Kehidupan yang sihat

Membahagi Masa Tidur dengan Tidur Biphasic

Tidur biphasic adalah pola tidur yang membahagikan waktu tidur menjadi dua kali sehari. Corak tidur ini dianggap menjadikan anda lebih “celik” pada siang hari.

Waktu tidur yang sesuai untuk orang dewasa ialah sekitar 7-9 jam setiap malam. Walau bagaimanapun, dalam pola tidur biphasic, jumlah dan jam tidur dibahagikan kepada 2 bahagian, iaitu tidur panjang pada waktu malam ditambah tidur pendek pada siang hari.

Corak tidur bifasik ini dipercayai mempunyai beberapa kebaikan, seperti mengurangkan rasa mengantuk pada waktu siang dan membuat anda tidur lebih nyenyak.

Bagaimana Cara Tidur Biphasic?

Terdapat beberapa cara untuk melakukan corak tidur bifasik ini, contohnya:

  • Tidur 6 jam pada waktu malam, kemudian tidur selama 1-1.5 jam.
  • Tidur 7-8 jam pada waktu malam, kemudian tidur selama 30 minit.

Anda boleh membahagikan waktu tidur bifasik antara siang dan malam mengikut keperluan dan aktiviti harian anda. Contohnya jika anda bekerja lewat atau bekerja pergeseran pada waktu malam, maka jumlah tidur yang terputus pada waktu malam dapat ditambahkan lebih banyak untuk waktu tidur siang.

Tidur Biphasic dari Bahagian Perubatan

Berdasarkan hasil kajian dan beberapa kajian ilmiah, diketahui bahawa pada masa lalu manusia secara semula jadi mempunyai pola tidur bifasik yang dibahagikan kepada 3-5 jam pada waktu malam dan 3-5 jam pada siang hari. Walau bagaimanapun, kerana pemodenan dan perkembangan teknologi dari masa ke masa, corak tidur ini berubah menjadi 7-8 jam berturut-turut setiap malam.

Pada dasarnya, tidur nyenyak yang terbahagi kepada 2 bahagian atau tidur langsung selama 7-8 jam setiap malam sama-sama baik untuk kesihatan. Tetapi secara perubatan, terdapat beberapa faedah tidur biphasic yang dapat diperoleh, yaitu:

Meningkatkan daya tumpuan

Banyak orang sekarang menggunakan pola tidur bifasik kerana mereka merasakan bahawa pola tidur ini dapat menjadikan mereka lebih produktif, lebih "celik huruf", dan dapat menyelesaikan lebih banyak pekerjaan.

Menurut penyelidikan kesihatan, tidur biphasic dengan tidur siang 5-30 minit dapat meningkatkan fungsi kognitif dan kemampuan konsentrasi. Sementara itu, kajian lain menunjukkan bahawa tidur siang dapat mengatasi masalah kurang tidur, terutama pada orang yang sering bangun lewat.

Menambah tenaga badan

Tidur adalah salah satu cara semula jadi tubuh untuk mengumpulkan tenaga yang diperlukan semasa melakukan aktiviti dan pekerjaan tertentu. Corak tidur dwifasa memberi peluang kepada tubuh untuk berehat lebih banyak dan mengumpulkan tenaga tersebut.

Oleh itu, corak tidur ini terbukti dapat meningkatkan produktiviti dan menjadikan seseorang lebih bersemangat dalam menjalankan aktiviti harian.

Membantu mengekalkan kadar gula dalam darah

Terdapat kajian yang meneliti faedah tidur biphasic dalam mengekalkan kadar gula dalam darah. Dalam kajian tersebut, diketahui bahawa orang yang menjalani tidur biphasic nampaknya memiliki kadar gula darah yang lebih stabil, jadi pola tidur ini dianggap baik untuk pesakit diabetes. Ini dikira kerana tidur biphasic dapat membantu mengatasi tekanan berlebihan dalam badan.

Untuk mendapatkan faedah maksimum, pola tidur biphasic harus dilakukan sebagai rutin, dengan jadual tidur yang sama setiap hari. Ini dilakukan untuk memastikan anda mendapat tidur yang cukup.

Walaupun manfaat kesihatannya, tidur biphasic juga mempunyai beberapa risiko. Pola tidur biphasic yang menjadualkan tidur siang yang kerap boleh menyebabkan kesukaran tidur pada waktu malam pada beberapa orang.

Di samping itu, corak tidur biphasic juga tidak sesuai untuk orang yang mengalami gangguan tidur atau masalah psikologi tertentu, seperti kemurungan. Ini kerana orang yang mengalami kemurungan yang melakukan tidur biphasic dapat mengalami gejala yang semakin teruk.

Berminat untuk mencuba corak tidur bifasik? Sekiranya anda sering merasa lemah dan sukar memberi tumpuan kerana kurang rehat, maka corak tidur ini boleh dicuba. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami gangguan tidur, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu sebelum menjalani corak tidur bifasik.