Keluarga

Takut bersalin? Ini adalah petua supaya wanita hamil dapat mengatasinya

Adalah normal bagi wanita hamil untuk merasa takut ketika waktu bersalin semakin hampir. Namun, jangan biarkan rasa takut melahirkan melemahkan semangat wanita hamil untuk bertemu dengan bayinya. Terdapat beberapa petua yang boleh dilakukan oleh wanita hamil untuk mengurangkan rasa takut ini.

Perasaan ketakutan dan kegelisahan pada wanita hamil yang akan bersalin biasanya dipicu dengan membayangkan perkara buruk yang boleh berlaku semasa bersalin, mulai dari rasa sakit semasa kontraksi, kemungkinan mengalami pembedahan caesar, hingga komplikasi kelahiran, seperti merobek kelahiran terusan atau pendarahan berat.

Petua Mengurangkan Ketakutan Bersalin

Ketakutan yang tersembunyi ketika melahirkan dapat membuat wanita hamil memikirkan perkara terburuk mengenai kelahiran anak, dan ini sebenarnya akan membuat wanita hamil menjadi lebih takut dan tertekan. Oleh itu, ketakutan ini mesti dihadapi.

Berikut adalah beberapa petua yang boleh dilakukan oleh wanita hamil untuk mengatasi dan mengurangkan rasa takut melahirkan:

1. Ketahui punca ketakutan

Salah satu cara yang boleh dilakukan oleh wanita hamil untuk mengurangkan rasa takut melahirkan adalah dengan mengetahui punca ketakutan tersebut.

Ketakutan melahirkan boleh timbul kerana trauma masa lalu yang berkaitan dengan kehamilan atau kelahiran anak. Ketakutan juga dapat berakar pada kemurungan atau gangguan kecemasan yang dialami wanita hamil sebelum hamil. Kadang-kadang, ketakutan kehamilan boleh menjadi sangat teruk. Ini mungkin disebabkan oleh fobia kehamilan atau tocophobia.

Untuk mengetahui sebab timbulnya ketakutan, wanita hamil dapat menuliskan semua perasaan wanita hamil dalam buku harian. Di samping itu, wanita hamil juga boleh berjumpa dengan ahli psikologi untuk mengetahui dengan lebih mendalam mengenai sumber ketakutan yang dialami oleh wanita hamil, terutamanya jika mereka mempunyai sejarah kemurungan atau gangguan kecemasan sebelumnya.

2. Latih teknik relaksasi

Melakukan teknik relaksasi, seperti meditasi, dapat mengurangkan rasa takut melahirkan, sehingga wanita hamil dapat merasa lebih tenang pada waktu bersalin.

Salah satu cara termudah untuk bermeditasi adalah dengan menutup mata dan menarik nafas dalam-dalam, kemudian menghembuskan nafas perlahan-lahan. Tumpukan perhatian wanita hamil pada proses masuk dan keluar udara semasa bernafas, sambil mengosongkan fikirannya.

3. Bercakap dengan pasangan anda

Sebilangan wanita hamil enggan berkongsi ketakutan mereka untuk melahirkan sesiapa sahaja, termasuk pasangan dan doktor mereka. Sebenarnya, menyatakan rasa takut dapat membantu mengurangkan kegelisahan.

Dengan wanita hamil bercerita, pasangan sedar akan ketakutan yang dirasakan oleh wanita hamil dan dapat membantu mencari jawapan bagi ketakutan tersebut. Doktor juga dapat memberikan maklumat yang betul untuk mengurangkan kebimbangan wanita hamil.

4. Ikuti kelas melahirkan anak

Mengambil kelas melahirkan dapat membantu wanita hamil mengurangkan ketakutan mereka untuk melahirkan anak. Melalui kelas melahirkan, wanita hamil akan dilatih untuk mengawal kesakitan semasa melahirkan dan diberitahu mengenai pilihan kaedah kelahiran yang boleh dilalui oleh wanita hamil.

5. Bawa barang-barang yang boleh membuat wanita hamil selesa semasa melahirkan

Memasuki bilik bersalin boleh membuat wanita hamil lebih takut dan tegang. Sebenarnya, jika wanita hamil tegang, proses persalinan boleh memakan masa lebih lama.

Sekarang, Untuk berehat sebelum bersalin, bawa barang yang membuat wanita hamil selesa, seperti bantal dan selimut kegemaran wanita hamil, manik doa, atau pemain muzik mudah alih.

Ketakutan adalah perkara biasa yang dirasakan oleh wanita hamil sebelum melahirkan. Walaupun begitu, ketakutan ini perlu diatasi agar proses penghantaran berjalan lancar.

Wanita hamil boleh melakukan petua di atas untuk mengatasi rasa takut melahirkan. Namun, jika ketakutan ini masih menghantui minda wanita hamil, anda harus membincangkannya dengan doktor. Sekiranya perlu, sebelum berjumpa dengan doktor, tuliskan terlebih dahulu semua perkara yang anda bimbangkan atau takut supaya anda dapat membincangkannya dengan doktor.