Kesihatan

Ketahui Bahaya Lampu Tidur untuk Kesihatan

Bahaya tidur ringan mungkin terdengar asing bagi sesetengah orang. Sebenarnya, kebiasaan tidur dengan lampu di dalam bilik tidak baik untuk kesihatan, kamu tahu, mulai dari memicu kegemukan hingga barah.

Setiap warna cahaya dapat memberikan kesan yang berbeza. Contohnya, cahaya biru pada waktu siang boleh memberi kesan positif pada mood dan meningkatkan daya tumpuan.

Namun, jika anda sering terkena cahaya biru pada waktu malam, cahaya ini sebenarnya boleh mengganggu kitaran dan kualiti tidur anda (irama sirkadian).

Hati-hati dengan Cahaya Cahaya ketika Tidur Malam

Pada dasarnya, bukan sahaja cahaya ketika tidur pada waktu malam dianggap berbahaya. Pelepasan cahaya atau cahaya dari layar peranti elektronik, seperti WL, televisyen, komputer riba, atau komputer, juga mempunyai bahaya yang sama.

Ini kerana pelepasan cahaya pada badan pada waktu malam sebenarnya dapat menghalang pembentukan melatonin. Melatonin adalah hormon semula jadi dalam tubuh yang memainkan peranan penting dalam mengatur pola tidur dan mempengaruhi irama sirkadian tubuh.

Apabila badan tidak menghasilkan cukup melatonin, ia boleh menyebabkan gangguan tidur dan masalah kesihatan umum. Atas sebab ini, tahap melatonin perlu dijaga, salah satunya adalah dengan meminimumkan pancaran cahaya semasa tidur.

Bahaya Lampu Tidur untuk Kesihatan

Berikut adalah beberapa masalah kesihatan yang berisiko disebabkan oleh pelepasan tidur ringan ketika tidur pada waktu malam:

1. Obesiti

Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa penggunaan lampu semasa tidur dapat membuat kualiti tidur terganggu atau tidak nyenyak. Ini boleh memberi kesan pada metabolisme badan dan meningkatkan selera makan.

Akibatnya, anda sering lapar dan makan ringan atau makan berlebihan, jadi berat badan akan sukar dikekalkan. Kebiasaan ini dari masa ke masa boleh menyebabkan anda menderita kegemukan.

2. Kemurungan

Kualiti tidur anda boleh merosot dari terlalu banyak cahaya atau cahaya biru dari alat elektronik. Kualiti tidur yang buruk atau kurang tidur dari masa ke masa boleh membuat anda mudah tertekan.

Selain itu, bahaya lampu tidur juga tidak hanya berlaku pada orang dewasa. Pada kanak-kanak, pendedahan cahaya boleh menjadikan mereka tidak tidur dan lebih hiperaktif.

3. Mengurangkan kewaspadaan

Kualiti tidur yang buruk dapat membuat seseorang mudah letih, sukar menumpukan perhatian, dan tidak fokus pada aktiviti pada keesokan harinya. Ini biasanya lebih kerap berlaku pada orang tua.

Selain itu, kurang tumpuan dan mengantuk akibat tidur yang kurang baik juga berbahaya bagi orang yang memandu atau mengoperasikan mesin kerana boleh menyebabkan kemalangan atau kecederaan.

4. Penyakit kronik

Sekiranya kebiasaan tidur dengan lampu menyala tidak dapat dihentikan, seseorang juga boleh menjadi lebih mudah terkena pelbagai penyakit kronik. Penyelidikan menunjukkan bahawa pendedahan cahaya pada waktu malam meningkatkan risiko hipertensi, diabetes jenis 2, strok, dan penyakit jantung.

5. Kanser

Insomnia atau insomnia yang berpanjangan juga boleh mencetuskan barah. Beberapa kajian mengatakan bahawa kebiasaan kurang tidur atau insomnia untuk waktu yang lama dapat meningkatkan risiko barah payudara, barah usus besar, dan barah prostat.

Petua Tidur dengan Cahaya Selamat

Untuk mengelakkan gangguan tidur kerana pancaran cahaya pada lampu atau alat elektronik, ada beberapa petua yang boleh anda lakukan di rumah, iaitu:

  • Matikan semua sumber cahaya, termasuk WL, TV, komputer riba dan komputer. Dianjurkan untuk mematikannya sekurang-kurangnya 1 jam sebelum tidur.
  • Sekiranya anda memerlukan cahaya malam, pakai warna merah atau kuning dengan pencahayaan yang redup semasa anda tidur, kerana ia mempunyai kesan paling sedikit pada irama sirkadian dan melatonin, jika dibandingkan dengan warna lain.
  • Hadkan cahaya yang memasuki bilik anda. Sekiranya terdapat cahaya terang dari luar bilik, anda boleh menyediakan penghalang atau dengan memakai penutup mata.
  • Ikuti rutin santai sebelum tidur, seperti membaca buku, mendengar muzik lembut, atau bermeditasi.
  • Elakkan menyalakan lampu terang ketika anda bangun pada waktu malam. Apabila anda bangun untuk melakukan sesuatu dan perlu menggunakan lampu, gunakan lampu redup yang berwarna merah atau kuning.
  • Sekiranya anda bekerja pada waktu malam, cubalah berehat secukupnya pada waktu siang. Semasa tidur di rumah, tinggalkan ruangan sepenuhnya gelap sehingga badan dapat berehat dengan selesa. Sekiranya perlu, pakai cermin mata hitam untuk mengelakkan terdedah kepada cahaya.

Sebaik-baiknya, bilik tidur yang selesa mestilah mempunyai pencahayaan minimum atau bahkan gelap, sejuk dan bersih. Namun, jika anda tidak selesa atau takut tidur di bilik yang gelap, cubalah jangan risau. Anda boleh mencuba terapi tingkah laku kognitif atau hipnosis untuk mengatasi fobia kegelapan.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai bahaya lampu tidur untuk kesihatan atau masih menghadapi masalah untuk menerapkan kebiasaan tidur tanpa lampu, jangan ragu untuk berjumpa doktor atau psikologi.