Keluarga

5 Khasiat Telur untuk Ibu Hamil

Manfaat telur untuk wanita hamil tidak perlu diragui. Selain enak dimakan, kuning telur dan putih telur mengandungi nutrien yang diperlukan untuk kesihatan ibu dan janin. Lalu, apa faedah yang dapat wanita hamil dari memakan telur?

Telur adalah sumber protein dan kolin yang sangat baik untuk kesihatan wanita hamil dan pertumbuhan dan perkembangan janin. Bukan hanya itu, telur juga mengandungi pelbagai nutrien penting lain, seperti lemak, asam folat, selenium, fosfor, zink, kalsium, dan vitamin A, B2, B5, B6, B12, D, E, dan K.

Serangkaian kebaikan telur untuk wanita hamil

Kerana kandungan nutriennya cukup lengkap, wajar jika telur memberi kesan yang baik terhadap kesihatan ibu hamil. Beberapa faedah telur yang dapat diperoleh oleh wanita hamil adalah:

1. Sebagai sumber tenaga

Sebiji telur mengandungi protein berkualiti tinggi dan lemak sihat. Kedua-dua ramuan ini akan membuatkan wanita hamil merasa kenyang dan penuh tenaga. Dengan menjadikan telur sebagai lauk atau makanan ringan, wanita hamil dapat memiliki lebih banyak stamina dalam menjalankan aktiviti harian mereka.

Selain itu, kerana dapat mengisi, pengambilan telur dapat mengurangi keinginan untuk makan berlebihan atau makan makanan yang kurang sehat, seperti makanan ringan atau gula-gula. Dengan cara itu, kesihatan semasa hamil akan lebih terjaga dan berat badan semasa hamil tidak meningkat secara drastik.

2. Memenuhi keperluan pemakanan yang semakin meningkat

Semasa mengandung, keperluan pemakanan wanita hamil meningkat, terutamanya keperluan protein, asid folik, dan kalsium. Ini bertujuan untuk menyokong proses pertumbuhan dan perkembangan janin dan menjaga kesihatan wanita hamil semasa mengandung.

Untuk memenuhi keperluan pemakanan yang meningkat ini, wanita hamil disyorkan untuk makan pelbagai makanan padat nutrien dan salah satunya adalah telur. Telur boleh menjadi sumber protein, asid folik, dan kalsium yang baik untuk dimasukkan ke dalam diet wanita hamil.

3. Meningkatkan daya tahan

Di tengah wabak seperti sekarang, penting untuk memiliki sistem imun yang kuat, kerana wanita hamil rentan terhadap jangkitan. Kandungan protein dan beberapa jenis vitamin dalam telur diperlukan untuk membentuk komponen kualiti sistem imun.

Selain itu, telur juga merupakan sumber selenium yang baik. kamu tahu. Mineral ini yang juga merupakan antioksidan berperan besar dalam meningkatkan respons sel imun tubuh, sehingga tubuh dapat melawan jangkitan dengan lebih baik.

4. Mengurangkan risiko preeklamsia

Sebilangan wanita hamil berisiko tinggi terkena preeklampsia. Preeklampsia adalah keadaan ketika wanita hamil mengalami peningkatan tekanan darah disertai dengan protein dalam air kencing. Keadaan ini adalah keadaan serius yang penting untuk mencegah.

Telur adalah salah satu makanan dengan kadar kolin tertinggi, jadi wanita hamil dapat menggunakannya untuk mencegah preeklamsia.

5. Memelihara tulang dan gigi yang sihat

Walaupun jarang berlaku, sesetengah wanita hamil berisiko lebih tinggi terkena osteoporosis. Oleh itu, wanita hamil mesti mengambil sumber kalsium untuk memenuhi keperluan harian mereka.

Telur adalah sumber kalsium dan vitamin D, yang berperanan penting dalam menjaga tulang dan gigi yang sihat untuk wanita hamil. Selain itu, mineral ini juga penting untuk menyokong pengecutan otot dan proses pembekuan darah, yang keduanya diperlukan semasa bersalin.

Selain bermanfaat untuk wanita hamil, telur juga sangat baik untuk kesihatan janin, termasuk:

  • Menyokong proses perkembangan janin
  • Menyokong perkembangan otak janin
  • Mengurangkan risiko janin mengembangkan spina bifida dan anencephaly
  • Membekalkan nutrien yang diperlukan oleh janin
  • Menyokong pertumbuhan tulang janin

Itulah 5 kebaikan telur untuk wanita hamil yang tidak boleh dilepaskan. Kerana khasiatnya yang luar biasa untuk ibu dan janin, wanita hamil disarankan untuk memasukkan telur dalam makanan harian mereka bersama dengan pelbagai makanan sihat yang lain. Telur juga enak untuk sarapan, makan tengah hari atau makan malam.

Walau bagaimanapun, wanita hamil sangat disarankan untuk makan telur yang dimasak sahaja. Sebabnya, pengambilan telur mentah atau kurang matang semasa mengandung boleh meningkatkan risiko keracunan makanan akibat bakteria Salmonella dan listeriosis.

Sekiranya setelah memakan telur terdapat gejala muntah atau cirit-birit yang teruk, sakit perut, sakit kepala, dan demam, wanita hamil perlu segera berhenti memakan telur dan berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found