Kesihatan

Diethylcarbamazine - Faedah, dos dan kesan sampingan

Diethylcarbamazine adalah ubat antiparasit untuk merawat elephantiasis (filariasis). Di samping itu, ubat ini juga boleh digunakan untuk merawat loaiasis atau onchocerciasis.

Diethylcarbamazine berfungsi dengan membunuh cacing dalam darah, tetapi tidak semua cacing dewasa. Ubat ini boleh digabungkan dengan ubat antiparasit lain, seperti ivermectin atau albendazole.

Harap maklum bahawa diethylcarbamazine (DEC) tidak berkesan dalam merawat jangkitan cacing tanah, cacing tambang, atau cacing kremi. Ubat ini tersedia dalam bentuk tablet dan harus digunakan seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

d tanda daganganetilcarbamazine: Diethylcarbamazine

Apa itu Diethylcarbamazine

kumpulanUbat preskripsi
KategoriAntiparasit (ubat cacing)
ManfaatMerawat elephantiasis atau filariasis
Dimakan olehOrang dewasa dan kanak-kanak
Diethylcarbamazine untuk wanita hamil dan menyusuiKategori X: Kajian pada haiwan eksperimen dan manusia telah menunjukkan keabnormalan janin atau risiko terhadap janin.

Dadah dalam kategori ini tidak boleh diambil oleh wanita yang mengandung atau kemungkinan mengandung.

Tidak diketahui sama ada ubat diethylcarbamazine boleh diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan minum ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Bentuk ubatTablet

Amaran Sebelum Mengambil Diethylcarbamazine

Diethylcarbamazine hanya boleh diambil seperti yang ditetapkan oleh doktor. Terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum menggunakan ubat ini, termasuk:

 • Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami. Diethylcarbamazine tidak boleh diberikan kepada pesakit yang alah kepada ubat ini.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, merancang kehamilan, atau sedang menyusu. Diethylcarbamazine tidak boleh digunakan oleh wanita hamil dan menyusui.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengalami kegagalan buah pinggang atau penyakit jantung. Diethylcarbamazine tidak boleh diberikan kepada pesakit dengan keadaan ini.
 • Jangan berikan dietilcarbamazine kepada kanak-kanak tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor.
 • Jangan memandu atau melakukan aktiviti yang memerlukan kewaspadaan setelah mengambil dietilcarbamazine, kerana ubat ini boleh menyebabkan pening.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Hubungi doktor anda dengan segera sekiranya anda mengalami reaksi ubat alergi atau kesan sampingan yang serius setelah mengambil diethylcarbamazine.

Dos dan Peraturan Penggunaan Diethylcarbamazine

Dosis diethylcarbamazine mungkin berbeza untuk setiap pesakit, bergantung pada keadaan yang dirawat. Biasanya, doktor akan menentukan dos mengikut berat badan pesakit (BB).

Berikut adalah dos dietilcarbamazine umum untuk orang dewasa berdasarkan keadaan yang akan dirawat:

 • Keadaan: penyakit elephantiasis, loiasis, toksokariasis, dan onchocerciasis

  Untuk rawatan, dosnya adalah 1 mg / kg, 3 kali sehari. Dos dapat ditingkatkan secara beransur-ansur selama 3 hari menjadi 6 mg / kg, diberikan selama 3 minggu untuk pencegahan loiasis, dosnya adalah 300 mg seminggu.

 • Keadaan:Teosinofilia pulmonari ropikal

  Dos untuk rawatan adalah 6 mg / kgBW sehari, yang dibahagikan kepada 3 dos, selama 14 hari.

 • Keadaan:Mansonelliasis yang disebabkan oleh oleh cendawan streptocerca

  Dos untuk rawatan adalah 6 mg/ kgBBper hari selama 14 hari.

  Bagi kanak-kanak, dos diethylcarbamazine akan ditentukan oleh doktor mengikut keadaan pesakit.

Cara Mengambil Diethylcarbamazine Dengan Betul

Ikuti nasihat doktor dan baca arahan pada bungkusan ubat sebelum mengambil diethylcarbamazine. Jangan mengurangkan atau menambah dos tanpa berunding dengan doktor anda.

Tablet diethylcarbamazine diambil sejurus selepas makan. Terus minum ubat ini mengikut arahan doktor walaupun gejalanya telah hilang setelah beberapa hari, sehingga jangkitannya sembuh sepenuhnya dan tidak berulang.

Cuba jangan terlepas dos. Sekiranya anda terlupa mengambil dietilcarbamazine, segera ambil ubatnya jika waktu rehat dengan jadual pengambilan seterusnya tidak terlalu dekat. Apabila sudah dekat, abaikan dan jangan gandakan dos.

Simpan tablet diethylcarbamazine dalam bekas tertutup di bilik sejuk. Jauhkan ubat ini dari cahaya matahari langsung dan jauh dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Dietilcarbamazine dengan ubat lain

Tidak ada kajian yang menunjukkan kesan interaksi ubat yang teruk apabila diethylcarbamazine digunakan bersamaan dengan ubat lain. Untuk menjangkakan kesan interaksi ubat, selalu beritahu doktor anda tentang apa-apa ubat, makanan tambahan, atau produk herba yang anda ambil sebelum mengambil diethylcarbamazine.

Kesan Sampingan dan Bahaya Diethylcarbamazine

Walaupun jarang berlaku, pengambilan dietilcarbamazine boleh menyebabkan kesan sampingan seperti:

 • Pening dan muntah
 • Sakit kepala atau pening
 • Demam atau menggigil
 • Mengantuk

Tanyakan kepada doktor anda jika kesan sampingan yang dinyatakan di atas tidak menjadi lebih baik atau bertambah buruk.

Segera berjumpa dengan doktor anda jika anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat tersebut atau mengalami kesan sampingan yang serius, seperti kebutaan secara tiba-tiba, kesukaran melihat pada waktu petang atau petang, atau aduan seperti penglihatan terowong (penglihatan terowong).