Keluarga

Pelbagai Nutrien Penting untuk Daya Tahan Kanak-kanak

Pelbagai keadaan, dari pencemaran hingga jangkitan virus Corona, boleh mengancam kesihatan anak dan menyebabkannya jatuh sakit. Untuk mengelakkannya, ibu bapa perlu menguatkan sistem imun anak. Salah satu cara adalah dengan memberi anak-anak nutrien yang baik untuk ketahanan badan.

Sistem imun kanak-kanak tidak sekuat orang dewasa dalam melawan pelbagai kuman yang menyebabkan jangkitan. Itulah sebabnya, kanak-kanak lebih mudah diserang penyakit.

Untuk menguatkan sistem imun si kecil dan menjadikannya tidak mudah diserang penyakit, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan. Salah satu langkah penting untuk menjadikan sistem imun bayi anda berfungsi dengan optimum adalah memberi khasiat yang baik untuk sistem ketahanan badannya.

Tingkatkan Kekebalan Kanak-kanak dengan 6 Nutrien Ini

Pelbagai nutrien yang baik untuk kesihatan bayi dan anak-anak, sementara juga menyokong sistem kekebalan tubuh mereka, dapat diperoleh dari susu ibu dan makanan yang sihat, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran, telur, ikan, daging, kacang-kacangan, serta susu dan produk yang diproses, misalnya, keju dan yogurt.

Walaupun semua nutrien sangat diperlukan oleh anak-anak, terdapat beberapa nutrien yang dianggap sangat penting untuk menjaga sistem ketahanan badan dan menjadikan anak-anak kurang sakit, iaitu:

1. Vitamin C

Sudah diketahui umum bahawa vitamin C dapat menguatkan sistem imun, termasuk pada anak-anak.

Vitamin ini dapat meningkatkan pengeluaran sel darah putih dalam tubuh yang berperanan melawan kuman yang menyebabkan jangkitan. Vitamin C juga merupakan antioksidan yang dapat mengurangi keradangan dan mencegah kerusakan sel dari radikal bebas yang dapat menyebabkan penyakit dan melemahkan sistem kekebalan tubuh.

Vitamin C terdapat dalam banyak buah dan sayur-sayuran, seperti jeruk, jambu batu, mangga, bayam, kangkung, brokoli, tomat, strawberi, delima, dan betik.

2. Vitamin E

Sama dengan vitamin C, vitamin E adalah antioksidan yang dapat menjaga prestasi sistem kekebalan tubuh. Dengan cara itu, sistem imun akan lebih kuat untuk melawan kuman yang menyebabkan penyakit. Untuk memenuhi keperluan vitamin E bayi anda, anda dapat memberinya makanan yang kaya dengan vitamin E, seperti bayam, brokoli, dan kacang.

3. Zink

Zink Ia diperlukan oleh badan untuk membuat sel darah putih berfungsi dengan baik. Sel darah putih adalah komponen utama dalam sistem imun yang berfungsi untuk melawan kuman penyebab penyakit.

Beberapa contoh makanan yang kaya dengan zink adalah makanan laut, seperti kerang atau tiram, daging, kacang, kentang, telur, dan susu.

4. Folat

Tubuh memerlukan folat atau asid folik untuk menghasilkan dan memperbaiki sel-sel badan yang rosak. Folat juga diketahui berperanan penting dalam penghasilan sel darah merah dan sel darah putih. Oleh itu, kanak-kanak perlu mendapat pengambilan folat yang mencukupi agar sistem imun mereka kuat.

Selain mengekalkan sistem imun, folat juga penting untuk menyokong perkembangan saraf otak anak.

Folat dapat diperoleh dengan memakan hati sapi, bayam, brokoli, tomato, sawi, atau bijirin yang diperkaya dengan folat. Ibu juga boleh memberikan susu formula kepada si kecil yang mengandungi asid folik untuk menguatkan sistem imunnya dan memaksimumkan perkembangan saraf otaknya.

5. Selenium

Agar sistem imun si kecil anda kuat sehingga tidak mudah sakit, anda perlu memberi perhatian kepada pengambilan selenium. Sekiranya anak kecil anda berumur di bawah 1 tahun, pastikan dia mendapat 7-10 mcg (mikrogram) selenium setiap hari. Namun, jika berusia 1-6 tahun, dia perlu mendapatkan 18-20 mcg selenium setiap hari.

Selenium terkandung dalam berbagai jenis makanan, termasuk ayam, telur, beras perang, susu, dan yogurt. Selenium juga dapat diperoleh dari sayur-sayuran dan buah-buahan, seperti pisang dan bayam.

6. Omega-3

Omega-3 adalah salah satu jenis asid lemak penting, iaitu asid lemak yang tidak dapat dihasilkan oleh badan dan mesti diambil dari luar. Omega-3 memainkan peranan penting dalam kerja sistem imun. Asid lemak ini juga baik untuk mengawal keradangan di dalam badan.

Terdapat beberapa kajian yang menunjukkan bahawa pengambilan omega-3 yang mencukupi dapat mengurangkan risiko anak menghidap penyakit autoimun, seperti penyakit Crohn, artritis reumatoid, dan kolitis ulseratif.

Untuk memenuhi pengambilan omega-3 untuk si kecil, anda boleh memberinya makanan yang kaya dengan omega-3, seperti ikan laut, daging, telur, kacang-kacangan, dan biji-bijian, misalnya. biji chia.

Selain makanan, omega-3 juga boleh didapati dari susu formula. Kandungan omega-3 dalam susu formula telah disesuaikan dengan keperluan kanak-kanak berdasarkan usia. Dengan memberi susu formula yang mengandungi omega-3, anda juga dapat memantau kecukupan pengambilan omega-3 si kecil anda dengan lebih mudah.

Sebagai tambahan kepada nutrien di atas, prebiotik omega-6 dan FOS: GOS juga penting untuk memastikan sistem imun kanak-kanak kuat. Anda boleh mendapatkan nutrien ini dalam beberapa jenis susu formula untuk kanak-kanak, terutama yang diformulasikan untuk meningkatkan sistem imun anak.

Agar sistem imun bayi anda dapat berkembang dengan optimum, anda perlu menyediakan makanan berkhasiat yang lengkap dan seimbang dalam jumlah yang mencukupi. Untuk melengkapkan pengambilan pemakanan anak kecil anda, anda boleh memberinya susu ibu atau formula yang dirumuskan untuk menyokong sistem imun anak.

Selain itu, Ibu juga perlu menyelesaikan imunisasi si Kecil mengikut jadual yang ditentukan oleh doktor. Jadi, jangan lupa untuk memeriksa anak kecil anda kepada doktor secara berkala agar dia tidak terlambat untuk diimunisasi dan keadaan kesihatannya juga dapat dipantau secara berterusan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found