Keluarga

Apa itu Diabetes Gestational?

Pernah dengar mengenai diabetes kehamilan? Ini adalah sejenis diabetes yang boleh berlaku semasa kehamilan, terutamanya pada separuh kedua kehamilan. Diabetes kehamilan boleh mengganggu kehamilan, dan juga kesihatan wanita hamil dan bayi.

Diabetes kehamilan disebabkan oleh peningkatan tahap pelbagai hormon dalam badan semasa kehamilan. Meningkatkan jumlah hormon kehamilan ini dapat menghalang tindakan insulin.

Akibatnya, gula darah naik dan disimpan sebagai lemak oleh badan ibu. Tahap gula dalam darah yang terus tinggi juga boleh menyebabkan janin bertambah berat badan melebihi purata.

Oleh itu, ibu hamil disarankan untuk tidak sering makan makanan yang terlalu manis, seperti ais krim, buah kering, atau buah-buahan yang mengandungi banyak gula, seperti longan dan durian.

Faktor Risiko Diabetes Gestational

Selain kehamilan, risiko wanita hamil untuk menghidap diabetes kehamilan akan lebih tinggi sekiranya mereka mempunyai faktor berikut:

Mempunyai sejarah diabetes kehamilan

Risiko menghidap diabetes kehamilan akan lebih tinggi jika anda mengalami keadaan ini pada kehamilan sebelumnya. Jadi, pemeriksaan awal dan berkala diperlukan sekiranya wanita hamil telah didiagnosis dengan keadaan ini sebelumnya.

Lebih 25 tahun

Wanita hamil yang berumur 25 tahun ke atas cenderung menghidap diabetes kehamilan.

Sejarah keluarga diabetes

Wanita hamil lebih berisiko menghidap diabetes kehamilan jika mereka mempunyai ahli keluarga yang menghidap diabetes, atau jika mereka melahirkan bayi dengan berat lebih dari 4.1 kg.

Mengalami kegemukan semasa kehamilan

Wanita hamil perlu mengawal berat badan mereka dengan mengetahui indeks jisim badan mereka (BMI). Sekiranya indeks jisim badan lebih daripada 30, wanita hamil termasuk dalam kategori kegemukan. Berat badan berlebihan boleh meningkatkan risiko diabetes kehamilan.

Mempunyai sejarah penyakit tertentu

Seorang wanita mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidap diabetes kehamilan jika dia sebelumnya menderita penyakit tertentu, seperti hipertensi, masalah jantung, dan PCOS.

Sindrom ovarium polikistik (PCOS) adalah keadaan yang mempengaruhi tahap hormon pada wanita. Wanita hamil berisiko tinggi menghidap diabetes kehamilan jika mereka mempunyai PCOS.

Bahaya Kencing manis semasa mengandung untuk Ibu dan Anak

Diabetes kehamilan boleh mempengaruhi keadaan wanita hamil dan janin. Pada wanita hamil, diabetes kehamilan boleh menyebabkan:

 • Kelahiran atau kelahiran pramatang yang mengandung kurang dari 37 minggu.
 • Preeklampsia, iaitu keadaan yang menyebabkan tekanan darah tinggi semasa hamil dan boleh menyebabkan komplikasi jika tidak dirawat.
 • Keguguran
 • Kesukaran semasa bersalin memerlukan induksi atau kelahiran secara pembedahan caesar kerana berat bayi melebihi purata.
 • Polyhydramnios atau cecair amniotik berlebihan.
 • Peningkatan risiko pendarahan selepas bersalin.

Sekiranya diabetes kehamilan dirawat dan dipantau secara berkala, bayi dapat dilahirkan dengan sihat. Walau bagaimanapun, diabetes kehamilan masih boleh mempengaruhi keadaan bayi, termasuk menyebabkan:

 • Berat kelahiran bayi besar (lebih daripada 4 kg).
 • Kecederaan semasa lahir kerana ukuran badannya.
 • Tahap gula darah rendah di dalam badan semasa kelahiran.
 • Gangguan pernafasan.
 • Bayi kuning.
 • Dilahirkan sebelum waktunya.
 • Terdedah kepada kegemukan dan diabetes ketika dewasa.

Untuk mengelakkan kenaikan kadar gula dalam darah secara berlebihan, wanita hamil yang menghidap diabetes kehamilan perlu menghadkan pengambilan makanan yang tinggi gula, seperti ais krim atau buah-buahan manis seperti durian. Wanita hamil juga disarankan untuk melakukan senaman secara teratur untuk mengelakkan komplikasi kehamilan ini.

Dengan rawatan dan pemantauan berkala, komplikasi diabetes kehamilan dapat dicegah. Selepas melahirkan, gula darah wanita hamil biasanya akan kembali normal. Walau bagaimanapun, wanita hamil yang mengalami keadaan ini akan lebih berisiko menghidap diabetes jenis 2 di kemudian hari, atau mengalami diabetes kehamilan lagi pada kehamilan kemudian.

Oleh itu, mulailah memberi perhatian lebih kepada keadaan kesihatan anda semasa anda hamil. Rujuk pakar kandungan anda jika anda pernah menghidap diabetes kehamilan pada kehamilan sebelumnya.