Kesihatan

Berikut adalah Gejala Hati Yang Harus Diakui

Penyakit hati berlaku apabila hati atau hati terganggu dan tidak berfungsi dengan baik. Penyakit ini dicirikan oleh pelbagai gejala, tetapi gejala hati biasanya hanya muncul setelah hati mengalami kerusakan atau penurunan fungsi yang drastik.

Menyedari gejala hati adalah penting agar penyakit hati dapat dikesan sedini mungkin dan tidak berkembang ke tahap yang teruk. Sebabnya, penyakit hati yang terlambat untuk dikenali dan dirawat boleh menyebabkan kegagalan hati atau kerosakan hati yang kekal, jadi satu-satunya cara untuk mengatasinya adalah pemindahan hati.

Kenali Gejala Hati berikut

Apabila fungsi hati atau hati terganggu, terdapat pelbagai keluhan yang mungkin dirasakan. Keluhan yang timbul mungkin berbeza bagi setiap penderita dan bergantung pada keparahan penyakit hati yang diderita.

Sebilangan orang mungkin tidak merasakan sebarang gejala pada permulaan penyakit ini. Gejala yang berlaku juga boleh menjadi sangat ringan sehingga tidak disalah anggap sebagai gejala hati. Berikut adalah gejala hati yang harus anda ketahui dan periksa dengan doktor anda:

1. Menguning kulit dan mata

Salah satu gejala hati yang paling biasa adalah menguning kulit dan mata. Keadaan ini, yang dikenal sebagai penyakit kuning, berlaku ketika hati terganggu, sehingga tidak dapat memproses bilirubin dengan baik. Keadaan ini menyebabkan bilirubin menumpuk dalam darah, menyebabkan kulit dan mata menjadi kuning.

2. Perut membengkak

Gejala hati yang seterusnya adalah perut yang membengkak kerana cecair yang telah terkumpul di rongga perut. Keadaan yang disebut ascites biasanya dialami oleh penghidap sirosis.

Pada mulanya, asites hanya boleh menjadi peningkatan lilitan pinggang dan berat badan. Namun, jika penyakitnya bertambah teruk, gejala hati ini dapat menyebabkan perut penghidapnya sangat bengkak, sehingga dia menjadi sesak nafas.

3. Kulit gatal

Penyakit hati boleh dicirikan oleh penampilan kulit gatal, baik di satu bahagian badan atau seluruh badan. Keadaan ini boleh dicetuskan oleh pelbagai perkara. Salah satunya adalah kerana penumpukan garam hempedu di bawah kulit. Gatal boleh menjadi sangat teruk sehingga anda tidak dapat tidur atau berhenti menggaru.

4. Mudah lebam dan berdarah

Gejala hati seterusnya adalah lebam mudah. Salah satu fungsi hati adalah menghasilkan protein yang diperlukan untuk proses pembekuan darah. Apabila fungsi hati terganggu, penghasilan protein ini berkurang, jadi lebam mudah dilakukan walaupun kesannya hanya kecil.

Selain itu, gejala hati lain yang mungkin muncul termasuk keletihan, bengkak kaki dan pergelangan kaki, warna urin gelap, najis hitam atau bahkan pucat, mual, muntah, dan hilang selera makan.

Segera berjumpa doktor jika anda mengalami simptom hati, terutamanya jika anda berisiko tinggi terkena penyakit hati, misalnya, mempunyai riwayat hepatitis B, ketagihan alkohol, menghidap diabetes jenis 2, atau gemuk.