Kesihatan

Entecavir - Faedah, dos dan kesan sampingan

Entecavir adalah ubat antivirus untuk merawat hepatitis B. kronik. Hepatitis B kronik adalah jangkitan kronik hati yang berisiko menyebabkannya komplikasi serius, seperti sirosis atau barah hati.

Entecavir berfungsi dengan menghambat proses replikasi atau pembiakan virus, sehingga jumlah virus dapat dikurangkan. Cara kerja ini dapat membantu memperbaiki keadaan hati yang rosak dan mencegah kerosakan yang lebih serius.

Harap diperhatikan, entecavir tidak dapat digunakan untuk menyembuhkan hepatitis B. Ubat ini juga tidak dapat mencegah penularan virus.

Tanda dagang Entecavir: Atevir, Baraclude, Bucretis, Entecavir Monohydrate, Entegard, Tecavir, TKV, Virobet

Apa itu Entecavir

kumpulanUbat preskripsi
KategoriAnti Virus
ManfaatRawat hepatitis B kronik
Dimakan olehDewasa dan kanak-kanak berumur lebih dari 2 tahun
Entecavir untuk wanita hamil dan menyusuiKategori C: Kajian haiwan menunjukkan kesan buruk pada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil.

Dadah hanya boleh digunakan jika manfaat yang diharapkan melebihi risiko pada janin.

Tidak diketahui sama ada entecavir diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding dengan doktor anda.

Bentuk ubatTablet bersalut filem

Langkah berjaga-jaga Sebelum Mengambil Entecavir

Entecavir hanya boleh diambil seperti yang ditetapkan oleh doktor. Terdapat beberapa perkara yang mesti dipertimbangkan sebelum mengambil ubat ini, termasuk:

 • Beritahu doktor anda mengenai sejarah alahan anda. Entecavir tidak boleh diambil oleh seseorang yang alah kepada ubat ini.
 • Beritahu doktor anda jika anda mempunyai penyakit ginjal, HIV / AIDS, penyakit hati, obesiti, atau menjalani prosedur pemindahan hati.
 • Beritahu doktor anda jika anda merancang untuk menjalani rawatan gigi atau pembedahan semasa mengambil entecavir.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, merancang kehamilan, atau menyusu.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Jangan memandu kenderaan atau melakukan aktiviti yang memerlukan kewaspadaan setelah mengambil entecavir, kerana ubat ini dapat menyebabkan pening.
 • Beritahu doktor anda dengan segera jika anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat, kesan sampingan yang serius, atau berlebihan selepas mengambil entecavir.

Dos dan Arahan Penggunaan Entecavir

Dos entecavir akan disesuaikan mengikut keadaan pesakit dan tindak balas terhadap rawatan. Pada pesakit pediatrik, dos entecavir disesuaikan mengikut berat badan pesakit. Secara umum, berikut memperincikan dos entevacir untuk merawat hepatitis B kronik:

 • Matang: 0,5 atau 1 mg, sekali sehari. Sekiranya pesakit menjalani rawatan dengan lamivudine, dos entecavir adalah 1 mg, sekali sehari.
 • Kanak-kanak berumur 2 tahun dan berat 10 kg: Dosnya ialah 0.015 mg / kg berat badan sekali sehari. Dos maksimum ialah 1.5 mg sehari.

Sekiranya kanak-kanak itu dirawat dengan lamivudine, dos entecavir adalah 0,03 mg / kg, sekali sehari. Dos maksimum adalah 1 mg sehari.

Cara Mengambil Entecavir dengan Betul

Ikuti nasihat doktor dan baca maklumat yang tertera pada label pembungkusan ubat sebelum mengambil entecavir. Jangan menambah atau mengurangkan dos yang ditetapkan oleh doktor anda.

Entecavir boleh didapati sebagai tablet bersalut filem. Tablet Entecavir harus diambil 2 jam selepas makan atau 2 jam sebelum makan. Telan keseluruhan ubat dengan segelas air. Cuba minum entecavir secara berkala pada masa yang sama setiap hari untuk kesan maksimum.

Sekiranya anda terlupa mengambil entecavir, segera ambil ubat ini jika waktu rehat dengan jadual seterusnya tidak terlalu dekat. Sekiranya sudah dekat, abaikan dan jangan gandakan dos.

Ambil dos yang diberikan doktor walaupun keadaan anda bertambah baik. Jangan menghentikan rawatan tanpa kebenaran doktor, kerana boleh menyebabkan jangkitan berulang dan menjadikannya lebih sukar untuk dirawat.

Semasa menjalani rawatan dengan entecavir, anda akan diminta menjalani ujian darah secara berkala untuk memeriksa fungsi hati dan tindak balas badan anda terhadap rawatan.

Ubat ini tidak dapat mencegah penularan virus hepatitis B. Atas sebab ini, anda harus selalu menggunakan kondom semasa hubungan seksual dan jangan berkongsi pisau cukur, gunting kuku, dan sikat gigi.

Simpan entecavir dalam bekas yang tertutup rapat di ruangan sejuk. Jangan simpan di tempat yang lembap dan jauhkan ubat ini dari cahaya matahari langsung. Jauhkan ubat dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Entecavir dengan Dadah Lain

Penggunaan entecavir dengan ubat lain boleh menyebabkan interaksi ubat, iaitu:

 • Peningkatan tahap entecavir dalam darah apabila digunakan dengan ciclosporin atau tacrolimus
 • Gangguan fungsi ginjal dan peningkatan tahap entecavir dalam darah ketika digunakan bersama amikacin, kanamycin, cisplatin, lithium, atau ibuprofen
 • Peningkatan tahap entecavir sendiri atau tahap asiklovir, ampisilin, cefixime, cephalexin, cimetidine, meropenem, valacyclovir, dan probenecid apabila digunakan dengan entecavir
 • Penurunan tahap darah ubat orlistat

Kesan Sampingan dan Bahaya Entecavir

Beberapa kesan sampingan yang mungkin muncul selepas menggunakan entecavir adalah mengantuk, pening, sakit kepala, mual, atau merasa lemah.

Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan di atas tidak hilang atau bertambah buruk. Hubungi doktor anda dengan segera sekiranya anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat atau kesan sampingan yang lebih serius, seperti:

 • Fungsi hati terganggu, yang boleh dicirikan oleh gejala seperti kencing gelap, sakit perut yang teruk, najis pucat, atau mata kuning atau kulit (penyakit kuning).
 • Asidosis, yang boleh dicirikan oleh gejala seperti pernafasan cepat, degupan jantung yang cepat, sakit perut yang teruk, sakit kepala yang teruk, atau sakit otot atau kekejangan.