Kesihatan

Hati-hati, kekurangan serat boleh membawa penyakit

Memastikan tubuh mendapat pengambilan serat yang mencukupi melalui pengambilan makanan serat atau makanan tambahan serat adalah sangat penting. Kerana, seseorang yang kekurangan serat cenderung mempunyai sistem imun yang rendah sehingga mudah jatuh sakit.

Kira-kira 70% sel yang membentuk sistem imun berada di saluran pencernaan. Agar sistem kekebalan tubuh dan sistem pencernaan berfungsi dengan baik, pastikan keperluan serat dipenuhi dengan betul.  

Risiko Penyakit Apabila Kekurangan Serat

Walaupun terdengar sepele, serat nampaknya mempunyai peranan yang cukup penting berkaitan dengan kesihatan. Tidak hanya memberi kesan pada sistem kekebalan tubuh, kekurangan pengambilan serat juga dapat menyebabkan beberapa jenis keluhan dan penyakit seperti:

  • Sembelit

Gejala sembelit dicirikan oleh pergerakan usus yang keras, kering, dan sukar. Sekiranya anda mengalami ini dan mengalami kurang dari tiga pergerakan usus dalam seminggu, anda mungkin mengalami sembelit. Pengambilan makanan berserat tinggi, disertai dengan senaman dan minum air secukupnya, sehingga pergerakan usus kembali lancar.

  • Gula darah tidak stabil

Keperluan serat yang tidak terpenuhi dengan betul boleh menyebabkan pesakit diabetes sukar mengawal gula darah. Walau bagaimanapun, pesakit diabetes harus berjumpa doktor sebelum menukar jenis makanan atau diet.

  • Penambahan berat badan

Serat akan membantu memenuhi rasa kenyang. Kekurangan serat dalam makanan yang dimakan dapat membuat seseorang makan lebih banyak daripada apa yang diperlukan oleh tubuh.

  • Letih dengan mudah

Pengambilan makanan yang tinggi protein tanpa seimbang dengan pengambilan serat yang mencukupi dapat membuat anda merasa letih dan mual.

  • Tahap kolesterol meningkat

Serat dapat mengurangkan penyerapan kolesterol berlebihan dalam usus, sehingga tubuh kemudian membuangnya. Kekurangan serat cenderung meningkatkan kadar kolesterol dalam darah.

  • Penyakit jantung

Sejumlah kajian menunjukkan, seseorang yang memakan makanan kaya serat cenderung mempunyai risiko penyakit jantung koronari yang lebih rendah.

  • Komplikasi diabetes jangka panjang

Bagi pesakit diabetes, pengambilan makanan yang kaya dengan kandungan serat tidak hanya dapat mengawal kadar gula dalam darah, tetapi juga dapat mencegah komplikasi diabetes dalam jangka panjang. Pada seseorang yang tidak menghidap diabetes, makan makanan yang tinggi serat dapat mencegah penyakit ini.

Tahap Serat Diperlukan Setiap Hari

Terdapat perbezaan keperluan serat antara wanita dan lelaki. Pada lelaki, sekurang-kurangnya keperluan serat yang mesti dipenuhi antara 30-38 gram sehari. Walaupun wanita yang berumur antara 18-50 tahun, keperluan untuk serat setiap hari adalah sekitar 25 gram. Malangnya, keperluan serat ini tidak dapat dipenuhi dengan betul. Purata penggunaan serat hanya sekitar 15 gram serat sehari.

sekarangSupaya keperluan serat dapat dipenuhi, anda disarankan untuk makan makanan yang tinggi serat. Seperti pelbagai jenis kacang, kacang polong, tepung gandum, sayur-sayuran berdaun hijau, wortel, labu, kentang, jagung, dan kacang. Selain itu, pengambilan buah kaya serat seperti pir, strawberi, jeruk, kedondong, mangga, pisang, dan epal.

Tambahkan serat dalam makanan harian anda secara beransur-ansur, untuk mengelakkan kembung atau cirit-birit. Anda boleh menambah serat dengan menambahkan kacang atau biji rami ke salad atau yogurt. Gantikan makanan ringan anda dengan kekacang atau sayur-sayuran segar. Pilih buah yang dimakan bersama biji untuk pengambilan serat tambahan.

Bukan hanya makan makanan serat, makanan tambahan serat juga boleh menjadi pilihan. Makanan tambahan serat boleh berupa ekstrak cair, kapsul, serbuk, atau tablet kunyah. Pelbagai pilihan rawatan herba juga ditawarkan untuk memberikan kelebihan serat untuk tubuh. Walau bagaimanapun, disarankan untuk berjumpa doktor terlebih dahulu agar penggunaan suplemen atau ubat-ubatan herba sesuai keperluan.