Keluarga

Selalunya Pingsan Semasa Kehamilan? Ini adalah penyebab dan bagaimana mengurangkan risiko

Pingsan semasa mengandung sering dialami oleh beberapa wanita hamil. Keadaan ini tentunya boleh menimbulkan kebimbangan, baik bagi wanita hamil yang mengalaminya dan juga yang melihatnya. Sebenarnya, apa neraka Apa yang menyebabkan kerap pingsan semasa mengandung? Dan adakah keadaan ini berbahaya?

Pingsan semasa mengandung adalah keadaan apabila wanita hamil kehilangan kesedaran secara tiba-tiba, selama beberapa saat hingga beberapa minit. Pengsan boleh dialami oleh wanita hamil dari awal kehamilan hingga waktu melahirkan.

Punca Pingsan pada Wanita Hamil

Sebelum pengsan, wanita hamil secara amnya akan merasakan sensasi seperti melayang dan berputar, pening, lemah, atau loya. Selepas itu, suara-suara di sekitar wanita hamil secara beransur-ansur akan melayang, hingga akhirnya dia pingsan.

Beberapa penyebab pengsan pada wanita hamil adalah:

1. Perubahan hormon

Semasa mengandung, wanita hamil akan mengalami perubahan tahap hormon dalam badan. Sejak awal kehamilan, hormon progesteron akan meningkat dan membuat saluran darah wanita hamil melebar. Ini menyebabkan tekanan darah ibu hamil lebih rendah daripada biasa.

Sekiranya wanita hamil berubah kedudukan secara tiba-tiba, tekanan darah wanita hamil juga akan menurun dengan cepat. Serentak dengan itu, aliran darah ke otak tiba-tiba menurun dan membuat wanita hamil pengsan.

2. Kekurangan bekalan oksigen

Pengsan juga boleh berlaku apabila otak kekurangan oksigen. Salah satu penyebabnya adalah anemia. Anemia, atau kekurangan hemoglobin, adalah masalah yang sering dialami oleh wanita hamil. Sebenarnya, hemoglobin diperlukan untuk mengangkut oksigen ke seluruh badan.

3. Tidur terlalu lama dalam keadaan terlentang

Pada trimester kedua dan ketiga, rahim wanita hamil bertambah besar. Sekiranya ibu hamil tidur di punggung, tekanan dari rahim akan menyekat aliran darah dari bahagian bawah badan yang seharusnya kembali ke jantung. Sekiranya ini berlaku, darah yang dipam oleh jantung akan berkurang dan menyebabkan tekanan darah ibu hamil turun.

Sekiranya tekanan darah menjadi lebih rendah, aliran darah ke otak dapat menurun. Inilah yang membuat wanita hamil sering merasa pening dan mual ketika tidur di punggung. Sekiranya gejala-gejala ini dibiarkan, wanita hamil boleh pingsan.

4. Dehidrasi

Kekurangan minum semasa mengandung boleh menyebabkan wanita hamil mengalami dehidrasi. Keadaan ini dicirikan oleh rasa dahaga yang berlebihan, air kencing berwarna lebih gelap, mulut kering, dan pening. Dalam dehidrasi yang teruk, cairan di saluran darah juga akan berkurang, sehingga tekanan darah menjadi rendah. Inilah yang boleh menyebabkan pengsan pada wanita hamil.

Sebagai tambahan kepada penyebab di atas, wanita hamil yang menderita diabetes, gangguan kecemasan, dan yang melakukan senaman berat juga mempunyai risiko pingsan yang lebih besar.

Petua Mengurangkan Risiko Pingsan Semasa Kehamilan

Untuk mengurangkan risiko wanita hamil mengalami pengsan, ada beberapa perkara yang boleh dilakukan, termasuk:

  • Elakkan berdiri dalam jangka masa yang lama. Juga, cuba jangan berdiri sebaik sahaja duduk atau berbaring.
  • Elakkan berlama-lama ketika mandi air panas kerana boleh mencetuskan penurunan tekanan darah dan membuat wanita hamil pusing dan kemudian pingsan.
  • Elakkan tidur di punggung, terutamanya ketika perut wanita hamil besar. Wanita hamil disyorkan untuk berbaring di sebelah kiri mereka.
  • Gunakan pakaian yang longgar dan selesa agar peredaran darah tidak terganggu.
  • Keperluan cecair yang mencukupi dengan minum sekurang-kurangnya 1.5 liter sehari.
  • Pengambilan makanan berkhasiat yang mencukupi dengan bahagian kecil tetapi sering, untuk mengelakkan gula darah rendah.
  • Lakukan senaman ringan, seperti berjalan kaki, yoga, atau berenang, untuk meningkatkan peredaran darah.

Pingsan semasa mengandung tidak selalu berbahaya dan secara amnya pertolongan yang diperlukan juga agak mudah. Walau bagaimanapun, wanita hamil perlu waspada jika ini sering terjadi, disertai dengan penglihatan kabur, sesak nafas, sakit perut bawah, atau pendarahan. Keadaan ini perlu segera diperiksa oleh doktor untuk mendapatkan rawatan.