Kesihatan

Petua Berpuasa untuk Pesakit Ulser untuk Tetap Selesa

Adakah pedih ulu hati sering mengganggu puasa anda? Jangan risau! Lakukan petua berpuasa berikut untuk penghidap pedih ulu hati, supaya anda dapat berpuasa dengan selesa.

Pedih ulu hati atau dispepsia adalah istilah untuk sejumlah gejala yang tidak selesa di bahagian atas perut, seperti sakit perut, gas, kembung, dan sensasi terbakar di bahagian perut. Pelbagai faktor boleh mencetuskan kembung pedih ulu hati, termasuk pola makan yang tidak teratur, makan makanan berair, tekanan, dan emosi.

Lakukan Petua Berpuasa ini untuk Pesakit Ulser

Puasa pada bulan Ramadan memang sukar bagi orang yang mengalami pedih ulu hati yang sering dinasihatkan untuk tidak melewatkan waktu makan. Tetapi, itu tidak bermaksud orang yang mengalami pedih ulu hati tidak boleh berpuasa.

Sekiranya anda mengalami pedih ulu hati, lakukan petua berikut semasa berpuasa, agar puasa anda lancar:

1. Makan secara sederhana pada waktu suhoor dan iftar

Makan berlebihan dalam satu masa boleh menjadikan perut bekerja lebih keras. Ini boleh mencetuskan keluhan dalam bentuk perut kembung dan merasa kenyang. Oleh itu, pada waktu subuh dan iftar, makan dengan perlahan dan dalam jumlah yang mencukupi. Elakkan makan dalam jumlah yang banyak dalam satu masa.

Semasa berbuka puasa, mulakan dengan makan makanan ringan terlebih dahulu, kemudian teruskan dengan makanan besar. Sekiranya anda masih lapar setelah berbuka puasa, misalnya setelah solat Tarawih, cukup makan makanan ringan yang sihat, seperti pisang, granola, atau biskut.

2. Jangan makan dengan tergesa-gesa

Semasa berpuasa, kadangkala anda mungkin bangun pada waktu subuh. Tetapi ingat, jangan tergesa-gesa untuk menyelesaikan makanan. Juga, elakkan makan semasa berbual.

Kebiasaan makan terlalu cepat, terutama ketika berbual, boleh membuat banyak udara memasuki saluran pencernaan dan mencetuskan pedih ulu hati. Oleh itu, cubalah bangun pagi, supaya anda dapat makan sahur secara senyap dan perlahan.

3. Elakkan makanan yang mencetuskan pedih ulu hati

Seboleh-bolehnya elakkan makan makanan yang berpotensi mencetuskan pedih ulu hati, baik pada waktu subuh dan iftar. Contohnya ialah makanan yang terlalu berlemak, makanan siap dimakan, seperti sosej dan pizza, acar, dan makanan yang terlalu berasid.

Begitu juga dengan minuman, pilih minuman yang tidak mengandungi kafein dan soda, untuk mengelakkan timbulnya aduan pedih ulu hati.

4. Pilih menu yang betul

Semasa berbuka puasa dan sahur, pilih hidangan yang sesuai untuk penghidap pedih ulu hati, seperti nasi dan oatmeal. Jenis karbohidrat yang terkandung dalam makanan ini dapat mengurangkan risiko keluhan ulser, kerana dapat menyerap lebih banyak asam lambung. Selain itu, minum banyak air mineral untuk membantu sistem pencernaan berfungsi dalam memproses makanan.

Makan buah-buahan yang tidak masam, seperti epal, pisang, dan pir; dan daging rendah lemak, seperti dada ayam dan ikan. Di samping itu, disyorkan untuk memasak makanan dengan memanggang, mengukus, atau mendidih. Lebih baik tidak memproses makanan dengan menggoreng, sehingga kandungan minyak dalam makanan tidak tinggi.

5. Elakkan tidur selepas makan

Selepas sahur, anda mungkin masih mengantuk dan mahu kembali tidur. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh tidur sebaik sahaja makan. Ini kerana tidur selepas makan juga boleh menyebabkan pedih ulu hati.

Tetapi jika rasa mengantuk tidak dapat ditanggung, anda boleh tidur dalam keadaan separuh duduk. Jadi, kedudukan kepala dan bahu tetap lebih tinggi daripada perut. Caranya adalah dengan menopang kepala dan bahu anda dengan timbunan bantal. Kedudukan ini dapat mengelakkan makanan kembali ke esofagus.

6. Kawal emosi anda

Semasa berpuasa, cubalah mengawal emosi anda sebanyak mungkin dan atasi tekanan yang anda alami dengan cara yang positif. Ini kerana tujuan berpuasa bukan hanya untuk menahan lapar, tetapi juga nafsu, seperti emosi marah dan sedih. Selain bermanfaat, ini dapat mengurangkan risiko ulser perut.

Caranya, berehat sebentar jika anda letih, dan lakukan beberapa teknik relaksasi, latihan pernafasan, atau yoga ketika anda merasa tertekan.

Sekiranya aduan masih muncul walaupun anda telah melaksanakan petua berpuasa untuk penghidap pedih ulu hati seperti yang dijelaskan di atas, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found