Kehidupan yang sihat

Selain menyebarkan penyakit, seks bebas berisiko mengganggu kesihatan mental

Ramai orang memahami bahawa mempunyai beberapa pasangan boleh menyebarkan penyakit, terutamanya penyakit kelamin. Apa yang jarang diketahui atau tidak disedari, seks bebas juga boleh memberi kesan pada jiwa atau kesihatan mental.

Penyakit kelamin akibat hubungan seks santai, termasuk HIV, herpes simplex, ketuat genital, sifilis, gonorea, hepatitis B, hepatitis C, dan klamidia. Terdapat juga risiko kehamilan yang tidak diingini dan kemungkinan pengguguran. Selain itu, jangan menganggap penyakit kelamin hanya boleh disebarkan melalui seks faraj. Anda boleh mendapat penyakit kelamin walaupun anda hanya melakukan seks oral atau seks dubur.

Mencetuskan Kemurungan dan Harga Diri yang Rendah

Pelbagai aplikasi dan forum dalam talian atau di talian, kini memudahkan pengguna mencari pasangan untuk melakukan hubungan seksual. Seks bebas ini biasanya berlaku kerana pelbagai sebab, mulai dari rasa ingin tahu dan keinginan untuk meneroka, mabuk, pengaruh sosial, atau hanya ingin membuat orang lain cemburu.

Sebilangan orang jelas mahukan pendirian satu malam, "tarikh" tanpa status (tidak ada tali yang dilekatkan), atau hubungan rakan-rakan dengan faedah. Tetapi mungkin ada juga yang secara rahsia ingin mencari hubungan jangka panjang. Sekiranya inilah yang benar-benar dicari, seks bebas tanpa komitmen atau tanpa hubungan emosi, akan membuat seseorang merasa rendah diri dan mudah tertekan.

Perasaan ini akan lebih mudah timbul, terutama jika hubungan seksual dilakukan pada waktu mengalami kejadian buruk atau, misalnya, baru saja diberhentikan kerja. Di samping itu, juga apabila seks bebas dilakukan sebagai bentuk jalan keluar emosi.

Walaupun semasa seks santai anda boleh merasa dikehendaki atau berpuas hati, tetapi ini hanya sementara. Tambahan pula, anda sebenarnya akan merasa bersalah, menyesal atau malu. Ia boleh berlaku pada wanita dan lelaki, tetapi paling sering terjadi pada wanita, terutama pada awal 20-an. Selalunya lebih sukar bagi wanita untuk melakukan hubungan seks tanpa mengharapkan apa-apa lagi.

Dalam kajian tersebut mendapati sebilangan orang merasa lebih kesepian, cemas, tertekan, lebih tidak puas dengan kehidupan, lebih tidak bahagia, bahkan tertekan, setelah melakukan hubungan seks bebas.

Dapatkan Seks Sihat

Seks yang sihat adalah seks yang dilakukan untuk menjalin keakraban dalam jangka masa panjang. Sekiranya seks kasual cenderung membuat anda terganggu secara mental, seks selepas berkahwin sebenarnya boleh menjadikan anda lebih sihat, bukan sahaja secara fizikal, tetapi juga psikologi, emosi, intelektual dan sosial.

Kehidupan seks yang sihat umumnya dicapai dengan melakukan hubungan seks monogami atau tidak mempunyai banyak pasangan, menggunakan kondom sebagai perlindungan, dan tidak berdasarkan paksaan.

Seperti senaman, seks yang sihat dalam perkahwinan dapat mengurangkan kegelisahan dan tekanan, dan membuat anda lebih bahagia. Di samping itu, faedah seks dalam perkahwinan adalah:

  • Meningkatkan keupayaan untuk mengenali dan mengekspresikan emosi.
  • Membuat anda lebih percaya, lebih dekat dan lebih cinta dengan pasangan anda, kerana hormon oksitosin dihasilkan semasa hubungan seksual.
  • Meningkatkan keyakinan diri dan menjadikan anda kelihatan lebih muda.

Tidak hanya penularan penyakit adalah risiko kepada kesihatan jika anda melakukan hubungan seks bebas, tetapi juga gangguan kesehatan mental. Fikirkan dengan teliti sebelum anda melakukan ini. Perkahwinan adalah salah satu cara untuk mempunyai hubungan seks yang sihat dengan pelbagai faedah, baik untuk kesihatan fizikal dan mental.