Keluarga

Ia tidak asli, seperti cara yang betul untuk menyimpan makanan pejal

Adakah anda kenal Ibu? MPASI yang tidak dimakan segera oleh Si Kecil perlu disimpan dengan betul dan betul. kamu tahu. Ini penting untuk menjaga kebersihan dan nilai pemakanan makanan. Sekiranya anda menyimpan MPASI dengan cuai, MPASI boleh cepat basi dan tidak sesuai untuk dimakan oleh bayi anda.

Berbanding dengan MPASI segera, banyak ibu memilih untuk membuat MPASI mereka sendiri. Sebabnya pelbagai, mulai dari menjimatkan kos, dapat membuat menu secara bebas, hingga mengetahui jenis makanan yang dapat memicu alergi pada bayi mereka.

Sebilangan ibu lebih suka membuat makanan bayi sedikit demi sedikit atau untuk satu hidangan. Walau bagaimanapun, untuk alasan yang lebih praktikal, kadang-kadang ibu membuat lebih banyak pepejal sehingga ia dapat disimpan untuk beberapa waktu akan datang.

Cara Menyimpan MPASI yang Betul

Agar tidak tercemar dengan kuman dan nutriennya dijaga, MPASI mesti disimpan dengan betul. Berikut adalah langkah-langkahnya:

1. Ketahui makanan mana yang boleh disimpan dalam jangka masa yang lama

Sebenarnya, semua jenis makanan bayi boleh disimpan untuk dimakan di kemudian hari. Walau bagaimanapun, sebilangan makanan boleh mengubah warna dan rasa, walaupun ini tidak semestinya mempengaruhi nilai pemakanan mereka.

Brokoli, kembang kol, kacang hijau, wortel, kacang polong, pic blueberry dan taip buah beri Sebaliknya, ubi jalar, dan daging adalah jenis makanan yang dapat disimpan dalam jangka masa yang lama tanpa mengubah warna dan rasa.

Terdapat beberapa makanan yang boleh berubah menjadi coklat jika disimpan terlalu lama, seperti epal, strawberi, alpukat, dan pisang. Walau bagaimanapun, perubahan warna tidak mengurangkan pemakanan dan mengubah rasa, jadi masih selamat untuk dimakan oleh bayi.

Sementara itu, telur, nasi, kentang, tahu, serta buah-buahan seperti anggur, mangga, tembikai, pepaya, pir, dan aprikot, dapat berubah rasa dan tekstur jika disimpan terlalu lama. Kerana rasa dan teksturnya boleh berubah, makanan ini tidak boleh disimpan terlalu lama atau dimasak untuk satu kali hidangan.

2. Simpan MPASI di dalam bekas yang betul

Simpan makanan pejal dalam bekas kaca atau plastik kedap udara. Pastikan bekas plastik yang digunakan dilabel BPA percuma, ya. Untuk menjaga kebersihan, Ibu disarankan menyimpan MPASI dalam satu bekas untuk satu hidangan sahaja. Jadi, tidak perlu berpecah lagi, Bun.

Sementara itu, pepejal pepejal dalam bentuk cair, seperti bubur atau haluskan, boleh disimpan di ketulan ais atau acuan kiub ais. Ini akan memudahkan Ibu mengambil MPASI mengikut bahagian Si Kecil. Ingat, ketulan ais makanan pepejal cair mesti ditutup dengan plastik sekali lagi untuk mengelakkan pencemaran dengan kuman.

3. Tulis tarikh pembuatan MPASI

Agar tidak lupa, Ibu harus membuat label yang tertera tarikh pembuatan dan menu makanan di bekas MPASI. Ini untuk memudahkan anda memilih jenis makanan dan mengelakkan penyimpanan terlalu lama.

4. Simpan MPASI di peti sejuk beku atau peti sejuk

Ibu boleh memasukkan MPASI peti sejuk beku pada suhu minimum 5 ° C selama 3-6 bulan. Namun, setelah 3 bulan biasanya akan ada perubahan warna, rasa, dan tekstur. Jadi, lebih baik menggunakan MPASI yang disimpan sebelum 3 bulan, ya, Bun.

MPASI juga boleh diletakkan di rak peti sejuk, asalkan tidak tahan lebih dari 2 hari. Selain itu, makanan yang telah dicairkan dan dipanaskan semula tidak boleh dibekukan semula.

Setelah mengetahui petua di atas, mari kita gunakan cara menyimpan MPASI yang betul. Dengan cara itu, nutrien dalam MPASI akan dijaga dan tidak dicemari oleh mikroorganisma buruk yang menyebabkan penyakit, dan rasa dan tekstur MPASI tidak akan berubah dengan cepat.

Selain memastikan MPASI disimpan dengan cara yang betul, anda juga harus pandai merancang dan memproses menu MPASI, serta menjaga kebersihan peralatan MPASI.

Apabila anda ingin memberikan MPASI yang telah disimpan pada si kecil, ingatlah untuk selalu memeriksa warna, bentuk, dan bau MPASI. Sekiranya berbau busuk, berlendir, atau kelihatan berkulat, anda harus membuang MPASI kerana tidak lagi sesuai untuk dimakan.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai cara menyimpan MPASI atau perkara lain yang berkaitan dengan MPASI, misalnya memilih menu dan dos pemakanan yang sesuai untuk keadaan anak kecil anda, jangan ragu untuk berjumpa doktor, ok?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found