Kehidupan yang sihat

Mulut Panas Mengganggu Keselesaan Anda? Atasi dengan cara ini

Mulut terasa panas walaupun anda tidak makan makanan panas atau pedas mungkin akan menjadikan anda bertanya-tanya, "Apa neraka penyebabnya? " Ingin tahu apa yang menyebabkan mulut anda terasa panas dan bagaimana mengatasinya? Lihat artikel ini, ayuh!

Sensasi terbakar ini mungkin muncul di bumbung mulut, lidah, atau bibir. Biasanya sensasi terbakar di mulut ini disertai dengan mulut kering, mati rasa, rasa pahit, atau sensasi rasa logam.

Punca Mulut Panas

Sensasi terbakar di mulut dapat muncul secara tiba-tiba, tetapi juga dapat muncul secara perlahan dan menjadi lebih jelas dari hari ke hari. Penyebabnya tidak diketahui dengan pasti, tetapi ada beberapa perkara yang dapat meningkatkan risiko keadaan ini, termasuk:

  • Perubahan hormon.
  • Alergi terhadap bahan yang digunakan pada gigi, seperti ubat gigi, ubat kumur, dan gigi palsu,
  • Menghidap jangkitan mulut, dan kekurangan pengambilan B12, folat, dan zat besi.
  • Mempunyai kebiasaan menggosok gigi atau bruxism.
  • Menderita penyakit tertentu, seperti asid perut, diabetes, gangguan tiroid, dan gangguan sistem imun.
  • Mengambil ubat tertentu.

Cara Mengatasi Mulut Panas

Semasa mengalami mulut yang panas, ada beberapa cara yang dapat dilakukan untuk mengatasinya, iaitu:

1. Elakkan makanan panas, masam, dan pedas

Anda dinasihatkan untuk mengelakkan makanan atau minuman yang panas, atau yang mempunyai rasa masam dan pedas. Ini kerana makanan dan minuman ini boleh membuatkan mulut anda terasa lebih panas.

2. Berhenti minum minuman beralkohol dan berhenti merokok

Selain menghindari pengambilan makanan dan minuman tertentu, anda juga disarankan untuk tidak mengonsumsi minuman beralkohol dan tidak merokok, kerana keduanya juga dapat membuat mulut anda terasa lebih panas.

3. Menukar ubat gigi yang digunakan

Sekiranya mulut anda terasa lebih panas setelah menggosok gigi, cubalah menukar ke ubat gigi yang dimaksudkan untuk mulut sensitif. Atau anda juga boleh menggunakan serbuk penaik sebagai pengganti ubat gigi.

Caranya, campurkan serbuk penaik dengan air suam untuk membentuk pes, kemudian gosok gigi dengan campuran ini. Selain membersihkan gigi dan mulut, bbegitu banyak soda dapat meneutralkan kadar asid di mulut dan menyejukkan sensasi terbakar yang muncul di mulut.

4. Minum banyak air

Selain berguna untuk mencegah dehidrasi, air minum juga dapat membantu mengatasi mulut kering dan sensasi panas di mulut. Untuk mengurangkan sensasi terbakar di mulut, anda juga boleh mencuba menambahkan ketulan ais ke air yang akan anda minum.

5. Menguruskan tekanan dengan baik

Tekanan juga boleh mencetuskan sensasi terbakar di mulut. Jadi, untuk mengatasinya, anda perlu menguruskan tekanan anda dengan baik. Terdapat pelbagai cara, misalnya dengan melakukan aktiviti yang anda gemari atau melakukan yoga dan meditasi.

Sekiranya mulut anda masih terasa panas walaupun anda telah melakukan pelbagai kaedah di atas, anda harus berjumpa doktor, supaya penyebabnya dapat diketahui dan rawatan yang sesuai diberikan.