Kehidupan yang sihat

Ketahui Kelebihan dan Kekurangan Telur Itik

Telur itik adalah satu makanan yang mana biasa dimakan di pelbagai negara, termasuk di Indonesia. Namun, adakah telur itik baik untuk kesihatan? Mari bercakap mengenai apa sahaja kekuatan dan kelemahan telur itik dari segi pemakanan.

Selain mengandung protein, lemak, dan antioksidan, telur itik juga mengandung multivitamin dan mineral. Contohnya, vitamin A, vitamin B kompleks, vitamin E, vitamin D, folat, selenium, kalsium, zat besi, magnesium, zink, dan mangan. Untuk menjelaskan kelebihan dan kekurangan telur itik, artikel ini akan memasukkan telur ayam sebagai perbandingan. Mari lihat.

Kelebihan Telur Itik

Satu telur itik mengandungi 130 kalori, 9 gram protein, 1 gram karbohidrat, 100 mg sodium, 150 mg kalium, 154 gram fosforus, dan 600 mg kolesterol. Sementara telur ayam mengandungi 60 kalori, 5,5 gram protein, 0,3 gram karbohidrat, 60 mg natrium, 60 mg kalium, 85 mg fosforus, dan 165 mg kolesterol.

Dari data ini kita dapat melihat bahawa kandungan protein dalam telur itik lebih tinggi. Protein adalah komponen penting untuk membina dan memperbaiki pelbagai tisu badan, seperti kulit, darah, tulang, dan otot. Selain itu, tubuh juga menggunakan protein untuk menghasilkan enzim dan hormon penting.

Manfaat protein yang lain adalah membantu badan berasa kenyang. sekarangOleh kerana terdapat lebih banyak protein dalam telur itik, telur ini dapat membuat anda merasa kenyang lebih lama daripada memakan telur ayam.

Selain itu, kuning telur itik yang lebih berwarna oren mengandung lebih banyak karotenoid, yang merupakan kumpulan antioksidan yang dapat melindungi sel tubuh dari kerosakan radikal bebas.

Kekurangan Telur Itik

Di sebalik kelebihannya, telur itik juga mempunyai kekurangan. Dari angka pemakanan di atas, dapat dilihat bahawa tahap kolesterol telur itik cukup tinggi. Bahaya kolesterol tinggi tidak boleh dipandang rendah.

Kolesterol tinggi dapat membuat lemak menumpuk di dinding arteri, meningkatkan risiko penyempitan arteri (aterosklerosis). Keadaan ini boleh mengganggu aliran darah ke jantung, otak, dan seluruh badan.

Selain itu, terjadinya penyumbatan pada saluran darah juga dapat menyebabkan beberapa penyakit, seperti penyakit arteri perifer, strok, dan bahkan serangan jantung. Bagi anda yang mempunyai sejarah penyakit jantung, disarankan untuk tidak berlebihan dalam memakan telur itik.

Perkara lain yang mungkin kekurangan telur itik adalah bahawa mereka tinggi kalori. Makan terlalu banyak makanan berkalori tinggi boleh menyebabkan kenaikan berat badan, jika tidak disertai dengan senaman yang teratur.

Jadi, tidak mengapa memakan telur itik, asalkan bahagiannya tidak berlebihan. Terutama telur itik yang telah digunakan sebagai telur masin. Sekiranya anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu, anda harus berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu untuk mengetahui berapa banyak telur itik yang boleh anda makan.