak-kanak sebenarnya suka menghitung, menyusun, melakukan teka-teki, dan mencari corak, kamu tahu, Roti. Namun, apabila aktiviti seperti ini dilabelkan 'math', mereka sering kehilangan minat terhadapnya.

Lebih-lebih lagi jika kanak-kanak itu diperkenalkan kepada masalah matematik yang rumit oleh guru di sekolah sebelum benar-benar memahami konsep asas. Inilah yang menyebabkan kanak-kanak menganggap matematik adalah subjek yang tidak menyenangkan.

Cara Menyeronokkan untuk Belajar Matematik untuk Kanak-kanak

Untuk menjadikan matematik sebagai subjek kegemaran untuk anak kecil anda, terdapat beberapa cara yang menyeronokkan untuk belajar matematik untuk anda laksanakan di rumah. Berikut adalah antara lain:

1. Tunjukkan kepentingan matematik

Semasa belajar matematik, perkara pertama yang harus anda lakukan adalah menunjukkan pentingnya belajar matematik dalam kehidupan seharian anda. Terdapat beberapa cara yang boleh anda gunakan, seperti:

  • Hitung berapa banyak kereta merah yang ditemui sepanjang perjalanan ke pasar raya
  • Mengira berapa banyak pakaian yang baru saja diangkat dari jemuran
  • Mengira bilangan biskut yang dikeluarkan dari bungkus ke pinggan dan selebihnya

Dengan cara itu, kanak-kanak akan memahami bahawa matematik bukan hanya menghafal jadual atau formula pendaraban, tetapi juga kemahiran yang diperlukan dalam kehidupan seharian.

2. Belajar sambil bermain

Untuk membantu anak anda belajar matematik, anda juga boleh menjadikan pelajaran matematik menyeronokkan. Contohnya, Ibu boleh mengajaknya membuat kraf yang memerlukan pengukuran, membuat kuih-muih dan mengira bahan-bahan yang mesti digunakan, atau bermain jual beli supaya si kecil dapat belajar mengira perubahan.

3. Bantu kanak-kanak berfikir secara positif

Satu kajian mendapati bahawa kanak-kanak yang diberitahu bahawa mereka mahir dalam matematik lebih cenderung menguasai matematik, tidak kira sama ada mereka benar-benar berjaya atau tidak. Oleh itu, adalah penting bagi anda untuk menolong anak anda berfikir terlebih dahulu bahawa dia boleh melakukan masalah matematik.

4. Bantu anak sekiranya mereka menghadapi kesukaran

Umumnya di sekolah rendah kelas 1, kanak-kanak akan belajar penambahan dan pengurangan yang hanya terhad kepada satu nombor, kemudian meningkat menjadi dua nombor di kelas 2. Apabila duduk di kelas 3–4, kanak-kanak akan mula belajar pendaraban dan pembahagian.

Lama kelamaan, anda mungkin menyedari bahawa anak anda pandai dalam beberapa jenis pengiraan tetapi lemah pada orang lain. Sekiranya si kecil kelihatan tidak senang ketika belajar matematik, cuba cari bahagian mana yang paling sukar dan bantu dia.

Sekiranya dia selalu mengalami kesulitan dan harus terus menggunakan jari-jarinya ketika mengira, dia mungkin mengalami dyscalculia. Anda boleh memerhatikannya dan menunggu sehingga kira-kira 1 tahun sebelum meminta bantuan doktor atau psikologi. Namun, jangan beri gambaran bahawa anak kecil anda tidak mampu menguasai matematik, OK?

Yang pasti, kesukaran yang dihadapi oleh si kecil tidak boleh membuat anda panik dan sebaliknya membuat anda ingat untuk terus memotivasinya. Anda boleh memberitahunya bahawa dia tidak perlu mahir dalam matematik, tetapi tetap mendorongnya untuk melakukan yang terbaik.

Ayuh, Ibu, teruskan anak-anak untuk belajar matematik dengan cara yang menyeronokkan! Sekiranya anda menyedari anak anda mempunyai kelemahan dalam satu pelajaran, matematik dan subjek lain, anda juga boleh berjumpa dengan ahli psikologi yang pakar dalam menangani masalah tersebut.