Kesihatan

Catat Perubatan Faraj untuk Wanita Hamil dan Fakta Berikut

Adakah ubat keputihan selamat untuk wanita hamil? Kerana hakikatnya, Keputihan agak biasa berlaku semasa kehamilan. Keadaan ini biasanya normal. Tetapi, jika disebabkan oleh penyakit, keputihan semasa kehamilan perlu segera dirawat.

Kemunculan keputihan atau keputihan semasa kehamilan sering berlaku kerana perubahan hormon. Selain itu, perubahan dari serviks atau serviks juga mempengaruhi penampilan keputihan pada wanita hamil. Biasanya keputihan akan lebih kelihatan dengan bertambahnya usia kehamilan.

Kenali Tanda-tanda Keputihan Tidak normal

Keputihan boleh berbeza bagi setiap wanita, termasuk wanita hamil. Ini bergantung pada penyebabnya. Setiap penyebab akan menyebabkan warna, aroma, dan jumlah keputihan yang berbeza.

Keputihan pada wanita hamil yang masih dikategorikan normal adalah keputihan yang tidak berbau, tidak berwarna, tidak berlebihan, dan tidak menyebabkan gatal, terbakar, dan sakit.

Walaupun keputihan yang tidak normal pada wanita hamil akan menyebabkan aduan berikut:

  • Menghilangkan bau yang tidak menyenangkan, busuk, atau amis.
  • Warna kuning, hijau, atau putih, dengan konsistensi seperti susu atau keju.
  • Menyebabkan kesakitan dan kelembutan pada faraj dan perut.
  • Menyebabkan gatal di dalam atau di sekitar faraj.

Ubat keputihan untuk wanita hamil dan petua untuk mengatasinya

Pada wanita hamil, keputihan yang disebabkan oleh jangkitan perlu mendapatkan rawatan yang tepat. Beberapa jenis ubat keputihan berikut untuk wanita hamil boleh diberikan oleh doktor, untuk mengatasi keluhan yang dirasakan:

1. Ubat antimikrobial

Dari pelbagai jenis ubat antimikroba, metronidazole adalah salah satu ubat keputihan yang boleh digunakan oleh wanita hamil. Metronidazole berkesan untuk merawat keputihan yang disebabkan oleh trichomoniasis dan jangkitan bakteria.

2. Ubat antibiotik

Sekiranya keputihan semasa kehamilan disebabkan oleh jangkitan bakteria atau vaginosis bakteria, Antibiotik biasanya merupakan rawatan pilihan. Pilihan sediaan antibiotik yang boleh diberikan adalah tablet yang boleh diambil secara oral atau diminum.

3. Ubat antikulat

Jangkitan kulat sangat mudah terjadi semasa kehamilan kerana perubahan pH atau tahap keasidan di kawasan intim wanita hamil. Ubat antijamur yang sering digunakan untuk merawat keputihan jenis ini biasanya diberikan dalam bentuk krim, salap, atau salap supositoria.  Ubat keputihan yang diambil (persediaan oral) tidak digalakkan untuk wanita hamil.

Rawatan dan pengurusan keputihan semasa kehamilan memerlukan perbincangan dan perundingan langsung dengan doktor. Ini supaya rawatan keputihan pada wanita hamil tetap selamat dan sesuai dengan keadaannya.

Kerana keputihan cenderung terjadi semasa kehamilan, wanita hamil disarankan untuk mengambil langkah pencegahan, seperti membersihkan vagina dengan betul, menggunakan sabun tanpa wangi, memakai seluar dalam yang selesa dan tidak terlalu ketat, dan tidak menggunakan seluar dalam.