Kehidupan yang sihat

Ayuh, biasakan memakan makanan penambah tenaga sebelum bersenam

Serasa cincin pantas penat bila bersukan?Mungkin anda perlu membiasakan diri dengan makan makanan yang meningkatkan tenaga sebelum bersenam. Tentang apa, ya, jenis makanan? Ayuh, Lihat senarai makanan penambah tenaga di sini!

Walaupun makan sebelum bersenam dapat memberi anda lebih banyak tenaga, itu tidak bermakna anda boleh makan apa sahaja yang anda mahukan.

Makanan penambah tenaga sebelum latihan adalah makanan yang kaya dengan karbohidrat, protein, dan lemak. Ini kerana ketiga-tiga nutrien ini dapat membantu tubuh bekerja dengan optimum dan pulih lebih cepat setiap kali anda bersenam.

Kemudian, selain jenis dan pemakanan makanan, anda juga perlu memperhatikan masa antara makan sebelum bersenam. Sebaiknya makan 1-3 jam sebelum bersenam, kerana jika waktu antara makan dan bersenam terlalu dekat, anda boleh mengalami masalah pencernaan, seperti mual dan sakit perut.

Pilihan Makanan Penguat Tenaga Sebelum Bersenam

Berikut adalah pelbagai pilihan makanan penambah tenaga sebelum bersenam yang boleh anda makan:

1. Palang protein

Protein bar adalah pilihan makanan yang boleh dimakan sebelum atau selepas bersenam. Selain praktikal untuk dimakan, bar protein juga dapat meningkatkan dan mengembalikan tenaga yang anda perlukan untuk bersenam.

2. Buah-buahan segar

Anda juga boleh memilih buah segar untuk dimakan sebelum bersenam kerana ia berguna untuk meningkatkan tenaga. Beberapa buah yang boleh anda pilih termasuklah epal, pisang, atau anggur.

3. Smoothie

Smoothie boleh menjadi minuman dan juga makanan sihat yang boleh anda minum sebelum bersenam. Namun, sebelum memakannya, pastikan bahan yang digunakan untuk membuatnya smoothie Tidak ada gula tambahan, ya.

Anda boleh buat smoothie diri anda di rumah dengan mencampurkan buah asli dengan susu badam, haluskan, kemudian minum sebelum bersenam.

4. Telur rebus dan roti bakar

Anda juga boleh menjadikan telur rebus yang disajikan dengan roti gandum panggang sebagai pilihan makanan penambah tenaga sebelum bersenam. Selain sihat dan berkhasiat, makanan ini juga mudah dan praktikal untuk disediakan.

5. Roti dan mentega kacang

Anda juga boleh menggunakan menu ini sebelum bersenam. Selain dapat memberikan tenaga yang diperlukan badan anda semasa bersenam, roti dan selai kacang juga dapat membantu anda merasa kenyang lebih lama, sehingga anda dapat menghindari risiko makan berlebihan setelah bersenam.

6. Oatmeal

Oatmeal dengan campuran buah segar juga bagus untuk anda konsumsi sebelum bersenam. Sebabnya, menu ini dapat menjaga gula darah tetap stabil, jadi anda akan merasa lebih bertenaga lebih lama ketika bersenam.

7. Susu dan yogurt

Selain makanan, anda juga boleh mengambil beberapa jenis minuman, seperti susu dan yogurt, untuk meningkatkan tenaga anda sebelum bersenam.

Untuk susu, anda boleh mengambil 2-3 cawan susu coklat, kerana selain dapat meningkatkan tenaga, karbohidrat dan protein dalam susu coklat dapat membantu memperbaiki kerosakan otot setelah melakukan senaman yang berat.

Kemudian untuk yogurt, cuba minum 1 cawan yogurt yang ditambah dengan potongan buah, seperti blueberry.

Di samping itu, ingatlah untuk memenuhi keperluan cairan tubuh anda dengan mengambil air mineral atau minuman elektrolit, sama ada sebelum, semasa, atau selepas bersenam. Ini sangat penting untuk dilakukan agar anda tidak mengalami dehidrasi, supaya senaman juga dapat dilakukan dengan berkesan dan optimum.

Sekiranya anda bingung memilih jenis makanan penambah tenaga sebelum bersenam atau mempunyai keadaan perubatan tertentu yang membatasi pengambilan anda, berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan nasihat mengenai jenis makanan dan diet yang sesuai dengan keadaan dan keperluan anda.