Kesihatan

Monkeypox: Gejala dan Cara Mencegah Penyakit Ini

Monkeypox telah menjadi perhatian umum sejak penemuan kes penyakit ini di Singapura. Karena Singapura dekat dengan Indonesia, pemerintah Indonesia juga meminta masyarakat untuk waspada dan menjaga kebersihan untuk mencegah penularan penyakit ini.

Monkeypox atau monkeypox adalah penyakit berjangkit yang jarang disebabkan oleh virus monkeypox dari kumpulan Virus Orthopox.Monkeypox pertama kali ditemui pada tahun 1958, di mana terdapat dua wabak penyakit seperti cacar yang berlaku dalam sekumpulan kera yang disimpan untuk penyelidikan. Itulah sebabnya, penyakit ini kemudian diberi nama 'monkeypox’.

Pada tahun 1970, kes tersebut monkeypox Ia pertama kali ditemui pada manusia di Kongo, Afrika. Sejak itu, monkeypox dilaporkan menyerang manusia dan menjadi endemik di beberapa negara Afrika, terutama Afrika Tengah dan Afrika Barat. Di luar Afrika, jangkitan monkepox dijumpai pada tahun 2003 di Amerika Syarikat, dan pada tahun 2018 di UK dan Israel.

Penularan Penyakit Monkeypox

Virus monkeypox boleh disebarkan melalui hubungan dengan haiwan atau manusia yang dijangkiti. Virus ini boleh memasuki tubuh melalui saluran pernafasan atau luka pada kulit.

Virus ini pada umumnya dibawa oleh haiwan, seperti tikus, tupai, monyet, arnab, anjing, dan landak. Pengambilan daging binatang liar juga merupakan salah satu cara menyebarkan jangkitan virus monkeypox dari haiwan hingga manusia.

Wabak monkeypox yang telah terjadi di Afrika dikaitkan dengan perburuan, kulit, memasak, dan memakan daging tikus yang dijangkiti dan daging monyet.

Gejala Penyakit Monkeypox

Seseorang boleh menunjukkan gejala monkeypox dalam masa 1-2 minggu selepas virus masuk ke dalam badan. Beberapa gejala monkeypox adalah:

 • Demam menggigil
 • Sakit kepala
 • Sakit otot
 • Lemah
 • Kelenjar getah bening yang diperbesar
 • Sakit tekak

Selepas demam 1-3 hari, ruam muncul di kulit yang serupa dengan cacar air, iaitu kemerahan, lepuh berisi cairan jernih, lepuh dipenuhi nanah, atau nodul. Ruam biasanya muncul di wajah dan merebak ke seluruh badan.

Rawatan dan Pencegahan Monkeypox

Setakat ini, tidak ada rawatan khusus untuk monkeypox. Pesakit biasanya akan sembuh sendiri dalam masa 2-4 minggu setelah terdedah kepada penyakit ini.

Rawatan yang diberikan setakat ini hanyalah untuk mengurangkan simptom. Walaupun gejala monkeypox umumnya tidak terlalu teruk, pesakit harus dimasukkan ke hospital. Dalam beberapa kes, monkeypox dapat memperburuk keadaan, menyebabkan komplikasi, dan bahkan menyebabkan kematian. Walau bagaimanapun, perkara ini jarang berlaku.

Sehingga kini, tidak ada vaksin khusus untuk mencegah monkeypox. Menjaga kebersihan diri dan persekitaran adalah salah satu langkah penting untuk mengurangkan risiko dijangkiti penyakit ini.

Berikut adalah beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mencegah monkeypox:

 • Elakkan bersentuhan dengan haiwan yang disyaki dijangkiti monkeypox.
 • Elakkan pengambilan daging dan daging binatang buas yang tidak dimasak dengan sempurna.
 • Merawat dan mengasingkan penderita monkeypox sehingga mereka dinyatakan sembuh.
 • Melaksanakan tingkah laku hidup bersih dan sihat, misalnya dengan rajin mencuci tangan dengan sabun dan air.
 • Gunakan peralatan pelindung diri, seperti sarung tangan dan topeng, ketika berada dekat dengan orang yang mempunyai monyypox.
 • Elakkan pergi ke kawasan atau negara dengan jumlah kes monkeypox yang tinggi.

 Pencegahan monkeypox adalah langkah terpenting untuk mengelakkan penyebaran penyakit ini. Sekiranya anda terdedah kepada monkeypox, pesakit perlu dirawat oleh doktor di hospital, sehingga keadaannya dapat dipantau. Ini juga bertujuan untuk mencegah penularan monkeypox kepada orang lain.

Ditulis oleh:

dr. Dina Kusumawardhani