Kesihatan

Rundingan dan Pemeriksaan Pediatrik Dilakukan

Rundingan dengan pakar pediatrik dapat dilakukan baik untuk pemeriksaan kesihatan rutin dan ketika anak jatuh sakit. Ketahui perkara-perkara yang boleh ditangani oleh pakar pediatrik anda, apa yang perlu anda sediakan sebelum berunding, dan ujian apa yang mungkin dilakukan.

Pediatrik atau pakar pediatrik adalah doktor yang memberi tumpuan untuk merawat kesihatan kanak-kanak dalam lingkungan usia 0-18 tahun. Untuk menjadi pakar pediatrik, seorang pengamal am mesti melanjutkan pelajarannya ke program pendidikan doktor pakar dalam bidang pediatrik untuk mendapatkan gelaran Pediatrician (Sp.A).

Sembang Langsung dengan Pakar Pediatrik Di Sini

Keadaan Kesihatan yang Dikendalikan ooleh Pakar Pediatrik

Pediatrik mempunyai pengetahuan mendalam mengenai semua aspek kesihatan kanak-kanak, termasuk kesihatan fizikal, mental, emosi, perkembangan dan sosial kanak-kanak. Pediatrik mempunyai kecekapan untuk mengesan dan merawat masalah kesihatan, seperti:

  • Penyakit berjangkit, seperti selesema, radang tekak, radang paru-paru, tuberkulosis (TB), atau jangkitan saluran kencing
  • Penyakit tidak berjangkit, seperti diabetes, penyakit kardiovaskular, penyakit buah pinggang, barah, atau gangguan mental
  • Gangguan perkembangan

Tidak hanya menyediakan rawatan perubatan untuk kanak-kanak yang sakit, pakar pediatrik juga dapat memberikan perkhidmatan kesihatan untuk mencegah atau mengurangkan risiko penyakit pada anak yang sihat.

Semasa berunding, pakar pediatrik dapat memberitahu ibu bapa tentang cara menjaga anak semasa sakit dan menjalani rawatan, cara memantau pertumbuhan dan perkembangan anak, dan bagaimana menjaga keadaan fizikal dan mental anak.

Persediaan Sebelum Pergi ke Pediatrik

Sebelum melakukan perundingan, sediakan perkara berikut untuk memudahkan pakar pediatrik mendiagnosis dan menentukan rawatan yang tepat:

  • Aduan dan gejala yang dialami oleh kanak-kanak
  • Sejarah penyakit kanak-kanak dan ahli keluarga
  • Sejarah perubatan semasa kehamilan
  • Sejarah kelahiran anak
  • Rekod kelengkapan imunisasi kanak-kanak
  • Senarai ubat dan makanan tambahan yang dimakan oleh kanak-kanak
  • Rekod perubahan ketinggian dan berat badan anak

Sebagai tambahan kepada perkara di atas, buat senarai soalan yang ingin anda tanyakan kepada pakar pediatrik anda. Anda juga disarankan untuk membawa peralatan yang diperlukan oleh anak, seperti lampin, pakaian, makanan, minuman, atau mainan kanak-kanak.

Di samping itu, buat temu janji terlebih dahulu untuk memastikan jadual latihan pakar pediatrik yang anda ingin lihat dan supaya anda tidak perlu menunggu lama.

Pemeriksaan Melawat ke Pediatrik

Semasa anda berjumpa, pakar pediatrik akan mengemukakan soalan mengenai aduan dan gejala yang dialami oleh anak. Di samping itu, pakar pediatrik juga boleh bertanya mengenai sejarah perubatan anak, sejarah imunisasi anak, dan sejarah penyakit dalam keluarga.

Semasa pemeriksaan kepada pakar pediatrik, ketinggian dan berat badan anak akan diukur. Doktor juga akan melakukan pemeriksaan fizikal, misalnya pada mata, telinga, mulut, dada, dan perut anak, serta pemeriksaan tambahan jika perlu.

Manfaatkan masa dengan berunding dengan pakar pediatrik anda. Sekiranya ada sesuatu yang masih tidak anda fahami, jangan teragak-agak untuk bertanya sebelum anda mengetahuinya. Sekiranya perlu, ulangi atau buat kesimpulan ringkas di akhir perbualan dengan doktor untuk mengesahkan maklumat yang anda terima.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan setelah berunding secara langsung dengan pakar pediatrik, anda boleh bertanya melalui berbual dengan pakar pediatrik dalam aplikasi ALODOKTER.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found