Kehidupan yang sihat

Pelbagai Khasiat Teh Herba untuk Kesihatan

Dengan rasa dan aroma yang unik, teh herba boleh menjadi pilihan minuman yang menarik untuk dicuba. Selain enak, teh herba bahkan diminum selama beratus-ratus tahun sebagai ubat tradisional untuk menjaga kesihatan dan membantu mengatasi pelbagai penyakit.

Walaupun kata "teh", teh herba sebenarnya tidak terbuat dari daun teh sama sekali. Teh herba diperoleh dengan menyeduh ramuan kering, bunga, buah, daun, atau akar tanaman. Walau bagaimanapun, teh herba mempunyai rasa dan faedah yang tidak kurang enak daripada teh biasa.

Di Indonesia sendiri terdapat banyak tanaman yang sering dimakan sebagai teh herba. Salah satunya ialah kayu sappan.

Jenis-Mpelbagai teh herba dan faedahnya

Berikut adalah beberapa jenis teh herba yang telah lama digunakan untuk menjaga kesihatan:

1. Teh adas

Secara tradisional, biji adas digunakan untuk merawat gangguan pencernaan, seperti sakit perut, kembung, dan sembelit. Walaupun begitu, pelbagai faedah teh herba adas masih memerlukan kajian lebih lanjut.

Untuk membuat teh adas, anda boleh menyeduh 1-2 sudu teh biji adas yang telah dihaluskan dengan satu gelas air suam, kemudian diamkan selama 10-15 minit sebelum diminum.

2. Teh ginseng

Ginseng yang banyak dimakan di Korea sekarang juga diminum sebagai teh herba. Teh herba Ginseng dianggap dapat menurunkan tekanan darah, menjaga kelenturan saluran darah, dan menghambat pembentukan gumpalan atau plak pada saluran darah. Kesan ini dianggap baik untuk kesihatan jantung.

3. Teh halia

Teh halia kaya dengan antioksidan yang membantu merangsang sistem imun dan mengurangkan keradangan. Teh halia juga diketahui berkesan untuk melawan rasa mual, terutamanya mual kerana mabuk, sakit pagi, atau kesan sampingan dari rawatan barah.

Bukan hanya itu, halia juga dianggap dapat melegakan sembelit dan sakit haid, dan mencegah ulser perut. Sebenarnya, menurut penyelidikan, teh jahe sama efektifnya dengan ubat penahan sakit (NSAID) ibuprofen dalam melegakan kesakitan haid.

4. Teh Chamomile (chamomile)

Teh chamomile sangat digemari kerana aromanya yang khas dan menenangkan. Secara tradisional, teh herba ini sering digunakan untuk menghilangkan kegelisahan dan membantu tidur nyenyak. Faedah ini telah terbukti dalam pelbagai kajian ilmiah.

Tidak hanya itu, beberapa kajian juga menunjukkan bahawa teh chamomile mengandungi banyak zat anti-radang dan antioksidan yang dapat mengurangi rasa sakit dan mengatur kestabilan kadar gula dalam darah. Kesan ini juga dapat diperoleh dari tanaman herba lain, seperti daun mangga dan daun beluntas.

5. Teh kunyit

Walaupun tidak ada bukti saintifik, kunyit telah banyak digunakan untuk mencegah kembung dan merawat batu ginjal. Kajian haiwan menunjukkan bahawa kunyit dapat mencegah barah dan mengurangkan keradangan. Malangnya, kajian mengenai faedah ini belum dilakukan pada manusia.

6. Teh Roselle

Menurut penyelidikan, minum teh roselle selama 2-6 minggu dapat menurunkan kadar kolesterol, walaupun hanya sedikit. Minum teh roselle secara teratur juga dapat menurunkan tekanan darah, yang bahkan dianggap sama efektifnya dengan minum ubat captopril dan hidroklorotiazida.

Oleh itu, jika anda mengambil ubat penurun tekanan darah, atau mempunyai tekanan darah rendah, anda harus membatasi pengambilan teh herba ini kerana risiko menyebabkan tekanan darah rendah (hipotensi).

7. Teh krisan

teh kekwa atau teh kekwa adalah teh herba yang diminum di China. Aroma dan rasanya yang lembut dan lembut yang tidak terlalu pahit menjadikan teh herba ini digemari oleh ramai orang.

Teh bunga krisan juga dimakan sebagai ubat tradisional kerana dipercayai mempunyai kesan anti-nyeri dan anti-radang, dapat menguatkan sistem kekebalan tubuh, dan dapat meredakan gejala selesema. Malangnya, tidak banyak bukti saintifik yang dapat mengesahkan faedah ini.

Selain beberapa jenis teh herba di atas, terdapat banyak jenis rempah atau tanaman lain yang sering digunakan sebagai teh herba, misalnya:

  • daun katuk
  • Madu lebah
  • Daun pudina
  • Rosemary
  • bunga helang
  • daun thyme
  • Saffron
  • Bunga raya
  • Pucuk merah

Selain pelbagai jenis daun dan bunga di atas, teh herba juga dapat diperoleh dari buah-buahan, seperti cascara dan buah kawista.

Walaupun teh herba telah lama dimakan oleh orang-orang di berbagai negara kerana dipercayai mempunyai manfaat kesihatan, kebanyakan tuntutan untuk faedah ini tidak memiliki bukti saintifik yang mencukupi. Di samping itu, dos, kesan sampingan, serta tahap keselamatan pada wanita hamil, ibu menyusu, dan orang dengan penyakit tertentu juga tidak jelas.

Oleh itu, jika anda ingin menikmati pelbagai faedah teh herba, anda harus terlebih dahulu berjumpa dengan doktor anda, terutamanya jika anda menderita penyakit tertentu atau mengambil ubat dari doktor.