Keluarga

Ibu dan Bapa, Ayuh, Kenali Ciri-ciri Orang Tua Beracun

Walaupun anda seorang ibu bapa, itu tidak bermaksud apa sahaja yang anda mahu patuhi oleh bayi anda. kamu tahu. Sekiranya anda sering menuntut dan ingin didengar oleh anak-anak, itu boleh menjadi petanda bahawa anda seorang ibu bapa beracun.

Hubungan yang tidak sihat atau hubungan beracun bukan sahaja boleh berlaku antara rakan dan persekitaran, tetapi juga antara ibu bapa dan anak-anak. Dalam dunia psikologi, ibu bapa yang mempunyai hubungan yang tidak sihat dengan anak-anak mereka disebut sebagai ibu bapa beracun.

Keibubapaan ibu bapa beracun biasanya selalu mengutamakan kehendak mereka, mengatur anak-anak untuk bertindak mengikut kehendak mereka, tidak memikirkan dan menghormati perasaan atau pendapat anak-anak, dan tidak memandang anak-anak sebagai seseorang yang mempunyai hak untuk hidup mereka sendiri.

Inilah Ciri-Ciri Ibu Bapa Beracun

Ibu bapa harus menjadi tempat paling selesa untuk anak-anak mereka. Walau bagaimanapun, untuk kanak-kanak dengan ibu bapa beracun, ibu bapa adalah sumber masalah yang menyebabkan mereka takut dan trauma.

Selalunya ibu bapa beracun akan menggunakan alasan "kami tahu apa yang terbaik untuk anda". Lain daripada itu, ibu bapa beracun sangat jarang atau enggan berterima kasih atau menghargai tindakan anak-anak mereka.

Para ibu bapa beracun mungkin tidak menyedari bahawa apa yang mereka lakukan itu salah. sekarang, adakah anda termasuk ibu bapa beracun? Ayuh, ketahui ciri-ciri berikut:

1. Tidak dapat mengawal emosi dan mudah marah

Ibu bapa beracun sangat mudah marah dan meluahkan emosi pada kanak-kanak. Mereka cenderung membesar-besarkan setiap masalah yang ada, walaupun sebenarnya itu adalah masalah remeh. Ibu bapa yang beracun juga tidak akan teragak-agak untuk memarahi atau memarahi anak di hadapan banyak orang.

2. Ingin sentiasa mengawal anak

Ibu bapa jenis ini tidak akan memberi ruang peribadi kepada anak-anak mereka untuk membuat keputusan sendiri, kerana mereka berpendapat bahawa semua yang datang dari anak-anak mereka adalah salah.

Mereka merasakan bahawa apa yang mereka nasihatkan kepada anak-anak mereka selalu betul. Itulah sebabnya segala sesuatu mengenai kanak-kanak akan dikendalikan secara langsung oleh mereka, bahkan sehingga bayi dewasa.

3. Selalunya mendera kanak-kanak secara fizikal atau lisan

Tidak ada ibu bapa yang berhak mendera anak mereka. Walau bagaimanapun, ini sering dilakukan oleh ibu bapa beracun. Kekerasan fizikal, seperti memukul, menampar, atau mencubit, atau kekerasan lisan, seperti panggilan buruk dan penghinaan, dapat menjadi makanan harian bagi anak-anak dengan ibu bapa beracun.

4. Rasa bersaing dengan anak-anak

Ibu bapa harus berperanan menyokong dan memberi semangat kepada anak-anak mereka. Walau bagaimanapun ibu bapa beracun jangan buat ini. Mereka sebenarnya suka memalukan anak, menjadikan anak menjadi turun, dan merasa tidak gembira ketika anak itu gembira.

Tidak semua ciri di atas dimiliki oleh ibu bapa beracun, tetapi hanya satu tingkah laku yang boleh menjadikan ibu bapa sebagai ibu bapa beracun. Ingatlah, setiap ciri di atas, tidak peduli seberapa ringan darinya, dapat meninggalkan luka yang menyakitkan dan sukar untuk menyembuhkan jiwa anak, bahkan hingga dewasa.

Kelakuan ibu bapa beracun boleh berpunca dari gaya keibubapaan yang sama pada masa lalu. Oleh itu, jika anda merasa mempunyai ciri-ciri di atas, ada kemungkinan anda juga mengalami trauma seperti yang dirasakan oleh anak anda sekarang. Ini juga bermaksud kanak-kanak lebih cenderung mengulangi tingkah laku ini kepada anak mereka pada masa akan datang.

Anda mungkin mahukan yang terbaik untuk bayi anda. Tetapi jika anda sudah mengetahui bagaimana kesakitannya dirawat ibu bapa beracun, Anda mesti berusaha menjadi pemutus tautan tidak sihat ini untuk generasi seterusnya dalam keluarga anda.

Tidak pernah terlambat untuk berubah. Cuba perlahan-lahan untuk memaafkan masa lalu dengan ibu bapa anda. Selepas itu, turunkan ego anda, mulailah mendengar apa yang anak anda katakan, dan hormati dia.

Sekiranya ini dianggap sukar dilakukan, jangan malu untuk berjumpa dengan ahli psikologi. Sebaliknya, ini adalah tindakan yang bijak dan baik, bukan hanya untuk anak anda, tetapi juga untuk diri anda sendiri.