Keluarga

Bermain dengan Rakan Kongsi, Mungkinkah Menyebabkan Kehamilan?

Fingering adalah satu varian foreplay dalam hubungan seksual. Walaupun praktiknya agak selamat dan biasa, ada sebilangan orang yang bimbang bahawa aktiviti seksual ini boleh menyebabkan kehamilan. Adakah itu benar?

Penjarian jari dilakukan dengan memasukkan dan bermain jari di organ seks wanita. Aktiviti ini bertujuan untuk merangsang titik sensitif pada vagina dan kawasan sekitarnya, termasuk titik-g, supaya wanita dapat mencapai orgasme.

Penjarian jari biasanya dilakukan sebelum penembusan seksual. Walau bagaimanapun, aktiviti seksual ini juga boleh dilakukan secara bersendirian.

Bolehkah Jari Punca Kehamilan?

Fingering sendiri sebenarnya tidak menyebabkan kehamilan. Kehamilan boleh berlaku apabila air mani yang mengandungi sperma memasuki rahim dan membuahi telur. Ini biasanya berlaku ketika seorang lelaki mengalami ejakulasi di dalam vagina.

Semasa ejakulasi, lelaki mengeluarkan air mani yang dapat mengandungi lebih dari 300 juta sperma. Namun, air mani juga dapat keluar sebelum ejakulasi, iaitu ketika zakar sedang tegak. Air mani yang keluar dikenali sebagai cecair pra-ejakulasi.

Sebilangan lelaki tidak dapat menahan atau mengawal aliran cecair pra-ejakulasi. Walaupun jumlahnya kecil, cecair pra-ejakulasi masih mengandungi sperma.

Sekiranya seorang lelaki menyentuh cecair pra-ejakulasi atau air mani dan kemudian memasukkan jarinya ke dalam faraj, kehamilan adalah mungkin. Namun, kemungkinan kehamilan melalui kaedah ini sangat kecil jika dibandingkan dengan ejakulasi di dalam faraj.

Risiko untuk hamil melalui penjarian adalah sangat rendah, kerana sperma tidak dapat bertahan lama di luar badan. Walau bagaimanapun, jika anda tidak merancang kehamilan, penting untuk mengetahui bahawa masih ada kemungkinan untuk hamil semasa menggunakan jari.

Risiko Penjarian Lain

Sebagai tambahan kepada kebimbangan yang mungkin menyebabkan kehamilan, ada risiko lain yang boleh menyebabkan penjarian. Risiko ini boleh berlaku sekiranya jari tidak bersih, kuku jari panjang, dan penjarian dilakukan dengan kasar dan tidak berhati-hati. Risiko ini merangkumi:

1. Faraj cedera

Sekiranya penjarian dilakukan terlalu cepat dan kasar atau jika kuku jari panjang dan tajam, faraj mungkin cedera atau melepuh. Ini kerana kulit di dalam dan di sekitar faraj pada umumnya sangat lembut, sehingga geseran dan tekanan dapat menyebabkan luka.

2. Pendarahan faraj

Pendarahan selepas menggunakan jari boleh disebabkan oleh selaput dara yang koyak. Selaput dara adalah tisu nipis yang memanjang di bahagian bukaan faraj. Keadaan ini adalah normal, terutamanya jika anda tidak pernah melakukan hubungan seksual sebelumnya, termasuk penetrasi menggunakan jari atau zakar anda.

3. Jangkitan

Jari dengan tangan yang kotor boleh menyebabkan wanita mengalami jangkitan, seperti jangkitan bakteria pada vagina. Dalam kes tertentu, penjarian jari juga boleh menyebabkan jangkitan kelamin (IMS), seperti ketuat kelamin akibat jangkitan virus HPV.

Selain itu, jangkitan faraj juga boleh menyebabkan wanita mengalami gejala sakit faraj, gatal-gatal pada vagina atau sakit, keputihan, dan demam.

Petua untuk Jari Selamat

Supaya anda dapat melakukan penjarian dengan selamat, ikuti beberapa petua dan panduan berikut:

  • Pastikan pasangan anda telah mencuci tangan sebelum melakukan aktiviti ini.
  • Pastikan kuku atau pasangan anda pendek dan tidak mempunyai tepi tajam sebelum penjarian bermula.
  • Gunakan pelincir berasaskan air untuk mengurangkan geseran dan mencegah keretakan pada faraj.
  • Elakkan menggunakan jari ketika anda berkulit putih atau haid.

Anda juga boleh meminta pasangan anda menggunakan kondom jari atau sarung tangan sekali pakai untuk menutup tangan anda untuk lebih menjaga kebersihan. Langkah ini juga dapat mencegah penularan STI.

Secara amnya, penjarian dianggap selamat selagi aktiviti seksual ini dilakukan dengan perlahan dan menggunakan jari yang bersih.

Sekiranya setelah mengelecek jari anda mengalami keluhan tertentu, seperti pendarahan yang tidak berhenti, keputihan, sakit atau gatal di faraj, dan luka di faraj, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found